Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 


КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

ЛВИВ НАВЪРШИ 762 ГОДИНИ. ТАМ БЕ ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ПЛОВДИВ
София, 09 май 2018.- Делегацията на община Пловдив посети украинския глад Лвив, който навърши 762 г., съобщи за «УВести» Маряна Имреорова – сътрудник в Почетното консулство на Украйна в Пловдив, която бе в състава на българската група. Пловдив и Лвив са градове-побратими.>>>

ФИЛАРЕТ: МОСКОВСКАТА ЦЪРКВА В УКРАЙНА ДА СТАНЕ ЕКЗАРХАТ

София, 08 май 2018.- Московската църква в Украйна има два варианта: или да се присъедини към Украинската православна църква (УПЦ), когато тя получи автокефалия от Константинопол, или да стане екзархат на Руската православна църква (РПЦ).>>>

ОТ МАЙ АТО СТАВА ООС, НО ВОЙНАТА СИ ОСТАВА ВОЙНА, А РУСИЯ - АГРЕСОР

Киев, 03 май 2018. От началото на май Антитерористичната операция (АТО), започнала през април 2014 г., когато в Донбас се развихриха сепаратисти-терористи, вече се нарича Операция на обединените сили (ООС).
Отсега стратегическото ръководство на силите и средствата в района на военните действия в Донбас се поемат от назначения от президента командващ на обединените сили генерал-лейтенант Сергий Наев (роден през 1970 г.). На него се подчинява началникът на Обединения оперативен щаб генерал-майор Валерий Залужний (роден през 1973 г.). И двамата са бойни офицери, доказали се на фронта.
Преминаването от АТО към ООС е заложено в специалния закон, гласуван от Върховната Рада. Според него, Русия за първи път законодателно се признава за агресор, а руските войски там и местните сепаратисти – за представители на окупационната администрация на Русия.
Нашите войски в прифронтовата зона получават по-широки пълномощия, а целта на ООС е окончателно освобождаване на окупираните райони и тяхното връщане към Украйна.
Русия нападна Украйна в края на март 2014 г. с анексията на Крим и въвеждането на своята редовна войска в Източна Украйна за оказване на военна помощ на местните сепаратисти. Вследствие на тази война имаме почти 10 хил. жертви и 1,5 млн. преселници, тотално разрушена инфраструктура, а ценното оборудване на много предприятия е демонтирано и закарано в Русия.
Украйна заведе дела против Москва както в Международния съд за правата на човека, така и в други международни съдилища. ООН призна анексията на Крим за окупация.(УВести)


УНГАРИЯ БЛОКИРА УКРАЙНА ПО ПЪТЯ Й КЪМ НАТО

Киев, 02 май 2018.- Унгария отказа да подкрепи в Брюксел да се проведе заседание на Комисията Украйна-НАТО, съобщават украинските медии. Това е третият безуспешен опит Брюксел и Киев да съгласуват позициите по пътя на страната ни към Алианса.
Причината е законът за образованието, приет през м.г. в Украйна, в частност, неговият член 7. Той предвижда малцинствата да учат на майчиния си език до четвърти клас включително, а след това всички предмети да се преподават на държавния, сиреч, украински език, но да има и часове, например, по унгарски или български език. Целта е след като завършат средно училище абитуриентите да знаят украински език и да могат да се интегрират както в украинската система за средно специално и висше образование, така и в обществото.
Украинското правителство успя да убеди Варшава, София и Букурещ, че с новия закон правата на съответните малцинства няма да бъдат накърнени. Само Будапеща остана непреклонен. Унгария настоява украинските унгарци, които са 100 хил. и живеят предимно в Закарпатска област, да учат единствено на унгарски език. Практиката сочи, че нашите унгарци не само не знаят украински, но и руски, имат двойно гражданство и не се интегрират в украинското общество, което е опасно, защото може да доведе до сепаратизъм.
Според социологическите проучвания, 66% от украинците искат Украйна да бъде член на ЕС, а 56% - член на НАТО. Затова в централата на Алианса се замислят да променят правилата така, че една държава да няма право на вето при вземане на едно или друго решение.(УВести)

