Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

УЧРЕДЕНА Е УКРАИНСКО-БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА

Киев, 14 ноември 2021.- Преди няколко дни в Киев се проведе учредително събрание на Украинско-българска търговско промишлена палата. В него участваха Геннадий Чижиков – президент на ТПП на Украйна, Виталий Москаленко – посланик на Украйна в България, Стефан Софрониев – ръководител на търговско-икономическата мисия към посолството на България в Киев, а така също над 30 предприемачи.

″Виждаме, че бизнесът в двете страни има нужда от укрепване на делови контакти и системна подкрепа″, – заяви пан Чижиков.

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко смята, че през тази година двустранният стокообмен може да надхвърли $1 млрд. и че това не е предел.

Целта за новата ТПП е да организира икономически срещи на различни нива, бизнес-форуми, делови мисии, да проучва пазари и да търси партньори.

За председател на Украинска-българската търговско-икономическа палата е избран Иван Плачков – етнически българин (роден е в Болградски район, 64-годишен), бивш министър на горивата и енергетиката на Украйна, бивш председател на Одеската областна държавна администрация, бивш съветник на президента Виктор Ющенко. През последните години пан Иван работи като експерт в газовата сфера.

За заместник-председател на УБТПП е избран доц.Данило Бенатов – доктор на науките, преподавател в престижната Киевска политехника, специалист по патентно дело, предприемач.

В България за развитие на българо-украинските търговско-икономически и културни връзки се грижи, освен посолството на Украйна, Българско-украинската индустриална камара (председател – Лидия Шулева), почетните консули на Украйна в Пловдив, Русе и Бургас.(УВести)