Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 


КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

БЪЛГАРИН ПАЗИ ТОМОС ЗА АВТОКЕФАЛИЯТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В УКРАЙНА
Киев, 08 януари 2019.- Томос за автокефалията на Православната църква в Украйна преди той да бъде подписан на 05 януари от Вартоломей I пази българският архимандрит Харалампий, съобщава киевския в.«День». Именно Харалампий е внесъл Томос в катедралния храм св.Георги и го сложи пред Вселенския патриарх за подпис.
Архимандрит Харалампий е роден в гр.Смолян от майка украинка и баща българин. През 1990 г. става свещеник в БПЦ. Следва заедно с Пловдивския митрополит Николай и Русенския митрополит Наум. Стипендиант е в Богословския институт в Бостън.
В България работи във Видинската епархия. Обвинен е в злоупотреба с финанси, но местният съд го оправдава.
По покана на Вартоломей I става архиерейски наместник в турския град Бурса. След това е назначен за отговорник за контакти с украинците, които живеят в Турция, и същевременно заема пост на съветник на Вселенския патриарх по православните църкви.
Както вече се знае, на 05 януари 2019 г. в Константинопол Вселенският патриарх Вартоломей I е подписал Томос за автокефалията на Православната църква в Украйна, а на следващия ден, когато в Украйна е Бъдни Вечер, а в България – Богоявление, връчи тази грамота на предстоятеля на ПЦУ киевския митрополит Епифаний. Така след 333 г. подчинение на Москва украинците получават и църковната независимост.(УВести)


ВАРТОЛОМЕЙ I: ДНЕС СЕ СЛАГА КРАЙ НА 333-ГОДИШНАТА МОСКОВСКА ЦЪРКОВНА АНЕКСИЯ НАД УКРАЙНА
София, 05 януари 2019.- Вселенският патриарх Вартоломей I днес подписа Томоса, с който на украинската църква се дава независимост.>>>


 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"