УКРАЙНА СЕ ОБЪРНА КЪМ ВАРТОЛОМЕЙ I ЗА АВТОКЕФАЛИЯ ЗА УПЦ - КИЕВСКИ ПАТРИАРХАТ

Киев, 19 април 2018.- С 268 гласа «за» (при необходимите 225) Върховната Рада подкрепи обръщението на президента Петро Порошенко Константинопол да предостави на Украинската православна църква - Киевски патриархат автокефалията. Държавният глава веднага се обади по телефона на Вселенския патриарх Вартоломей I. Ако не стане нещо непредвидено, през юли УПЦ може да получи томас за независимост.
Около 70 депутати (предимно от т.н. Опозиционен блок - бивша партия на бившия президент на Украйна Виктор Янукович «Региони на Украйна») се оказаха фанариоти и отказаха да се присъединят към мнозинството. Техният мотив - държавата не трябва да се намесва в религиозни дела. На което Порошенко отговори, а една чужда държава може ли чрез своя църковен клон у нас да влияе върху съзнание на хората ни? Порошенко е визирал Русия, на чиято църква е подчинена Украинската православна църква – Московски патриархат. Депутатите от Опозиционния блок дори написаха писмо до Вартоломей, в който твърдят, че обръщението на Порошенко е предизборен трик (през 2019 г. Украйна ще избира нов президент), а автокефалията на УПЦ - Киевски патриархат още повече ще задълбочи религиозния проблем в страната. Сиреч, «пета колона» на Москва в Украйна е жива и даже действа.
Днес в парламентарната зала присъстваха 334 депутати от 450. Както вече споменахме, «за» гласуваха 268, «против» - 36, въздържали се – 3, а не са гласували – 27.
Сред отсъстващите над 100 депутати беше и единственият българин във Върховната Рада Антон Киссе – лидер на Асоциацията на българите в Украйна, както и още 17 неговите другари от групата «Видродження» («Възраждане).(УВести)
Повече по въпроса: УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ АВТОКЕФАЛИЯ И ТО СКОРО

УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ АВТОКЕФАЛИЯ И ТО СКОРО
Украйна се откъсва от Русия и духовно – обръща се към Константинопол за томос
Киев, 18 април 2018.- Възнамерявам да се обърна към Вселенския патриарх Вартоломей да ни издаде томос за автокефалия, заяви вчера украинският президент Петро Порошенко.>>>

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ДА БЪДЕМ РЕШИТЕЛНИ И ТВЪРДИ ПРОТИВ КРЕМЪЛ

Киев, 31 март 2018.- «В отговор на циничната атака в Солсбъри Украйна, солидаризирайки се с нашите британки партньори и трансатлантически съюзници и координирайки действията си със страните от ЕС, взе решение да експулсира от украинската територия 13 руски дипломати», - заяви вчера президентът на Украйна Петро Порошенко.
«Русия за кой ли път продемонстрира своето неуважително отношение не само към суверенитета на независими държави, но и към ценността на човешкия живот. Украйна всеки ден усеща това на окупираните украински Крим и Донбас. Затова, както никога, е важно да не се ограничаваме със символични жестове. Следващата крачка следва да бъде увеличаването на цената за Москва за извършените международни престъпления, включително чрез персонални, финансови и икономически санкции»,, - четем в изявлението на украинския президент.
«Нашият съвместен отговор по адреса на Кремъл и по-нататък  трябва да бъде решителен и твърд, за да няма нови човешки трагедии и да се уважават нормите на международното право», - предлага Петро Порошенко.(УВести)

