Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Олена Зеркал

ОЛЕНА ЗЕРКАЛ: РУСИЯ ОТНОВО ИЗПОЛЗВА ПРИРОДЕН ГАЗ КАТО ГЕОПОЛИТИЧЕСКО ОРЪЖИЕ

Киев, 15 октомври 2021.- Владимир Путин беше принуден да реагира на все по-чести обвинения за създаване на изкуствен дефицит на природния газ на европейския пазар.

Това, което той издрънка, провери Олена Зеркал – бивш заместник-министър на външните работи на Украйна.
Първо, Путин твърди, че Русия увеличи транзита на газа през украинската газотранспортна системи с 8%. Това е манипулация. Пани Олена отбелязва, че,  действително, за девет месеца на тази година преносът на руския природен газ през нашата «тръба» достигна 32,7 млрд. куб. м, което е с 9% повече спрямо минималния обем на годишен транзит. Но ако сравним с деветте месеца на 2020 г., то «Газпром» съкрати преноса със 17%, а спрямо 2019 г. той е намалял с 33,6 млрд., т.е. – двойно.
От 1 първи октомври т.г. Русия съществено намали транзита за Европа по газопроводи, които тя не контролира (Украйна, Словакия, Полша). Според Олена Зеркал, от миналата седмица Москва се качи на ново ниво на провокиране на енергийната криза в Европа.
Второ. Путин казва, че на Русия не е изгодно да подава допълнителни обеми газ през украинската ГТС. Но това е абсолютна лъжа. Защото преносът на суровината през Украйна излиза по-евтино, отколкото по дъното на Балтийско море. Например, по договори «Газпром» вече плати за транзита през Украйна и Унгария, но сега се отказва от този маршрут. Унгария вече има нов договор, според който природният газ ще идва и от «Балкански поток», и от Австрия. Т.е., неизползването на мощностите през Украйна, Словакия и Полша говори за нетърговско поведение на руския монополист и трябва да бъде предмет на анализ на европейския антимонополен орган.
Трето. Ако «Газпром» иска да стигне до миналогодишните обеми на транзита за Европа, допълнителните разходи на тази компания за пренос ще бъдат $250 млн. Същевременно приходите й ще стигнат допълнително до $3 млрд. Но «Газпром» се отказва от тази печалба. Защо? Очевидно, отново трябва да говорим за определени нетърговски цели на Кремъл.
Четвърто. Транзитът на 100 млрд. куб. м през Украйна струва на Русия $3 млрд. Това заяви Путин. И доскоро «Газпром» транспортираше през нашата територия именно такива обеми. На фона на дефицита и високите цени на природния газ на европейския пазар тези значителни доставки биха могли хем да заздравят репутацията на Русия като надежден енергиен партньор на Европа, хем да докарат на «Газпром» и руския бюджет значителни пари. Москва, обаче, не разглежда този вариант за решаване на проблема, създаден именно от нея. Отказът от тази възможност потвърждава тезата на Олена Зеркал за нетърговско поведение на руския монополист и използване на «синьото гориво» като геополитическо оръжие.(УВести)
Още по темата на украински език: Залишити Європу без газу: місце України у ціновому шантажі РФ.