Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ С МНОЗИНСТВО ПРИЗНА РУСИЯ ЗА ОТГОВОРНА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И ЗВЕРСТВАТА НА ″ВАГНЕР″

Киев, 27 ноември 2021.- С мнозинство от 585 гласа  при 40 ″против″  и 43 ″въздържали се″ Европейският парламент призна, че Русия носи отговорност за престъпления и зверства на руската частна военна компания ″Вагнер″ (снимка горе), за чийто водач се смята Дмитрий Уткин (снимка долу).

Депутатите отбелязаха, че Кремъл отговаря за финансирането, обучението, организирането и командването на тази паравоеннй групировкй, и отбелязаха, че акциите на ″Вагнер″ съвпадат с опитите на Русия да увеличи влиянието си в определени зони, съобщава ″Информнапалм″.

Групата ″Вагнер″ и другите подобни на нея структури от наемници в сферата на сигурността трябва да се възприемат като сенчести организации на руската държава, четем в документа.

В резолюцията се посочва, че ЧВК ″Вагнер″ участва в много конфликти по света, по-специално, в Украйна, Сирия, Судан, Мозамбик, Либия, Централноафриканската република и Венецуела.

Депутатите подкрепиха върховния комисар по външна политика на ЕС Жозеп Борел да се приемат персонални санкции против лица и органи, свързани с ″Вагнер″, както и против лица и организации, работещи с тях.(УВести)

Още по темата: ЧАСТНИТЕ ВОЕННИ КОМПАНИИ НА РУСИЯ: В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ЗАПОВЕДИ НА КРЕМЪЛ