Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 


КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

ЗАКОНЪТ ЗА ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА Е ПРАВИЛЕН, РЕШИ КС
Киев, 17 юли 2019.- Вчера Конституционният съд на Украйна обяви комунистическия режим за «еднакъв» с нацисткия, съобщи «Радио Свобода». Твърдението е записано в решение на съда от вторник, с което той обявява за съответстващ за конституцията Закона за декомунизацията.
«По своята престъпна същност комунистическият режим и нацисткият режим са били еднакви, а методите, с които те са осъществявали държавната репресивна политика са били тъждествени», пише в мотивите на съда.
Украйна прие Закон за декомунизацията през 2015 г. Той забранява използването на съветски символи и предвижда демонтиране на паметниците, издигнати в чест на комунистически дейци. С него също така се преименуват населени места, улици и метростанции, носещи имената на такива дейци.
Законът, който е един от най-рестриктивните в Европа, налага до 5 години затвор за публично използване на символи на двата режима. Той засяга имената на 22 града и на 44 по-малки населени места.
Законът не засяга паметниците, свързани с Втората световна война.
Въпреки решителността, с която страната подходи, само седмица след приемането му законът беше смекчен и депутатите допуснаха изключения, като върнаха правото на съветски символи на гробищата, в музейните и тематични сбирки, в библиотеките и в произведенията на изкуството. Твърдостта се върна няколко месеца по-късно, когато Украйна забрани Комунистическата партия. Още година по-късно властите отчетоха, че в страната са били демонтирани над 2000 паметника на Ленин.
През май 2017 г. Законът за декомунизацията беше оспорен пред Конституционния съд от проруските формации в парламента. Решението, произнесено от институцията във вторник, е окончателно.(УВести)


ПОВЕЧЕТО ОТ УКРАИНЦИТЕ МРАЗЯТ СТАЛИН, ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСНАЦИТЕ

Киев, 13 юли 2019.- Над 40% от украинците изпитват към Сталин омраза, ненавист и страх, докато за 25 от нашенците той е безразличен, а 16% - даже го харесват.
Над 72% от украинците смятат, че Сталин е жесток тиранин, виновен за смъртта на милиони невинни хора. Същевременно, 61% все пак допускат, че в страната ни може да се появи такъв диктатор, но 75% от допитаните не биха искали да живеят в такава страна, сочат данните от проучването, извършено от Киевския международен институт по социология.
Според руския «Левада-център», в Русия Сталин е харесан чак от 52% от руснаците, а 70% оценяват неговата роля в история като положителна. (УВести)

ОТ $100 И НАГОРЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКИ ТУР ДО ЧЕРНОБИЛ

Киев, 18 юни 2019.- За туристически тур до Чернобил чужденец ще плати $100 по курса на деня в гривни. Цената за украинци е $50. Очаква се тази година злополучната атомна централа да посетят поне 130 хил., което е двойно повече спрямо миналата година, съобщават някои киевски туристически агенции.
Популярността на АЕЦ «Чернобил», гръмнала на 26 април 1986 г. и предизвикала най-голямата в света техногенна катастрофа, рязко е скочила след като НВО излъчи 5-серийния игрален филм «Чернобил». Лентата е заснета в Литва и в Украйна – Киев. Литва е избрана, защото там има хем съветски сгради, хем АЕЦ (Ингалинска), приличаща на Чернобилската и до която е бил получен достъп. А мъртвият град Припят е сниман в един от спалните микрорайони на Вилнюс. Снимките на заключителните епизоди от сериала са правени в украинската столица Киев.
Екскурзиите до Чернобил и Припят се провеждат вече над 10 г. Около 70% от туристите са чужденци. Обикновено те купуват еднодневен тур, който включва посещение на централата, околната територия «Рудий лис», град Припят, село Копачи и оцелялата детска градина.
Предлагат се и по-дълги турове, но и цената там е по-висока – от $60 до $400 на човек, а полетът над Чернобил и отчуждената 30-километрова зона ще ви струва от $300 до $800 на човек. Последната новина от украинските туроператори, в частност, «НВ Бизнес» и «Чернобил ексклузив турс», – турове по мотиви на сериала, който струва от $140 до $190 на човек.
Очаква се от този вид туризм държавата да спечели най-малко $500 хил.(УВести)

