Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

FINANCIAL TIMES: ВЕРОЯТНОСТТА РУСИЯ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРА УКРАЙНА ТАЗИ ЗИМА Е МНОГО ВИСОКА

София, 16 ноември 2021.- Западните спецслужби говорят за висока вероятност тази зима Русия да се опита да дестабилизира Украйна, включително с военни методи. Това четем в редакционната статия на авторитетния Financial Times.

Изданието допуска, че прогнозата на западните разузнавания се основава не само върху сателитните снимки за внушително концентрация на руските войски край границата на Украйна, но и, вероятно, върху допълнителна информация за намерения на руския лидер Владимир Путин.

Сайтът се позовава на Ганна Маляр – заместник-министър на отбраната на Украйна, според която данните на родната разведка се препокриват с данните на партньорските специални служби.

Шефът на украинското военно разузнаване Кирил Буданов напомня, че от север, изток и юг Русия може да тръгне със 114 хил. военнослужещи, като 92 хил. от тях са солдати от сухопътните войски. Изданието отбелязва, че след тазгодишните руски военни учения по казармите са се прибрали само войници. Военната техниката е останала край границата ни. Според Буданов, в случая може да се говори за две вероятности: или Русия се готви за широкомащабно нахлуване, или иска да оказва върху нас перманентен психологически натиск.

Изданието твърди, че официален Вашингтон все още формира становището си относно намеренията на Путин, като отчита най-различни мнения от най-различни източници. Все пак там се опасяват, че тази концентрация на руската армия е по-сериозно, отколкото е била през пролетта т.г.

Financial Times се позовава и на свой европейски източник, който казва, че, дори да не нападне, постоянният пресинг от страна на Русия много усложнява развитието и укрепването на Украйна като държава.(УВести)

Още по темата:

РУСИЯ ПРЕХВЪРЛЯ ТАНКОВЕ КЪМ УКРАИНСКАТА ГРАНИЦА

ДМИТРO ЯРОШ: ВРАГЪТ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ НАСТЪПЛЕНИЕ

САЩ-УКРАЙНА: СТРАТЕГИЧЕСКО ПАРТНЬОРСТВО