Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЕЧЕ КАНЯТ РУМЕН РАДЕВ В КРИМ, ЧАКАЛ ГО ТОПЪЛ ПРИЕМ

Иван Абажер

София, 20 ноември 2021.- Някой си Иван Абажер, който се води за председател на някаква си кримска българска национално-културна автономия, покани президента на България да посети ″руски″ Крим, където щели да му окажат топъл и даже радушен прием, съобщават тамошните издания.

″От Балканите е дошла славянската писменост и православието, – твърди Абажер, – затова е редно именно от Балканите да тръгне и признаването на Крим като законна и неотменима част от Русия″.

Изтъква се също, че цялата българска общност и всички кримчани ще се радват на посещението на Румен Радев, който ще положи основи за създаване на здрави и надеждни руско-български отношения.

За Иван Абажер се знае, че е роден в Украйна, в Болградски район, с.Калчеве. Бил е в управата на Асоциацията на българите в Украйна, а в Крим е основал българско дружество, живее в Симферопол. Член е на Обществената палата на Руската Федерация при президента Путин. Пропагандира руски мир и е антиукраински настроен. С други думи, абсолютна руска  марионетка.

През 1944 г. Сталин изселва от Крим, заедно с кримските татари, и всички българи. Според някои данни, след като Украйна става независима през 1991 г., в Крим се завръщат около 5 хил. потомци на изселниците.

Вчера сайтът на президента на Русия е излязъл със снимката, на която са изобразени Путин и Радев, с надпис: ″Президентът на България отговори, чий е Крим!″(УВести)

Нашият коментар:

То, всъщност, няма какво да се коментира. След говоренето за ″руски Крим″ Румен Радев става в Русия желан и любим. Само ще отбележим, че в оригинала на дописката де-факто се цитират думите на Владимир Путин за ″славянска писменост, тръгнала от македонските земи″, т.е., не от Велика България за Киевска Рус,  а от една нейна област, обобщено – от Балканите.

Още по темата: ВЪНШНО НА УКРАЙНА: ГОВОРЕНОТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЗА КРИМ Е НЕДОПУСТИМО