Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

С ПРОЖЕКЦИЯ НА ″МАЙКА НА АПОСТОЛИТЕ″ В СТОЛИЦАТА ОТБЕЛЯЗАХА НАЧАЛОТО НА МАЙДАНА

София, 21 ноември 2021.- Със специално прожекция на военна драма ″Майка на Апостолите″ украинците в София посрещнаха Деня на достойнството и свободата, който се отбелязва днес.

В сградата на посолството бяха се събрали активисти на дружеството ″Мати-Украйна″, българи – приятели на нашата страна, преподаватели от Софийския университет ″Св.Климент Охридски″. Особено важни гости бяха курсанти от Военния институт към Киевския национален университет ″Тарас Шевченко″.

Посланикът Виталий Москаленко се обърна към присъстващите с кратка реч за този ден – Ден на достоинстовото и свободата.

Именно днес, на 21 ноември 2013 г. в Киев започна Евромайдан – съпротива против властта на Виктор Янукович, отказал да интегрира Украйна към Европейския съюз. А след нощта на 30 ноември срещу 1 декември, когато въоръжени до зъби милиционери жестоко пребиха няколко стотин студенти, в центъра на Киев се събраха над 1 млн. души и Евромайдан прерасна в истинско народно въстание, продължило до март 2014 г. и дало над 100 свидни жертви.

Филмът ″Майка на Апостолите″ (Mother of Apostles) на режисьора Зази Буадзе е военна драма и разказва за постмайданния период – за 2014-2015 гг., когато Русия коварно нападна Украйна, окупира Крим и източната част на Донбас. Тази творба е за войната с руския агресор. Този филм е за Майката, дала живот на нашите герои, защитници, борци за независимост и свобода на Украйна. Той е за бекрайната сила на майчината любов и за невероятната дълбочина на майчината скръб…

За първи път филмът е показан през февруари 2020 г. в рамките на кинофестивала ″Berlinale″ в Берлин. През миналата и тази година творбата е спечелила 21 международни и украински награди.(УВести)