Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОСЛАНИК НА ТУРЦИЯ АЙЛИН СЕКИЗКЬОК: КРИМ Е САМО УКРАИНСКИ!

София, 27 ноември 2021.- ″Крим е само украински!″ – заяви посланикът на Турция в София Айлин Секизкьок.

Вчера тя се срещна с посланика на Украйна Виталий Москаленко, за да изрази уважението си към нашата страна и да потвърди, че Анкара безусловно подкрепя суверенитета ни и териториалната цялост. Във Файсбук пани Айлин употреби по отношение на нашия посланик епитет ″скъпи колега″ и не пропусна да допълни, че сътрудничеството между нашите държави се развива по възходяща във всички сфери без изключение. Особено във военната.

През последните две години Украйна закупи ударни турски дронове ″Байрактар″ и дори успя веднъж да ги използва в бойни условия на фронта в Донбас. Но това е само един проект. Общо те са над 30. Наскоро украинските предприятия ″Ивченко-прогрес″, ″Мотор-Сич″ и турската компания ″Baykar Makina″ сключиха взаимноизгодни сделки. Украйна ще доставя на Турция двигатели, включително реактивни, за дронове, а Турция ще открие в Украйна завод за производство на безпилотни летателни апарати.

″УВести″ допускат, че по време на срещата между Айлин Секизкьок и Виталий Москаленко стана дума и за отминалите президентски избори в България, в епицентъра на които, без да искат, се озоваха Киев с ″руски″ Крим и Анкара с невероятна избирателна активност на българските граждани с турски произход, живеещи в Турция, и последвалите хулигански прояви на група ултраси пред посолството на Турция в София. И дали президентът Радев-1 ще се отличава от президента Радев-2 и ако да, то в каква посока? Но всичко това са само наши предположения.(УВести)