Дайджест "Украински вести" излиза от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

"Украински вести" излизат от 1998 г.

Шануймося, браття, бо ми того вартi!

Традицията продължава: Драгоманови студии в СУ “Св. Климент Охридски”

София, 21 октомври 2021.- Започна ХV международна научна конференция «Драгоманови студии», която се организира от Катедрата по славянско езикознание на Факултета по славянски филологии. Темата й е «Украинистиката в България и по света». Конференцията се провежда онлайн в платформата ZOOM.
През 2021 г. се навършват 25 г. от откриване на профил «Украинска филология» в специалността «Славянска филология» в Софийския университет «Св.Климент Охридски». Това събитие настъпва в контекста и на други значими за Украйна и украинистиката годишнини – 30 г. от възобновяването на независимостта на Украйна, 180 г. от рождението на Михайло Драгоманов – един от основателите на висшето образование в България, 10 брой на електронния алманах «Българска украинистика».
Темата на тазгодишното издание на «Студии» – «Украинистиката в България и по света», е посветена на новостите и постиженията в областта на украинистиката в широк план, включваща филология, етнография, фолклористика, история и др. За участие в организационния комитет са поканени международно признати украински, български, сръбски, полски, чешки, хърватски и други учени.
Събитието бе открито от заместник-ректора на Софийския университет проф. Васил Маринов, който отправи поздрав от свое име и от името на ректорското ръководство за организирането на традиционната научна конференция «Драгоманови студии». «Като отдавате почитта си към Михайло Драгоманов, вие, колеги, за пореден път доказвате своята отдаденост на каузата, на която сте се посветили – да съхранявате познанието, да го предадете на своите студенти и да го развивате», каза още заместник-ректорът.
Обръщайки се към екипа на катедрата, той изтъкна, че години наред те откриват нови хоризонти пред своите студенти и подготвят висококвалифицирани специалисти. Специалисти, които са своеобразен мост между двата народа. Защото именно опознавайки се, сближавайки се, градим основите на приятелството и добрите отношения и ги развиваме в годините. Накрая проф. Маринов пожела ползотворна успешна и приятна работа по време на конференцията.
Деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев изрази радостта си да участва в юбилейната XV конференция и по повод 25-годишнината на Украинистиката в Софийския университет.
«Има нещо, което е постоянно в тези събирания, и това е топлотата, сърдечността, която обединява учените украинисти и приятелите на украинския език и култура и украинската общност в България», отбеляза доц. Пенчев. Той посочи, че всяка конференция е празник, защото трудът на филолозите, преподавателите и преводачите обикновено е скрит от очите на публиката, скрит дори от очите на съмишлениците, и именно конференцията е мястото, в което имат възможност да се срещнат, изслушат един друг и обменят идеи. Деканът изрази увереността си, че тази конференция ще бъде в такъв дух на любопитство, интерес, научна сериозност и страст.
«Филологията не е най-престижната специалност, но има огромна привилегия, тя изучава езика, литературата, културата на дадена страна и е като прозорец към душата на един народ. Наш дълг е като учени да поддържаме тези прозорци чисти и смятам, че го правим успешно», каза още доц. Пенчев.
Той благодари на колегите си от специалността за положените усилия, на посланик на Украйна Виталий Москаленко за дългогодишното приятелство и успешно сътрудничество между посолството и Факултета по славянски филологии и връчи почетна грамота на посланика, в която се изразява признателността на академичната колегия. Посланик Москаленко благодари и също отправи своя поздрав по повод събитието.
Доц. Албена Стаменова, ръководител на Катедра «Славянско езикознание», отбеляза, че е много развълнувана на този ден, защото всяка годишнина е повод за равносметки. Тя припомни историята на украинската филология, както и учените, положили усилия това да стане. Благодари на подкрепата на Факултета по славянски филологии. Доц. Стаменова още изтъкна, че се надява зърната, които сеят, да намерят добра почва и с това отворят пътя към бъдещето, съобщава сайтът на СУ «Св.Климент Охридски».
Основателят на «Драгоманови студии» е Антонина Якимова – ръководител на Украинското неделно училище в София. Първата конференция се проведе на 18 септември 2006 г.(УВести)