Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Дмитро Кулеба

УКРАЙНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗАДЕЙСТВА УДАРЕН ДРОН ″BAYRAKTAR TB2″

Киев, 01 ноември 2021.- В края на октомври украинската армия за първи път във войната с Русия в Донбас задейства Bayraktar TB2 – ударен дрон, закупен преди една година от Турция.

Ракетата, изстреляна от дрона от разстояние 11 км, порази гаубица, с която сепаратистите и руские военни обстрелваха наши позиции.

В тази връзка руската информационна машина надигна вой, а Германия и Франция ни размаха с пръст.

След немското изявление последва незабавна реакция на украинския посланик в Германия Андрий Мелник: “Украинската страна категорично отхвърля предупреждението на Министерството на външните работи на Германия, защото нашата държава има законното право на самоотбрана, след като нейната територия е бомбардирана ден и нощ от тежко руско въоръжение и загиват цивилни и войници”.

Амбасадорът допълни, че Украйна, от своя страна, призовава германското правителство, вместо да изразява загриженост за драматичната ситуация в окупираните територии, да удвои усилията си като посредник за свикване на “нормандската среща на върха” в Берлин, и да постави Москва на мястото й.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба категорично заяви, че Украйна не е нарушила нищо, и е следвала процедурите чрез ОССЕ и СЦКК, за да упражни правото си на самозащита. Той допълни, че немските партньори би трябвало първо да си зададат въпрос, какво гаубична батарея, забранена от Минските споразумения, на разстояние, от която са обстрелвани украинските позиции и има загинали. Кулеба добави, че украинците са благодарни за стремежа на германската страна към мирно разрешаване на конфликта, но са убедени, че всякакви оценки трябва да се правят след като се вземе предвид пълният контекст на ситуацията – само тогава те са обективни.

Подкрепата дойде единствено от САЩ. От Вашингтон заявиха, че Украйна има законно право да се защитава, тъй като украинските позиции на фронта се обстрелват всеки ден по няколко пъти и всеки ден има или убит, или ранен украински войник.(УВести)

Още по темата: INFORMNAPALM: ПРИЦЕЛЕН УДАР С BAYRAKTAR TB2 – КАКВО НЕ ВИЖДА ГЕРМАНИЯ?