АКО ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ДНЕС…

Украинците искат да видят нови политически лица
Киев, 15 февруари 2018.- Ако изборите за Върховната Рада бяха днес, печели партията «Баткивщина» на Юлия Тимошенко. За нея искат да гласуват 11% от избирателите. На второ място се нарежда блокът «Солидарност» на президента Петро Порошенко и партията «За живот» на депутата Вадим Рабинович – по 9%, следвани от «Гражданска позиция» и «Самопомощ» - по 7%. Опозиционният блок (бивша партия на президента-беглец Виктор Янукович «Региони») се радва на 6% подкрепа. Националистите от «Свобода» събират 3%.
Над 65% от украинците казват, че са готови да гласуват, 21% заявяват, че няма да гласуват, останалите или не знаят, за кого, или не отговарят.
На въпрос, има ли в страната някой, който да стане нов политически лидер, 81,8% отговарят отрицателно. Преобладаващото мнозинство от украинците заявяват, че страната се нуждае от нови политически лица. Особено тази потребност проличава в настроенията в Южна Украйна – 71,5%, и Източна Украйна – 68,3%. В Западна и Централна Украйна за нови лидери ратуват, съответно, 65,5% и 62,7% от хората.(УВести)


СОФИЯ И АРТЕМ – НАЙ-ПОПУЛЯРНИ ИМЕНА НА БЕБЕТАТА В КИЕВ
Киев, 10 януари 2018. – Най-популярните имена на бебетата-момиченца в украинската столица през 2017 г. са били София, Злата, Ева, Катерина, Анастасия, Алиса, Анна, Елизавета, Полина, Карина, Вероника, Милана, Кира и Соломия, съобщават от управлението «Гражданско състояние» в Киев. Редките имена сред тях са Анфиса, Квитка-Наталия, Лелея, Лисана, Мирабелла, Рафаелла, Радомера, Юнона, Мелодия, Елеонора, Доминика, Афина, Виола, Елза, Глория.
При момчетата преобладават Артем, Иван, Максим, Марк, Дмитро, Михайло, Олександр, Тимофий, Владислав, Матвий, Илля, Андрий. Редките имена при тях са Аристотелис, Всеволод, Михей, Ангел, Трифон, Фаддей, Лукас, Ареф, Роберт, Леон, Арон, Боремир, Антип, Ернст, Алваро, Орфес, Оушен.
Населението на Украйна е 45 млн., по данните към януари 2014 г., т.е., преди да бъде анексиран 3–млн. Крим и в Донецка и Луганска област да започне война с Русия. Населението на Киев е около 3 млн.(УВести)


ВЪВ ВОЙНАТА С РУСИЯ САМО ЗА ЕДНА ГОДИНА НАШИТЕ БЕЗВЪЗВРАТНИ ЗАГУБИ СА 191 ВОЙНИК
Киев, 06 януари 2018.- Само през м.г. във войната с Русия в Донбас ние сме загубили безвъзвратно 191 войник, съобщиха от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, ранените са 174.
От март 2014 г., когато Русия нападна Украйна (анексия на Крим и нахлуване в Донбас), са загинали около 3 хил. наши войници и офицери и почти 10 хил. са били ранени.
Въпреки всичко, през м.г. в армията доброволно са се записали 35,2 хил. души.
Числеността на Въоръжените сили на Украйна е държавна тайна, но, както се предполага, в момента разполагаме поне с 300-хилядната армия с боеви опит.(УВести)

СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В УКРАЙНА Е 7500 ГРН., ИЛИ 225 ЕВРО
Киев, 05 януари 2018.- В края на м.г. средната заплата в Украйна е била 7479 грн., което се е равнявало на 225 евро, съобщават от Държавната статистическа служба на страната.
Най-много са печелили в авиационния транспорт – 30390 грн., във финансовата и застрахователната сфера – 13164 грн., в сферата на IТ технологии – 13044 грн., в отбраната – 10887 грн., в науката – 10378 грн., в търговията на дребно и едро – 8082 грн., и в транспорта – 8023 грн.
Средната заплата в сферата на образованието и в медицината, съответно, е била 5859 грн. и 5101 грн.
Измежду регионите най-много се печели в Киев – 11643 гр. средномесечно.
Минималната заплата в Украйна е 3200 грн. (над 100 евро).
В края на годината с една средна заплата в Украйна е можело да се купи 280 л бензин или над 570 хляба, а в България, където средната заплата е била 1064 лв. (над 500 евро) – около 500 л гориво или 1000 хляба.(УВести)


 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"