Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Русия агресор

РУСИЯ ПРОВЕЖДА СПЕЦОПЕРАЦИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ГАЗОВ ПАЗАР

Беларус вече е паднала, за създаване на мини-СССР – фикс-идея на Путин, остава да бъде превзет само Киев

Киев, 16 октомври 2021.- Кремъл съзнателно ограничава обеми на природния газ, които се доставят на европейския пазар, заяви Андрий Коболев – бивш председател на «Нафтогаз на Украйна″. Това е руската спецоперация, категоричен е той. «Путин долавя миризмата на кръвта», – образно сподели пан Андрий. Такова не е имало нито през 2014, 2015 или 2016 година цената на газ да стигне $1600 за хиляда куб.м. при нормална стойност $200-300.

В тази ситуация Украйна няма да може да купува газ от европейския пазар, както го правим от 2015 г. (след като Русия нападна Украйна) , защото свободните количества ще липсват.

«Тази зима ние горе-долу ще преминем с тези обеми, които успяхме да запомпаме в нашите газохранилища, но, въпреки всичко, навлизаме в рискова зона и нямаме подкрепа на САЩ, на която се радвахме от 2014 до 2017 гг.», – твърди Андрий Коболев. Според него, може да се получи така, че ще останем насаме с европейския инфантилизъм (олицетворяван от Макрон и Меркел), с нежеланието да се зачитат и интересите на Украйна.

До 2024 г. «Газпром» трябва да транспортира през Украйна за ЕС 40 млрд. куб. м газ годишно или малко над 100 млн. куб. м в денонощие. Но Русия транзитира само 80 млн. Тя предпочита да плаща неустойки за неизпълнение на договорните си задължения, но да не използва мощностите на украинската газотранспортна система, чийто капацитет е над 120 млрд. куб.м газ годишно. Това е първо.

И второ. Създавайки дефицит на природния газ в ЕС, Кремъл шантажира западните страни със «Северен поток-2», който е построен, но все още не сертифициран (този процес може да отнеме от четири до шест месеца). Тази седмица в Москва на енергиен форум руският президент Владимир Путин заяви, че «Газпром» е готов да увеличи доставките за Европа, но само по Балтийско море, т.е, по «Северен поток-2». Според него, украинската тръба «е била много амортизирана», затова руснаците не я ползвали интензивно. От Киев опровергаха Кремъл. Сергий Макогон – генерален директор на компанията «Оператор на ГТС на Украйна», сподели, че нашата «тръба», чийто капацитет, при необходимост, може да се увеличи от 120 млрд. до 146 млрд куб. м годишно, е натоварено една с 1/3. «Няма никакъв проблем да поемем допълнителни обеми, стига Русия да го иска», – каза той.

Но Кремъл, както винаги е правила и царска Русия, и СССР, най-напред създава проблем, а после се натиска да го решава по езуитски, представяйки се «белым и пушистым». Целта на Москва, освен да дестабилизира ЕС, е и да подчини Украйна. Беларус вече е паднала, за създаване на мини-СССР – фикс-идея на Путин, остава да бъде превзет само Киев, който вече седма година продължава да се отбранява.(УВести)