Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Нафтогаз

УКРАЙНА ДАВА ПОД НАЕМ 40% ОТ ПОДЗЕМНИТЕ СИ ГАЗОВИ ХРАНИЛИЩА

Киев, 28 октомври 2021.- Украйна е готова да предостави на заинтересовани европейски компании до 40% (около 10 млрд. куб. м) от подземните си газови хранилища за създаване на стратегически запаси от природен газ.

Според Сергий Перелома – ръководител на компанията ″Оператор на ПХГ″, за гарантиране на енергийната сигурност в пикови периоди трябва да има запаси в размер поне на 25-30% от годишното потребление на газ. ″А не всички европейски страни разполагат с хранилища, – казва той. – Затова ние предлагаме своите услуги″

Проучването на ″УВести″ сочи, че такива хранилища нямат Литва, Естония и Молдова. Капацитетът на полските подземни хранилища е едва 3,2 млрд. куб. м при годишно потребление от около 22 млрд. Румъния консумира 11,3 млрд. куб. м природен газ годишно, но разполага с хранилище само за 3,1 млрд.

Компанията ″Оператор на ПХГ″ готви предложение Европейската комисия да включи нашите подземни газови хранилища в списък с обекти за съхраняване на форсмажорни запаси на ″синьо гориво″ в ЕС. С това само ще се подсили европейската енергийна сигурност, смята Сергий Перелома.(УВести)