Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Украйна предлага на ЕС и Русия своя тръба докато “Северен поток” ще бъде сертифициран

Киев, 24 октомври 2021.- Вчера Украйна официално предложи на ЕС и «Газпром» да ползват украинската газотранспортна система, докато върви сертифициране на «Северен поток-2» (нужни са поне 6 месеца). И не само това. Киев е готов драстично (според някои сведения, до 50%) да намали транзита на руския газ. Целта е да се стабилизира европейския газов пазар.

Капацитетът на украинската ГТС е 120 млрд. куб. м годишно. От «Нафтогаз» казват, че нашата «тръба» е изправна и до края на тази година могат да транзитират допълнително и с намаление поне 11 млрд. куб. м, с което да задоволят европейския потребител и цената на природния газ да се нормализира. Тук не става дума за онези 40 млрд. куб. м, които по договор Русия се задължава годишно до 2024 г. да пренася през Украйна.
Впрочем, до преди една година «Газпром» успешно е използват украинската ГТС за транзитиране на своята суровина през нашата страна за ЕС по три направление – през Словакия, Унгария и през Молдова към Балканите. Но по геополитически съображения (по-точно, да върне Украйна в своята сфера на влияние и да й попречи да се интегрира към ЕС и НАТО) Кремъл драстично е намалил транзита през Украйна, като използва налични заобиколни маршрути – «Южен поток», «Турски поток», «Балкански поток» и «Северен поток-1». Между другото, украинците трябва «да благодарят» на Бойко Борисов, че с невиждано ударни темпове заби нож в гърба на Украйна, изграждайки «Балкански поток».
«Да увеличим доставките на руския газ през Украйна е общ интерес на Киев и Европа», казва Олена Зеркал – съветник в «Нафтогаз». Но Русия, според нея, продължава да използва «синьото гориво» за натиск върху Украйна и страните от ЕС, като не транзитира допълнителни количества газ. Оттук е и огромен скок на цената на газа. Плюс съживяване на световната икономика, плюс проблеми, свързани с прехода към нови източници на енергия (т.н. «зелена енергия»). Само през първото тримесечие на т.г. печалбата на «Газпром» достигна $10 млрд. «В случай, че увеличи доставките през Украйна, Путин ще спечели още повече, дори цената на газа и да падне», смята пани Олена. Но Кремъл не го прави, той се отказва от тези пари. Защо ли? За да задълбочи кризата още повече и засили противоречията между отделни членки на ЕС. Например, да сключва договори с всяка от тях по отделно. Както го вече стори с проруското правителство на Унгария.
Официален Киев отправи горното предложение към Брюксел и Москва вчера. Но засега отговор няма. Кремъл иска на всяка цена да принуди Германия да сертифицира «Северен поток-2», при това извън европейските правила, т.е, извън т.н трети енергиен пакет. «И аз няма да се учудя, ако Берлин клекне», смята Олена Зеркал.

Засега Европа се отбранява. Дори Европейската комисия започва да изяснява ролята на Русия в тази криза и дали на европейския пазар се работи по правилата на третия енергиен пакет. В случай, че «Северен поток-2» сертифицират по тези процедури, Русия няма да може да диктува нито цените, нито обемите, нито направленията на транзита. Ще се появи конкуренция и украинската ГТС ще има много предимства – най-вече защото е удобна и ефективна. «Нашето предложение към ЕС и Москва е предложението на една европейска държава, която се бори за прозрачност на енергийния пазар», казва пани Олена.
Според нея, ако Путин приеме това предложение, украинската ГТС ще покаже, че може да защити Европа през следващите 20 години, когато природният газ ще бъде «преходно» гориво от въглищата към слънцето, вятъра и водата. А ако не – за всеки ще стане ясно, че Москва използва газ като оръжие. Това ще засили позициите на Украйна в борбата с пуска на «Северен поток-2».(УВести)