Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ДМИТРО КУЛЕБА: ДАЛИ РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ НАХЛУЕ В УКРАЙНА, ЗАВИСИ ОТ ДВА ФАКТОРА

Запад готви ″адски санкции″ против Русия, ако Москва реши да нападне. Но за 200 богаташки семейства това не е решение

Киев, 22 ноември 2021.- Сила и спокойствие – това е един от факторите, от които зависи дали руската армия ще нахлуе в Украйна, твърди Дмитро Кулеба – дипломат №1 на страната.

Според него, нова настъпателна операция  е една от опциите, които разглежда ръководството на Руската Федерация и лично президентът Путин.

Ще използва ли той тази опция, зависи от два фактора. ″Първият, както вече казах, е силата и спокойствие на Украйна, а вторият – координация и сила на нашите международни партньори″, – уточни пан Дмитро.

В най-близките месеци ние като общество и държава трябва да демонстрираме максимална ефективност, максимално спокойствие и да не се поддаваме на провокации както вътре в страната, така и в зоната на конфликта. ″Призовавам всички да не паникьосват, да бъдат нащрек, да не се водят на провокации, особено в информационното пространство″, – заявява министърът.

Според шефа на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, Москва планира да нахлуе в Украйна през януари-февруари 2022 г., когато почвата ще замръзне. Защото, както е известно още от ХIХ в., в Русия основните проблеми са пътища (безпътие) и корупция.

Тази офанзива, най-вероятно, включва авиационни удари, артилерийски и бронетанкови атаки, десантно-щурмови операции в източната част на Украйна, десантиране в района на Одеса и Мариупол и проникване, но с по-малки сили и средства, от страна на Беларус.

За голяма вероятност от широкомащабна военна операция на Русия предупреждават и западни разузнавания  и правителства, по-специално, САЩ и Великобритания.

Същевременно Андрей Пионтковский – публицист и политолог, който живее в САЩ, смята, че има един много важен инструмент за противодействие на агресора. Според него, Вашингтон и Лондон по дипломатически канали обсъждат с ЕС окончателен пакет на ″адски санкции″ против Русия в случай на ескалация в Украйна. Той се състои от две точки –  пълна газова и петролна блокада на Москва и арестуване на руски трилион в САЩ и руски трилион в Англия (активи на руските олигарси, близки до Путин, които се намират под юрисдикция на Вашингтон и Лондон).

А това означава ликвидиране на базиса и надстройката на изградената в Русия мафиозна квазидържава.

Цялата философия на Кремъл през последните години беше да вкара сепаратистките ″народни републики″ в политическата тъкан на Украйна с цел последната да бъде умъртвена, пише Пионтковский. На Путин не са му нужни отделни парчета от украинската територия, той иска цялата Украйна. Но…

През миналата седмица Москва издаде един указ, с който се облекчава движение на стоки и услуги от Луганск и Донецк към Русия. Означава ли това, че Кремъл се замисля и след икономическата интеграция на сепаратистките републики да ги присъедини и де-юре, политически? Означава ли това, че Путин се отказва да покори Украйна, което сега е възможно единствено чрез мащабна война с десетки хиляди жертви и ″адски санкции″ от страна на Запада? Готов ли е Кремъл да се задоволи с Луганск и Донецк и да предложи тези региони на народа си като велика  победа?

Ето по тези въпроси, според Пионтковский, в Москва се водят сериозни дискусии – както сред т.н. мобилизационна група, така и сред по-широк кръг от 200 богати руски семейства на чиновници и бизнесмени. Те никога не са получавали такива сериозни предупреждения от колективния Запад. За мнозина от тях фундаменталната задача на създадената престъпна квазидържава е формиране на потомствена аристокрация и легитимизация в чужбина, на Запада, на накраденото.

Вероятно, Путин и фанатиците около него искат да отидат в рая. Тези 200 не искат да умират. Те имат какво да губят.(УВести)