Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram

СВЕТЛАН СТОЕВ ЗАМАЗВА ГАФА НА РУМЕН РАДЕВ, ГОВОРИ С ПОСЛАНИКА НА УКРАЙНА

София, 26 ноември 2021.- Външният министър на България Светлан Стоев прие посланика на Украйна, за да замаже гафа, произведен от президента и кандидат-президента Румен Радев по време на дебати с проф.Анастас Герджиков за ″руски″ Крим.

Виталий Москаленко (отляво) и Румен Стоев

Пресслужбата на външното министерство излезе със следното съобщение: ″… В хода на разговора българската страна препотвърди неизменната и последователна подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториалните й води. Анексирането на Крим е в нарушение на международното право. За България, и като страна от Черноморския регион, е много важно ситуацията с Крим и конфликта в Източна Украйна да бъдат решени по пътя на преговорите в установените международни формати″.

На 22 ноември и пресслужбата на президента Радев излезе с декларация, с която се мъчи да го изкара ″белым и пушистым″, както казват милите на сърцето му руснаци: ″От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост″.

Според бившия държавен глава Росен Плевлениев, Радев, само и само да не изплаши русофилите в България, показа недопустимо късогледство. ″Президентът Радев има възможно най-малкия брой посещения в чужбина от всички други държавни глави на България. Така че ние имаме един президент популист, когото единственото, което го интересува, е борбата за власт в България и вътрешнополитическите аспекти. И именно затова, за да вземе гласовете на русофилите в България, той нарушава върховенството на закона, взривява външни министерства на Украйна, на Турция и практически Европейската комисия″, – написа г-н Плевнелиев, който в Украйна през 2019 г. е станал ″Човек на годината″.

На втори тур от президентските избори на 21 ноември Румен Радев получи 66,72% (1,540 млн. гласа), а Анастас Герджиков – 31,80% (734 хил.), при избирателната активност 25,2% (на първи тур тя беше 40,5%), и ще бъде държавен глава още един 5-годишен мандат.

През август т.г. Светлан Стоев официално е представлявал България заедно с други 43 държави и организации при учредяване на ″Кримска платформа″ – формат, който ще се бори за деокупация на Крим.(УВести)