Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

ПОСЛАНИКЪТ НА УКРАЙНА ИЗДАДЕ ″ЕПИЧНА САГА″ ЗА ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА СИ КАРИЕРА

София, 14 ноември 2021.- Под псевдонима ″Вито Москато″ украинският посланик Виталий Москаленко издаде в София  книга за дипломатическата си кариера, или –  ″епична сага″, както той сам я нарече във Фейсбук

″Седем щури апокрифа″

Под своеобразно заглавие – ″Седем щури апокрифа″, се крият, де-факто, мемоари на пан Виталий, като много от персонажите имат свои прототипи.

″Да, образите на доста от героите си съм взел от живия живот, но, ако говорим общо, творбата ми е изблик на фантазията на автора, – казва посланикът, и леко иронично продължава. –  Нещо повече, историческите и политическите събития, включително оценъчните съждения са резултат на метафизичната абсолютизация на относителността и условността на съдържанието на познание″.

″Епичното″ произведението на посланика вече е оценила Анна Багряна – известна украинска поетеса, писателка, драматург и преводач, която живее в София. ″Вече започнах да чета ″Седем щури апокрифа″ – книгата те грабва още от първата страница, дори не можеш да се откъснеш от нея!″ – твърди пани Анна.

Това е втора книга на Виталий Москаленко, който по образование е журналист, а по характер – благ човек с великолепно чувство за хумор. Първата, ако не броим няколно монографии, той написа като аспирант още през 80-те на миналия век след продължителен и интересен престой в Студентския град в София. Тя е изградена върху издирените документи от държавния архив на НРБ и проследява украинско-българските литературни и културни връзки от края на ХIХ – началото на ХХ в.

През 1993 г. като първи секретар пан Виталий пристига в току-що открилото се украинско посолство в София. През 1998 г., след края на мандата, напуска България. В дипломатическата му кариера са Северна Македония, Словакия, Хърватия, Босна, мисии в Албания, Сърбия, отделно стои Русия – Генерално консулство в Ростов-на-Дон. И от 2018 г. – отново България. Така че за почти 30 г. труд във външното на Украйна различни факти, случки, истории, срещи, впечатления се насъбраха повече, отколкото само за една ″епична″ творба. Вероятно, по молба на трудещите се, ще има и продължение, защото извън борда останаха Словакия, Босна и ″късна″ Македония. Така че – на добър час, пане Виталию!(УВести)

Още по темата: ВИТАЛИЙ МОСКАЛЕНКО: “ОТИВАМ СИ, ЗА ДА СЕ ВЪРНА СЛЕД ВРЕМЕ”
АННА ТЕРТИЧНА УЗАГАЛЬНИЛА ПОНАД 100-РІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОЇ ДІАСПОРИ В БОЛГАРІЇ