Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ЖОЗЕП БОРЕЛ: ЕС НЯМА ДА ВОЮВА С РУСИЯ ЗАРАДИ УКРАЙНА

Киев, 17 ноември 2021.- Европейският съюз няма отбранителен алианс с Украйна и при изостряне на ситуацията с Русия Киев може да разчита само на нашата политическа, икономическа и финансова помощ, заяви Жозеп Борел – върховен представител на ЕС.

Жозеп Борел

″Ще реагираме така, както сме реагирали, когато Русия превзе Крим и развърза война в Донбас през 2014 г.″, уточни той след заседанието на Съюза с участие на министрите на ЕС по въпросите на отбраната.

Чиновникът също така сподели, че Брюксел внимателни следи, какво става на украинско-руската граница, като се анализира информацията, идваща от украинските и американските служби.

През март 2014 г. Русия окупира украински Крим и в отговор на тази агресия и нарушаване на международното право ЕС наложи на Москва икономически санкции, които удължава на всеки шест месеца.

Същевременно, Брюксел и Киев сключиха различни търговски споразумения, които откриват европейския пазар за украински стоки и услуги. За 9-те месеца на т.г. Украйна е изнесла за страните от ЕС стоки за $19,436 млрд.(УВести)

Още по темата: РУСИЯ ПРЕХВЪРЛЯ ТАНКОВЕ КЪМ УКРАИНСКАТА ГРАНИЦА