Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ГОВОРИТЕЛ НА ЖОЗЕП БОРЕЛ: КРИМ Е УКРАЙНА. ТАКАВА Е ПОЗИЦИЯТА И НА 27-ТЕ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ

Брюксел, 19 ноември 2021.- Крим е Украйна, заяви в отговор на въпрос на Клуб Z Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Така той отговори на молбата ни да коментира думите на президента Румен Радев, произнесени в телевизионния дебат вчера.

На въпрос на кандидат-президента Анастас Герджиков чий е Крим, Румен Радев, който се бори за втори пореден мандат, отвърна: ″В момента е руски, какъв да е?″

″Европейската позиция за Крим е много ясна още от 2014 г. Оттогава тя е прилагана и потвърждавана от ЕС безброй пъти. От гледна точка на ЕС и неговите 27 страни членки Крим е Украйна. Крим е украинска територия, която е незаконно окупирана в нарушение на международното право от Русия″, каза Петер Стано.

По-рано днес украинското външно министерство привика българския посланик в Киев Костадин Коджабашев на среща, на която му е било предадено становището на официален Киев за ″некоректното и неприемливо изявление на президента на Република България Румен Радев″.

Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и остро противоречат за официалната позиция на София, която подкрепа суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите й граници, съобщава от Брюксел кореспондентът на Клуб Z Момчил Инджов.(УВести)