Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В УКРАЙНА РОЖДЕСТВО МОГАТ ДА ПРАЗНУВАТ И НА 25 ДЕКЕМВРИ

Киев, 16 ноември 2021.- В Украйна, който иска, може да празнуван Рождество Христово и на 25 декември, заяви митрополит Епифаний – глава на Православната църква в Украйна. Той също така обеща да се помисли върху църковния календар – у нас от Юлианския календар да преминат към Григорианския, както е в България и Европа.

Същевременно в ПЦУ се опасяват, че тази рефома може да доведе до разкол, от който да се възползва руската църква в Украйна, която се води от Москва и не възнамерява да се присъединява към цивилизования свят.

Украинската греко-католическа църква (униатска) също не е против да се премине към Григорианския календар, но този въпрос трябва да се съгласува с ″нашите православни братя″, казва главата на греко-католиците Святослав. ″Преминаването към нов календар не спада към догматични въпроси и трябва да преодолява църковни разколи, а не да ги произвежда″, смята той.

Преди две години в Украйна се проведе социологическо допитване за реформа в църковния календар. Тогава 64% от украинците бяха против Рожденство Христово да се отбелязва на 25 декември – за тях 7 януари е било спазването на една вековна православна традиция. И едва 25% от нашенците искат да празнуват по нов стил, т.е., по Григориански календар заедно почти с цял свят. За останалите (7%) този въпрос няма никакво значение.

Най-вероятно ще бъде проведено ново проучване, което да покаже прогрес в мирогледа на украинците и църковната календарна реформа да мине безболезнено.(УВести)

Още по темата: ПОКРЪСТВАНЕТО НА КИЕВСКА РУС