Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

В БЪЛГАРИЯ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ “БАБИН ЯР”

София, 29 септември 2021.- В българската столица, в градинката «Св.Климент Охридски» (до Художествената академия) украинското посолство и активистите на дружеството «Мати Украйна» почетоха паметта на жертвите от «Бабин Яр». До паметника на Холокоста цветя положила посланикът Виталий Москаленко и Олена Коцева – лидер на украинците в България.

Днес в цялата Украйна, а по призива на Световния конгрес на украинците, и в цял свят нашенците скланят глава пред невинно убиенни преди 80 г.
Точно на този ден, 29 септември, през 1941 г. край Киев в местността «Бабин Яр» фашистите започват да разстрелват украински евреи. Там – на този конвеер на смъртта, окупационната власт убива и украински националисти от ОУН, ратували за свободна Украйна и отказали да сътрудничат с Берлин.
Според изследователите, по най-скромни оценки в «Бабий Яр» са умъртвени най-малко 150 хил. души – не само евреи и националисти, но и караими, цигани, партизани, военнопленници.
Освен в София, украинската диаспора почете паметта на жертвите от «Бабин Яр» в Пловдив и Русе.
Предвижда се в местността «Бабин Яр» да бъде изграден Украински мемориален комплекс в памет на жертвите на Холокоста.(УВести)