ЦИК: ШОУМЕНЪТ СЪБРА НАД 5,7 МЛН. ПРИВЪРЖЕНИЦИ

Киев, 07 април 2019.- Днес ЦИК на Украйна обяви официални резултати от президентските избори, състояли се на 31 март т.г. Ето ги:
- Володимир Зеленский – 30,24% (5714034 избиратели);
- Петро Порошенко – 15,95% (3014609 избиратели);
- Юлия Тимошенко – 13,40% (2532452 избиратели);
- Юрий Бойко – 11,67%;
- Анатолий Гриценко – 6,91%;
- Игор Смешко – 6,04%
Избирателната активност е над 63%. ЦИК насрочи втори тур за 21 април, където ще се състезават Володимир Зеленский и Петро Порошенко.(УВести)

ПОПРАВКИ КЪМ КОНСТИТУЦИЯТА НА УКРАЙНА: ВЛИЗАМЕ В НАТО И ЕС!

Киев, 21 февруари 2015.- След подпис на президента и обнародване в държавен вестник членството на Украйна в НАТО и ЕС е фиксирано и в Конституцията на страната.
Сега, който и да дойде на власт, много трудно ще може да събере 2/3 от Върховната Рада, за да отмени тези поправки, приети още на 7 февруари т.г. от над 300 депутати. Против беше само проруския Опозиционен блок (някогашна партия Региони на Украйна на президента-беглец Виктор Янукович).
Поправките се отнасят към чл.85, чл.102 и чл.116, а също така преамбюла и преходните разпоредби. В Конституцията изрично е спомената европейската идентичност на украинския народ и привързаността му към европейската и евроатлантическата интеграция.
Според последните социологически проучвания на Центъра «Социс», 44% от допитаните искат Украйна да е член на НАТО, а 57% - член на Европейския съюз. Най-много привърженици на курса за Европа живеят в Западна Украйна и Киев, а най-малко – в източната и южната й част.(УВести)

ПОЧТИ 60% ОТ УКРАИНЦИТЕ СМЯТАТ УКРАИНСКИ ЕЗИК ЗА МАЙЧИН

Киев, 11 февруари 2019.- Почти 60% от украинците заявяват, че майчиният им език е украински, а за 19% - руски. Това показват данните от проучване, извършено от Киевския международен институ по социология. Още преди една година тези показатели са били, съответно, 67% и 13%. Засега социолозите не знаят, как да обяснят ръст при рускоезичните със 6% и намаляване при украиноезичните със 7%.
Увеличи се броят на украинците, които искат Донбас да получи статут на автономен регион  - от 16% на 25%, но, все пак, преобладаващото мнозинство отхвърля всяка автономност на този край. Нещо повече, 72% искат в Донбас да бъдат настанени мироопазващи войски на ООН.(УВести)

УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА Е СОЦИАЛДЕМОКРАТ
Киев, 10 февруари 2019.- Украинците – 28,2%, искат техният президент да се придържа към социалдемократични възгледи, за 12,8% той трябва да бъде социалист, за 11,5% - национал-демократ, за 8,9% - националист, зя 6,4% - християндемократ, за 4,3% - комунист. И едва  2,3% го виждат като либерал.
Социолозите отбелязват, че само за една година населението на Украйна е станало по-ляво с 15% повече и сега те са над 40%. Очевидно, хората все по-трудно се справят с предизвикателствата, свързани с войната и реформите в страната.(Увести)

МИТРОПОЛИТ КИЕВСКИ И ВСЕЯ УКРАЙНА ЕПИФАНИЙ ОФИЦИАЛНО СТАНА ПРЕДСТОЯТЕЛ НА УПЦ
Над 70% от украинците смятат себе си за православни, 43,9% са за украинска, а 15,2% са за руска църква
Киев, 03 февруари 2019.- Днес в Киев в храма «Св.София» се проведе интронизация на 40-годишния Епифаний – митрополит Киевски и всея Украйна. Днес той официално става предстоятел на Украинската православна църква, която е 15-та независима и автокефална православна църква в света.
След като Епифаний «влезе в длъжност», вече ще може да изпрати писма до останалите 14 православни църкви УПЦ да бъде призната за сестринска църква. Експертите твърдят, че признаването ще върви трудно. Може със сигурност да се каже, че отрицателният отговор ще дойде най-вече от Москва и Белград, а може би и от Варшава. Останалите църкви, включително и Българската православна, заемат изчаквателна позиция, но с положителна тенденция.
Авторитетните в Украйна социологически агенции - център «Социс», Киевски международен институт по социология и център «Разумков», казват, че 70,7% от украинците смятат себе си за православни, като 43,9% от тях са привърженици на Украинската православна църква, а едва 15,2% - на Руската православна църква в Украйна. Над 38% нямат предпочитания.
Освен православните, в Украйна има 6,9% греко-католици (предимно в Западна Украйна, изповядват православен обред, но се подчиняват на Папа Римски), 1,3% - католици, 1% - протестанти и евангелисти, а атеистите са 9,5%.(УВести)

