Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ОТЕЦ КИРИЛ: ЖЕРТВИТЕ НА ГОЛОДОМОР СА АНГЕЛИ НЕБЕСНИ!

София, 27 ноември 2021.- В столичния храм ″Св.Неделя″ украинска диаспора заедно с посолството на Украйна начело с посланика Виталий Москаленко, и българи – приятели на страната ни, почетоха паметта на жертвите на Голодомор – глад, организират от кремълския режим през 1932-1922 гг., за да пречупи свободолюбивото украинско село.

Панихидата по каноните на Българската православна църква отслужи отец Кирил.

Невинно убиенните – жертви на Голодомор, той нарече ангели небесни. В проповедта си свещеникът осъди насилие от всякакъв род като сатанинско дело и призова хората по-често да се обръщат към Бог, за да имат по-добро настоящо.

Активистката на дружеството ″Мати Украйна″ Олена Шопова в кратката си реч на български език подкани присъстващите и техните близки днес, в 16:00, да запалят свещ в памет на 7 млн. жертви – приблизително толкова живота на мъже, жени, стари и млади, деца е отнел гладът тогава и още един милион през 1946-1947 г. в Западна Украйна, Северна Буковина, Молдова и Одеска област, включително в районите с компактно живеене на етнически българи.

След литургията говори и Ирина Козик – първи секретар в посолството на Украйна. Тя прочете драматични спомени на тези, които по чудо са оцелели в оная трагедия.

Според последните проучвания в Украйна, Голодомор за геноцид приемат 85% от допитаните, против са 13%. На въпроса, кой е виновен за Голодомор, 47% от украинците отговарят категорично – Йосиф Сталин, а 41% – висше ръководство на СССР. В момента 61% от украинците искат да има съд над виновните за тази трагедия, а 43% смятат, че парични компенсации за Голодомор трябва да плаща Русия.

Голодомор като геноцид на украинския народ е признат от 15 държави – Австралия, Грузия, Еквадор, Естония, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Мексико, Парагвай, Перу, Полша, Унгария, Португалия, САЩ, а така също от Ватикана. ПАСЕ и Европарламентът гласуват документ, според който Голодомор е престъпление против човечеството. Общото събрание на ООН приема декларация, в която се подчертава, че Голодомор е трагедия на украинския народ.

Русия не смята Голодомор за геноцид, въпреки че той е насочен спрямо една конкретна социална група – украински селяни.

България също е сред тях онези страни, които се въздържат да заемат позиция по въпроса.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский

Отец Кирил: ″Жертвите на Голодомор са ангели небесни!″
Олена Шопова: ″В 16:00 да запалим свещ в памет на жертвите на Голодомор″.

Ирина Козик: ″Спомените не преживелите Голодомор е невъзможно да се четат без сълзи…″

Още по темата: ЖЕРТВИТЕ НА УКРАИНСКИЯ ХОЛОКОСТ СА 7 МЛН. ДУШИ