Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

НА 26 АПРИЛ 1986 ГОДИНА ИЗБУХВА ЧЕРНОБИЛСКАТА АЕЦ

Причина, виновни, осъдени, последици
София, 26 април 2011.- На снимката долу е украинският град Припят. Той е като Козлодуй в България, градът на енергетиците. Построен е за персонала на АЕЦ “Чернобил”. Но от април 1986 г. Припят е мъртъв град, или Град Призрак.

АЕЦ

Защо се взриви 4-ят блок на централата, кои са виновни и осъдени и какви са последици от най-голямата в света техногенна катастрофа?
ПРИЧИНА: лош реактор РБМК (според секретния доклад, подготвен за Политбюро на ЦК на КПСС в един екземпляр, по неизвестни причини теоретичните изпитанията с реактора са прекратени предсрочно, което го прави потенциално опасен, а конструкцията му не изключва възможността към т.н. “самозасилване” на мощност при определени работни ситуации в процеса на експлоатацията).
ВИНОВНИ: (според секретния доклад) Ръководство на СССР, ръководство на Академията на науките на СССР, ръководство на министерството на средното машиностроене, главен научен ръководител на проекта на реактора и главен конструктор на реактора, а така също съставител на програмата за изпитания на реактора и персонал на АЕЦ, не предупреден от главния конструктор за “особености” на реактора.
ОСЪДЕНИ: Виктор Брюханов, директор на АЕЦ – осъден e на 10 г., сега живее в Киев.
Микола Фокин, главен инженер – осъден e на 10 г., по-късно заминава за Русия.
Анатолий Дятлов, заместник-главен инженер – осъден e на 10 г., вече е покойник.
Олексий Коваленко, началник на реакторен цех №2 – осъден e на 3 г., вече е покойник.
Юрий Лаушкин, инспектор на Держатомнадзор – осъден e на 2 г., вече е покойник.
Борис Рогожкин, началник-смяна – осъден e на 5 г., по-късно заминава за Русия.

ПОСЛЕДИЦИ: освен дежурния екип на 4-я блок, загиват и 28 пожарникари; в атмосферата попадат 190 т радиоактивни вещества; сумарната радиоактивност достига 50 млн. кюри, която се равнява на 500 бомби, хвърлени над Хирошима през 1945 г.; с радиоактивните нуклиди са замърсени над 145 хил. кв. км в Украйна, Русия и Беларус (територията на България е 111 хил. кв. км); от 30-километровата зона около “Чернобил” са изселени 115 хил. украинци.
И ОЩЕ: Главният конструктор на реактора Николай Долежал умира през 2000 г. на възраст 101 г. До последния си дъх смята “творението” си за перфектно.
Научният ръководител на проекта Анатолий Александров публично се покайва и спира да се занимава с науката. Умира през 1994 г. на възраст 91 г.
Валерий Легасов ръководи отстраняването на последиците от аварията. През 1986 г. на една международна конференция на МАГАТЕ обвинява за всичко персонала на АЕЦ и укрива мащаба на трагедията. От радиацията тежко се разболява. През 1988 г. се самоубива на възраст 52 г.
АЕЦ “Чернобил” е закрита на 30 декември 2000 г. Сега Украйна разполага с 4 действащи атомни централи – Хмелницка, Ривненска, Пивденно-Украинска и Запорожка, с общо 16 енергоблока. Още 5 енергоблока се строят и то по руска технология.(УВести)