Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ООН: НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА МОЖЕ ДА НАМАЛЕЕ ДО 35 МЛН.

Киев, 28 ноември 2021.- Населението на Украйна може да намалее от 41,5 млн. сега до 35 млн.  през 2050 г., пише в аналитичния доклад на ООН ″Демографски процеси″, съобщава украинската агенция УНН.

Отбелязва се също, че темповете, с които украинците намаляват, са едни от най-заплашителните в света. Причините за това са: низка раждаемост, висока смъртност и миграция в чужбина.

За да стане демографски стабилна, на Украйна й трябва сериозна и всестранна програма и комплексна стратегия. Според докладчиците, ние имаме 3 млн. гурбетчии, които постоянно живеят извън родината си, като почти 50% от тях са с висока квалификация, но извършват нискоквалифицирани дейности. Констатира се, че все повече украинци учат в чужбина и не се връщат у дома, мигрират добре образовани и професионалисти.

Над 1/5 от нашето население е над 60 г., което говори за застаряването ни като нация, и съответно, води до увеличаване на разходи за здравеопазване и пенсии и се натоварва бюджетът.

Според родната статистика, към 01 януари 2021 г. населението на Украйна е било 41 588,4  млн. – без анексирания Крим и окупираните от Русия райони на Донецка и Луганска области. Заедно с тях сме 43,733 млн., т.е., ″там″ са останали над 2 млн. души. Над 70% от нашенците са градски жители. Населението на Киев е почти 3 млн. Над 1 млн. живеят в Харкив и Одеса, почти до 1 млн. се доближава Днипро.(УВести)