Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Байрактар

INFORMNAPALM: ПРИЦЕЛЕН УДАР С BAYRAKTAR TB2 – КАКВО НЕ ВИЖДА ГЕРМАНИЯ?

Киев, 02 ноември 2021.- Безпилотният летателен апарат Bayraktar TB2 беше използван (на 26 октомври т.г.) по заповед на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Валерий Залужний, след като са били изчерпани всички дипломатически средства да спре да стреля гаубицата Д-30 на руските окупационни сили, водещи прицелен обстрел срещу украински позиции и по цивилни обекти. С високоточен боеприпас украинците унищожиха едно оръдие на батареята, при това без никакви човешки жертви.

Същата сутрин, на 26 октомври около 10:00 въоръжените формирования на РФ два пъти подложиха на обстрел село Гранитне в Донецка област, при който по чудо няма загинали цивилни, а по-късно водиха близо час масиран обстрел от забранена от Минските протоколи артилерия 122 калибър по украинските позиции в близост до Гранитне. Един украински воин е загина, един беше ранен. Обстрелът продължи въпреки незабавните опити на украинската страна да бъде спрян чрез установените пътища през ОССЕ и СЦКК.

На следващият ден окупационните сили отново обстреляха цивилно селище, нанесоха сериозни повреди на частни домове и на инфраструктурата. Водиха обстрели срещу украинската армия по цялата линия на фронта, включително от забранено от Минските споразумения въоръжение, и отново убиха един украински защитник.

В ежедневните доклади на СММ на ОССЕ редовно се оплакват, че въоръжените формирования на РФ възпрепятстват придвижването на членовете на Мисията на неконтролираните от Украйна територии, обстрелват дрона им и го заглушават.

На 16 октомври наемниците дори блокираха наблюдатели от Мисията в щаб квартирата им в окупираната Горливка и в Донецк, което принуди ръководителят на СММ на ОССЕ в Украйна Яшар Халит Чевик да съобщи в коментар пред Ройтерс, че наблюдателите спират работата си в Донбас заради притеснения за безопасността си.

В Донбас окупационните сили редовно използват руски дронове за разузнаване и за хвърляне на взривни устройства, при това с пресичане на линията на фронта.

Действително, в Минските споразумения от 19 септември 2014 година има точка за БЛА, но тя се отнася до чуждестранни летателни апарати, а дроновете Bayraktar са закупени и принадлежат на Въоръжените сили на Украйна, независимо къде са произведени. Същевременно, в пълно нарушение на т.9 от този протокол, на окупираните части на Донбас е разположено многобройно чуждестранно, сиреч, руско въоръжение и личен състав, което вече осма година убива украинци и то на украинска територия.

Десислава Йованович