Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 

КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

ПОЧТИ 25% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ ЗЕЛЕНСКИЙ. НЕГОВАТА ПАРТИЯ ВСЕ ОЩЕ Е №1
Киев, 13 април 2021. Ако президентски избори бяха днес, сегашният държавен глава ще ги спечели. Той се подкрепя от 24,9% от избирателите, сочат данните на социологическата група «Рейтинг».
На второ място е Петро Порошенко с 13,1%, а на трето – Юлия Тимошенко, която се харесва на 12,1% от украинците. Проруският Юрий Бойко е четвърти с 11,9%.
В случай, че Володимир Зеленский и Петро Порошенко отиват на балотаж, първият взима 64%, а вторият – 36%.
Володимир Зеленский дойде на власт през 2019 г., като на втори тур за него гласуваха 73% от избирателите, а за Порошенко – 25%.
Допитването показва, че и партията на Зеленский «Слуга на народа» все още има най-голяма подкрепа от страна на украинците – 22,9%. На второ място е «Европейска солидарност» на Порошенко – 14,6%, на трето – проруската «Опозиционна платформа» - 14,2%, а «Баткившчина» на Юлия Тимошенко е четвърта с 12,9%.
Близо на 5-процентната бариера се намират три дясно-центристки партии, с които «Европейска солидарност» би могла да сътрудничи, а именно: «Села и чест» - 4,7%, Радикална партия – 4,4%, и «Украинска стратегия» - 4,3%.(УВести)

ПОЧТИ 40% ОТ УКРАИНЦИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ РУСКАТА АРМИЯ ЩЕ НАХЛУЕ В УКРАЙНА

Киев, 11 април 2021.- Над 36% от украинците допускат, че вероятността руската армия да нахлуе в родината ни е висока. Това показва допитването, проведено от социологическата група «Рейтинг».
За 31% от анкетираните такава вероятност е средна, за 15% - ниска, а 12% казват, че няма никаква заплаха.
Спрямо декември 2018 г., когато руските военни кораби край Керченския пролив са пленили нашите моряци, броят на украинците, които смятат, че сегашната заплаха от Русия е голяма, се е увеличил 1,5 пъти.
От два месеца Кремъл трупа войските си край нашата граница и не дава никакви обяснения нито на Киев, нито на Брюксел и Вашингтон. Едни експерти допускат, че това е демонстрация на силата пред Запада, особено пред новата администрация на САЩ, а други – Кремъл иска да пробие коридор към Крим и да пусне вода от Днепър към полуострова, който е на жесток режим на водоснабдяване.
Същевременно, Вашингтон и Брюксел по категоричен начин изразяват своята подкрепа на Украйна. А групата на ЕПН в Европарламента дори предлага в случай на нападение Русия да бъде изключена от системата за международни разплащания SWIFT, а сметките на руски олигарси в западни банки да бъдат замразени.(УВести)

ДМИТРО КУЛЕБА: НА ФОНА НА РУСКАТА ЕСКАЛАЦИЯ С УКРАЙНА СА СОЛИДАРНИ МНОГО СТРАНИ

Киев, 11 април 2021.- На фона на руската ескалация Украйна е получила мощен международен сигнал на солидарност, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба. Всички наши партньори изразяват своята подкрепа на нашата териториална цялост и суверенитет.
Олег Николенко - говорител на МВнР на Украйна, съобщи, че през последните 11 дни пан Дмитро е провел телефонни разговори с колегите си от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Канада, Гърция, Грузия, Дания, Естония, Канада, Латвия, Молдова, Нидерландия, Словакия, с висши представители на ЕС и с генералния секретар на ОССЕ.
Съобщава се също, че своята подкрепа са изразили и министрите на външните работи на България, Литва, Полша и Чехия.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, разговаряйки с украинския президент Володимир Зеленския, заяви, че алиансът остава верен на партньорството си с нашата страна и я подкрепя. Същото каза и турският президент Реджеп Ердоган, който вчера прие украинския държавен глава.
От два месеца Кремъл особено ескалира ситуацията край украинската граница, което предизвиква тревога както в Киев, така и в Брюксел и Вашингтон. Още повече, че Москва не дава никакви разяснения, с какво е свързано струпване на 30 хил. руски войници и много тежки въоръжения до украинската граница, разгръщане на полеви болници, мобилизиране на сепаратисти в контролираните от нея от средата на 2014 г. Донецк и Луганск.
Според руския «Левада-център», 27% от руснаците искат Русия да анексира Донбас по примера на Крим, 29% - той да стане независима държава, а 31% искат този регион да остане в състава на Украйна.(УВести)

ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ПОДКРЕПЯТ УКРАЙНА, МЪМРЯТ РУСИЯ. ЗАСЕГА
Киев, 11 април 2021.- Германия и Франция обнародваха декларация, в която подкрепят Украйна след като Русия отказа да обясни, защо трупа войските си край украинската граница.
Берлин и Париж също така съжаляват, че Москва не пожела ясно да представи позицията си с «маневри» близо до Украйна пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), което е за задължението на Кремъл съгласно раздел III от Виенските документи.
Ангела Меркел и Емануел Макрон поканиха руския президент Владимир Путин на среща на 10 април с цел да обсъдят ставащото край украинската граница, но Кремъл отказа. «Искахме да зададем на руската страна няколко въпроса», четем в декларацията.
Според Германия и Франция, мащабното раздвижване и предислоциране на около 30 хил. руски войници и техника към граничните с Украйна области буди безпокойство не само в Киев, но и в Западна Европа.
Германия и Франция декларират, че ще продължат да полагат усилия в рамките на т.н. Нормандски формат и призовават Русия стриктно да спазма минските споразумение за Донбас.
Същевременно Манфред Вебер – председател на групата за Европейската народна партия в Европарламента, призова Европа да замрази сметки на руски олигарси в европейски банки и да отключи Русия от системата за международни разплащания SWIFT.(УВести)

УКРАЙНА ЧАКА ПОКАНА ЗА НАТО ОЩЕ ТАЗИ ГОДИНА

Киев, 10 април 2021.- Членството на Украйна в НАТО минава чрез покана – получаване на т.н. План за действие, заяви Андрий Таран – министър на отбраната на страната. Той се надява, че това ще стане още тази година. «Евроатлантическата ни интеграция ще осигури на нашата страна суверенитет и териториална цялост», - смята пан Андрий.
Това изявление дойде в отговор на руското размахване с пръст, че «всяко движение на Украйна към НАТО ще означава начало на края на Украйна». Заплахата е произнесена от Дмитрий Козак, който е упълномощен от Кремъл от името на сепаратистите да ръководи преговорния процес за Донбас.
Почти 60% от украинците искат Украйна да е член на НАТО, показва допитването, проведено от социологическата компания «Liberty Report». А за членството ни в ЕС ратуват 69% от анкетираните.
Към днешна дата Русия продължава да трупа войските си край границата на Украйна. Според някои твърдения, става дума за около 30 хил. войници и много тежка техника.
Същевременно Кремъл обвинява Киев, че ескалира ситуацията в Донбас и «готви пролетно настъпление». Не е изключено Москва да организира провокация на руско-украинската граница и да тръгне да «брани» рускоезичните жители в сепаратистката част на Донецка и Луганска области, на които от една година се раздават руски паспорти.
Още един мотив Русия да нападне Украйна е да превземе сухопътния коридор между Мариупол и Херсон и да пусне от Днепър вода за Крим, където е въведен много жесток режим на водоснабдяване.(УВести)

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ООН: РУСИЯ ДА НАПУСНЕ КРИМ И ДОНБАС, ТЯ Е СТРАНА НА КОНФЛИКТА

Ню-Йорк, 27 март 2021.- Почти 50 държави подкрепиха резолюция на ООН за териториалната цялост на Украйна и признаха, че Русия не е посредник, а страна на конфликта.
Документът е приет по случай 7 години от приемането на първата резолюция, в която светът осъди окупацията на Крим и част от Източна Украйна. ООН потвърждава своята твърда позиция по въпроса, свързан със суверенитета, политическата независимост и териториалната цялост на Украйна в нейните международни признати граници, четем в резолюцията.
Въпреки остро искане на ООН, Русия продължава да дестабилизира ситуацията в Украйна, което говори за това, че Москва не възнамерява да спазва поетите от нея задължения в рамките на Минския процес. В Крим се нарушават правата на човека, Кремъл прави опити да узакони анексията на полуострова. ООН подкрепя инициативата на Киев да създаде международна програма «Кримска платформа» за освобождаване на Крим от руското присъствие и призовава Русия да прекрати окупацията на Автономната Република Крим и град Севастопол.
Резолюцията е подкрепена от САЩ, Канада, Германия, Франция, Турция, Великобритания и много други страни, сред тях е и Република България.
През март 2014 г. Русия окупира украинския Крим и започна война в Донецка и Луганска области, която продължава до ден днешен. От нашата страна загинаха над 3 хил. войници и офицери.(УВести)

