Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ИСКАМЕ ЧЕТИРИ ВИДА ЗАПАДНА ПОМОЩ, ЗА ДА СПРЕМ ПУТИН

Киев, 28 ноември 2021.- Имаме нужда от четири вида западна помощ, заяви Петро Порошенко – пети президент на Украйна.

Петро Порошенко

В интервю пред ТВ ″Прямий канал″ той сподели, че Западът е готов да ни помогне, но действащата власт или е неадекватна, или е готова да предаде интересите на страната или да извърши някаква размяна или да легне под Кремъл. ″Но ние няма да й позволим това!″ – категоричен е пан Петро.

Според него, сега, в условията на вероятно нахлуване на руската армия, Западът, САЩ, най-напред, трябва да ни поканят в НАТО – да дадат т.н. пътна карта за членство, която включва реформи, които Киев трябва да осъществи. ″Преди три години, когато бях президент, постигнахме безвизов режим с ЕС, който успешно действа, но сега се нуждаем от поканата за НАТО, – казва бившият президент. – Защото получаване на картата означава победа на свободния свят, а неполучаването й – победа на Путин″.

Втора точка – санкции. Списъкът с тях трябва да бъде много болезнен за Русия, за да не й позволи да престъпи т.н. червени линии. Западът следва да приложи дори изключването на агресора от разплащателната система SWIFT.

Трета позиция – енергийна безопасност, в частност, прилагане, и то в най-близко време, на строги санкции против ″Северен поток – 2″.

Четвърта точка – доставки на Украйна на отбранително оръжие и системи.

Решението за вземане на тези четири мерки може да се изработи за не повече от една седмица, смята Порошенко. ″И това ще е ″дамоклов меч″, който ще виси над главата на Путин, ако окончателно полудее и дръзне да атакува Украйна″, – казва бившият президент.

Петро Порошенко е президент на Украйна от 2014 г. до 2019 г. По време на неговото управление страната сключи спогодба за свободна търговия с ЕС, получи безвизов режим със Съюза, армията ни се превърна в една от най-добрите и боеспособни в Европа, широко разпространение получи украински език, църквата ни стана автокефална. Но тежките реформи, медийните атаки на олигарсите и някои грешки в управлението отблъснаха украинеца от личността на Порошенко. На балотажа с популиста и комика Олександър Зеленский той е спечелил едва 25% от гласовете.

Лидер е на парламентарно представената партия ″Европейска солидарност″, която по рейтинг почти настигна сега управляващата формация ″Слуга на народа″.(УВести)