Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

САЩ-УКРАЙНА: СТРАТЕГИЧЕСКО ПАРТНЬОРСТВО

Киев, 11 ноември 2021.- Вчера Украйна и САЩ, представлявани от външния министър Дмитро Кулеба и държавния секретар Антъни Блинкен, подписаха във Вашингтон актуализирана Харта за стратегическа партньорство. Документът засяга сферата на сигурността, демокрацията, върховенството на правото и икономиката.

САЩ се задължават да подпомагат Украйна да противодейства на външна директна и ″хибридна″ агресия и възнамеряват да привлекат Русия към отговорност за нарушаване на международното право, включително за окупирането на Крим и съдействие на сепаратистите в Източен Донбас.

Освен това, Вашингтон има готовност да работи със съюзниците си в Черноморския регион за осигуряване на свободно корабоплаване.

САЩ подкрепят стремежа на Украйна към енергийна независимост, модерна икономика и интегриране към енергийната система на ЕС. В документа също така се подчертава, че Америка всячески ще пречи на Русия да използва енергия като геополитическо оръжие.

Страните се договориха по-активно да сътрудничат в усвояване на Космоса и да използват украинския потенциал в тази сфера.

Предишният текст на Хартата за стратегическо партньорство между Украйна и САЩ беше подписан през 2008 г.

САЩ да изпратят американски военнослужещи в Украйна, поискаха 15 конгресмени-републиканци. В писмото си до Джон Байдън те изразяват безпокойството си от концентрацията на руските войски край украинската граница.(УВести)