Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ВЪНШНО НА УКРАЙНА: ГОВОРЕНОТО НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ЗА КРИМ Е НЕДОПУСТИМО

Киев, 19 ноември 2021.- Днес българският посланик в Киев Костадин Коджабашев беше извикан в Министерството на външните работи на Украйна. Украинската страна го уведоми за некоректно и недопустимо говорено относно Крим от българския президент Румен Радев по време на предизборните дебати на 18 ноември т.г. по БНТ.

Официален Киев твърди, че думите на действащия държавен глава на България не помагат за развитие на добросъседските отношения между двете страни и не се вписват в официалната позиция на София за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

МВнР на Украйна очаква, че Румен Радев ще опровергае казаното от него вчера.

Същевременно посланикът Коджабашев заяви, че позицията на България относно териториалната цялост на Украйна не се е променила, а Крим е неотменима част от територията на нашата държава. България подкрепя усилията на Киев за деокупация на полуострова, по-специално, чрез участието на София в работата на ″Кримска платформа″.

Ще ви припомним, че вчера, 18 ноември, по време на предизборните дебати по БНТ с опонента си проф. Анастас Герджиков кандидатът за втори мандат Румен Радев заяви: ″Крим е руски, чий да е!″ Това изказване предизвика бурна реакция в социалните мрежи от страна на украинската общност в България и проукраински настроените българи. Според някои от тях, Румен Радев е сгрешил и трябва официално да се извини на Украйна.

След първия тур на президентските избори, състоял се на 14 ноември, Румен Радев води с 49,45% (1,312 млн. гласа). На втори тур той ще се срещне с проф. Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет ″Св.Климент Охридски″, чийто резултат отпреди една седмица е 22,85% (606 хил. гласа).(УВести)

Оке по темата: АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ ПРЕД ″ФАКТОР.БГ″: КРИМ Е УКРАИНСКИ, ДА ОТСТОЯВАМЕ НАЦИОНАЛНИЯ СИ ИНТЕРЕС

Нашият коментар: София, 18 ноември 2021.- България в лицето на действащия президент Румен Радев де-юре призна Крим за руска територия и се нареди в редица маргинални страни, които смятат Крим за руски. Дори Лукашенковата Беларус все още не си го е позволила.

Тази вечер в дебати по БНТ с опонента си кандидат за втори мандат Румен Радев заяви: ″Крим е руски, чий да е!″

Преди 5 г. той не е бил толкова категоричен. Тогава, например, по Дарик-радио пред Кирил Вълчев той витиевато изрече: ″Крим е украински, но там се развява руско знаме″.

Същевременно снощи Румен Радев говори за върховенство на правото. А къде е върховенство на международното право?

Крим не е руски, а е окупиран от Русия. А това не е едно и същото, пане президенте! Ганьба! Срам!

Проф. Анастас Герджиков, който ще се бори с Радев на балотажа в неделя, 21 ноември, заслужава да бъде подкрепен. За него, по-специално, Крим е украински, въпреки всичко. Международното право и международно признатите граници не само на Украйна, а и на всички страни, България включително, трябва да се зачитат!

Предполагаме, че официален Киев няма да остане безучастен и излезе с остър протест. А това вече се казва международен скандал, сътворен от Радев в борба за власт.