Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПРЕССЛУЖБА НА ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ: ″В МОМЕНТА″ КРИМ СЕ КОНТРОЛИРА ОТ РУСИЯ

София, 22 ноември 2021.- Във връзка с отправени въпроси от медии, свързани с интерпретации на думи на президента Румен Радев от предизборните дебати на 18 ноември 2021 г. относно позицията му по въпроса за Крим, прессекретариатът на държавния глава информира:

″Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път. Неведнъж, както и на дебата, държавният глава е изразявал загриженост от това фактическо положение, което води до напрежение в международните отношения и особено в Черноморския регион, който има пряко отношение към сигурността на България и нейните съюзници.

Президентът многократно е споделял опасения от възможна ескалация на напрежение в региона и по специално в Източна Украйна и е призовавал за предприемане на адекватни мерки за укрепване на доверието и диалога, които да доведат до намаляване на конфронтацията и създаване на предпоставки за намиране на мирно решение на конфликта″.(УВести)

Нашият коментар: За да не огорчи русофилите, по-специално, електората на БСП, който на балотажа на 21 ноември т.г. с 90% подкрепи Румен Радев, последният, вместо лично да отговори или да уточни или да успокои Киев, Вашингтон и Брюксел за позицията си за ″руски″ Крим, прехвърли тази задача към прессекретариата си. Така хем вълкът е сит, хем агънцата са цели.

На втори тур на 21 ноември Румен Радев получи 66,72% (1,540 млн. гласа), а Анастас Герджиков – 31,80% (734 хил.), при избирателната активност по-малка от 35% (на първи тур тя беше 40,5%).