Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

СУОБ ″МАТИ УКРАЙНА″: УКРАИНЦИ В БЪЛГАРИЯ, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НОВ ПРЕЗИДЕНТ!

София, 19 ноември 2021.- ″Вчера по време на дебати между двама кандидат-президенти – Румен Радев и Анастас Герджиков, действащият президент Румен Радев си позволи в отговор на въпроса ″Чий е Крим?″ безапелационно да заяви, че ″Крим е руски″, четем в декларацията на Сдружението на украинските организации в България ″Мати Украйна″ (СУОБ), което обединява структурите в София, Пловдив, Бургас, Добрич, Силистра и други градове и чийто лидер е Олена Коцева.

Това изказване на действащия президент на България никак не помага за развитие на добросъседските отношения между България и Украйна.

Това изказване на действащия президент на България противоречи на официалната позиция на София относно подкрепата на териториалната цялостност на Украйна и становището на международните партньори на България и всички международни институции относно анексията от Русия на украински територии.

Това изказване на действащия президент на страната ни предизвика скандал в дипломатическите отношения между България и Украйна.

Това изказване на нашия президент озадачи партньорите на България и цената, която ще плати страната ни за това, не може дори да се прогнозира сега.

″Няма смисъл да се коментира какво е искал да каже или какво е имал предвид президентът Радев. Важни са и думите, и делата″, казва се в декларацията. Действащият президент е нарушил това, което българското правителство и парламентът на Република България са гласували и приели като официална позиция още преди г-н Радев да заеме поста на президент във връзка анексията на част от украинските териториите, включително и Крим.

Украинската общност в България, както и българските граждани с украински произход са възмутени и оценяват изказването на президента Румен Радев като недопустимо, уронващо престижа на България, като незачитане на действащото международно право и такова, което в бъдеще може да донесе негативи на Република България.

Декларацията завършва със следния призив към диаспората ни: ″Призоваваме всички български граждани с украински произход да вземат участие в балотажа тази неделя, 21 ноември, и да гласуват по съвест за нов президент на Република България!″

Според някои данни, в България живеят над 5 хил. украинци, като значителна част от тях имат българско гражданство.(УВести)

УКРАИНСКИ ОРГАНИЗАЦИ В БЪЛГАРИЯ

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