Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СВЕТЛАН СТОЕВ ЗАМАЗВА ГАФА НА РУМЕН РАДЕВ, ГОВОРИ С ПОСЛАНИКА НА УКРАЙНА

София, 26 ноември 2021.- Външният министър на България Светлан Стоев прие посланика на Украйна, за да замаже гафа, произведен от президента и кандидат-президента Румен Радев по време на дебати с проф.Анастас Герджиков за ″руски″ Крим.

Виталий Москаленко (отляво) и Румен Стоев

Пресслужбата на външното министерство излезе със следното съобщение: ″… В хода на разговора българската страна препотвърди неизменната и последователна подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториалните й води. Анексирането на Крим е в нарушение на международното право. За България, и като страна от Черноморския регион, е много важно ситуацията с Крим и конфликта в Източна Украйна да бъдат решени по пътя на преговорите в установените международни формати″.

На 22 ноември и пресслужбата на президента Радев излезе с декларация, с която се мъчи да го изкара ″белым и пушистым″, както казват милите на сърцето му руснаци: ″От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост″.

Според бившия държавен глава Росен Плевлениев, Радев, само и само да не изплаши русофилите в България, показа недопустимо късогледство. ″Президентът Радев има възможно най-малкия брой посещения в чужбина от всички други държавни глави на България. Така че ние имаме един президент популист, когото единственото, което го интересува, е борбата за власт в България и вътрешнополитическите аспекти. И именно затова, за да вземе гласовете на русофилите в България, той нарушава върховенството на закона, взривява външни министерства на Украйна, на Турция и практически Европейската комисия″, – написа г-н Плевнелиев, който в Украйна през 2019 г. е станал ″Човек на годината″.

На втори тур от президентските избори на 21 ноември Румен Радев получи 66,72% (1,540 млн. гласа), а Анастас Герджиков – 31,80% (734 хил.), при избирателната активност 25,2% (на първи тур тя беше 40,5%), и ще бъде държавен глава още един 5-годишен мандат.

През август т.г. Светлан Стоев официално е представлявал България заедно с други 43 държави и организации при учредяване на ″Кримска платформа″ – формат, който ще се бори за деокупация на Крим.(УВести)