ВОЙНАТА В ДОНБАС ОТНЕ 13 ХИЛ. ЖИВОТА, ЗАСЕГА

Киев, 27 януари 2019.- От април 2014 г. до края на 2018 г. войната в Донбас, която Русия води против Украйна, отне 13 хил. живота, твърдят от Мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в украинската столица. От тях 4 хил. украински военнослужещи, между 5,5 и 5,7 хил. – сепаратисти и руски военнослужещи, и 3,3 хил. – цивилни лица от двете страни на фронта.(УВести)

ПРЕЗ 2014 ЯНУКОВИЧ Е ВИКАЛ РУСКА АРМИЯ, ОСЪДЕН ДА ЛЕЖИ 13 ГОДИНИ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА
Киев, 25 януари 1019.- Бившият президент на Украйна Виктор Янукович (2010-2014) е осъден (задочно) да лежи 13 години. Това постанови вчера Оболонският районен съд в Киев. Янукович е обвинен за държавна измяна. Защитата възнамерява да обжалва присъдата.
Ключовото доказателство против екс-държавния глава е писмото, с което той моли руският президент Владимир Путин да въведе в Украйна през 2014 г. руска армия. Янукович е съден и за подпомагане на войната против родината му.
В момента Виктор Янукович се намира в Русия, където е избягал в края на февруари 2014 г., изплашен от Майдана. Тогава руските специални части го прибират от Крим и закарват в руския Ростов-на-Дон.(УВести)

Още по темата: БИВШ ЗЕК ПО ПРЯКОР ХАМ СЕ КАНИ ДА УПРАВЛЯВА УКРАЙНА?
Речник: зек - съкращение от руската дума "заключенный", сиреч затворник; хам - от руски на български се превежда като нахалник, грубиян, простак


БЪЛГАРИН ПАЗИ ТОМОС ЗА АВТОКЕФАЛИЯТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В УКРАЙНА

Киев, 08 януари 2019.- Томос за автокефалията на Православната църква в Украйна преди той да бъде подписан на 05 януари от Вартоломей I пази българският архимандрит Харалампий, съобщава киевския в.«День». Именно Харалампий е внесъл Томос в катедралния храм св.Георги и го сложи пред Вселенския патриарх за подпис.
Архимандрит Харалампий е роден в гр.Смолян от майка украинка и баща българин. През 1990 г. става свещеник в БПЦ. Следва заедно с Пловдивския митрополит Николай и Русенския митрополит Наум. Стипендиант е в Богословския институт в Бостън.
В България работи във Видинската епархия. Обвинен е в злоупотреба с финанси, но местният съд го оправдава.
По покана на Вартоломей I става архиерейски наместник в турския град Бурса. След това е назначен за отговорник за контакти с украинците, които живеят в Турция, и същевременно заема пост на съветник на Вселенския патриарх по православните църкви.
Както вече се знае, на 05 януари 2019 г. в Константинопол Вселенският патриарх Вартоломей I е подписал Томос за автокефалията на Православната църква в Украйна, а на следващия ден, когато в Украйна е Бъдни Вечер, а в България – Богоявление, връчи тази грамота на предстоятеля на ПЦУ киевския митрополит Епифаний. Така след 333 г. подчинение на Москва украинците получават и църковната независимост.(УВести)


ВАРТОЛОМЕЙ I: ДНЕС СЕ СЛАГА КРАЙ НА 333-ГОДИШНАТА МОСКОВСКА ЦЪРКОВНА АНЕКСИЯ НАД УКРАЙНА
София, 05 януари 2019.- Вселенският патриарх Вартоломей I днес подписа Томоса, с който на украинската църква се дава независимост.>>>


 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"