Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Повечето немци осъждат Русия за окупацията на Крим

Киев, 18 октомври 2021.- Значителната част от жителите на Германия – 73%, осъждат Руската Федерация за окупация на Крим през март 2014 г. Това показва данните от социологическото проучване, извършено от агенцията «Infratest dimap» по поръчка на фондацията «Конрад Аденаур». Подкрепят Русия едва 8%. Останалите нямам мнение по въпроса.
Интересно, че повече антируски настроени немци по кримския въпрос има в Западна Германия – 77%, докато в бившата ГДР те са по-малко – 58%.
Наблюдават се различия в нагласите на гражданите на Германия и по партийна линия. Например, руската агресия в Украйна осъждат 84% от «зелените» и 78% от либералите. Същевременно при дясната популистка партия «Алтернатива за Германия» те са едва 35% и малко повече при Лявата партия – 63%.
Това допитване е извършена още през януари т.г., но се обнародва едва сега. И странно, че в дописката, публикувана в украински медии, не фигурират нагласите при привържениците нито на Християн-демократичния съюз (ХДС) на Ангела Меркел и нейния коалиционен партньор – Християнсоциален съюз (ХСС), нито на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), спечелила скорошни избори там с 25,6%.(УВести)