НАД 70% ОТ УКРАИНЦИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ COVID-19 Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН ВИРУС
Киев, 25 март 2021.- Над 70% от украинците, допитани от социологическата група «Рейтинг», смятат, че вирусът COVID-19 е създаден изкуствено. Едва 19% са на мнение, че той се е появил по естествен път.
Сред тези, които смятат COVID-19 за изкуствено създаден, 31% твърдят, че той е изобретен в резултат на научен експеримент, за 27% коронавирусът е създаден като биологично оръжие, но за 40% той е пуснат на свобода, за да намали народонаселение на Земята, което е почти 8 млрд. души.
Измежду украинците битуват и други мнения, защо се е появил COVID-19. Например, 17% казват, че той е създаден да провокира световна икономическа криза, 16% - фармацевтичните фирми да спечелят от ваксините си, а 12% - по този начин да се контролират обществата и хората в тях.
От началото на пандемията в Украйна са се заразили 1,6 млн. души, като 32 са починали. Населението на страната е 42 млн.(УВести)

УКРАЙНА ЕДВА НА 110 МЯСТО ПО РЕЙТИНГА НА ЩАСТИЕ
София, 20 март 2021.- В тазгодишната класация по рейтинга за щастие по версията на «World Happiness Report» Украйна заема 110 място сред общо над 150 страни. Спрямо предишното допитване станахме по-щастливи с 13 позиции.
На първо място се класират Финландия, Дания и Швейцария. Още в топ-10 са Исландия, Нидерландия, Швеция, Люксембург, Нова Зеландия и Австрия. България е на 96 място.
При определяне на «щастие» се оценяват следните показатели: БВП на човек от населението, социална политика, предполагаема продължителност на живота, сърдечност на хората, отношение към корупцията.(УВести)

«СЛУГА НА НАРОДА» И ЗЕЛЕНСКИЙ ОТНОВО ПЕЧЕЛЯТ, АКО ИЗБОРИТЕ СА ДНЕС

Киев, 19 март 2021.- Ако парламентарните избори в Украйна бяха днес, сега управляващата партия «Слуга на народа» отново ще спечели,  сочат данните на «Център Разумков». Тя продължава да има подкрепа на 26,5% от избирателите. (през юли 2019 г. за «слугите» гласуваха 43%).
На второ място се класира «Европейска солидарност» на бившия президент на Украйна Петро Порошенко – 20%, на трето – проруската формация «Опозиционна платформа» - 18%. На партията на Юлия Тимошенко «Баткивщина» украинците отреждат четвърто място едва с 9%. Бариерата от 5% може да преодолее и партията «Сила и чест» на Игор Смешко (полковник, бивш шеф на Главно разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна и бивш председател на Службата за сигурност на Украйна, през 2019 г. като кандидат-президент взима 6%).
Според «Център Разумков», Володимир Зеленский отново може да стане президент, ако реши да се кандидатира за втори мандат. През 2019 г. той е подкрепен от 73% (на балотажа против Петро Порошенко) от украинците. Днес той също е №1, но една с 27%. На второ място по симпатии на украинците е експрезидентът Петро Порошенко – 20%, на трето – проруския Юрий Бойко – 17%. Юлия Тимошенко може да се радва едва на 10% от гласоподавателите. Игор Смешков взима 6%.
Сред украинските експерти се говори, че през 2024 г., когато ще имаме президентски избори, Володимир Зеленский може да има такива конкуренти, като кмет на Киев Виталий Кличко или председател на Върховната Рада Дмитро Разумков.(УВести)

УКРАЙНА В НАТО? 57% ОТ УКРАИНЦИТЕ КАЗВАТ «ДА»!

Киев, 17 март 2021.- Почти 60% от украинците (по-точно 57%) искат Украйна да е член на НАТО. Това показва допитването, проведено от социологическата компания «Liberty Report». А за членството ни в ЕС ратуват 69% от анкетираните, сред тях 75% са мъжете и 66% - жените.
Да сме в НАТО желаят 70% от мъжете и 51% от жените. Младите хора по-склонни Украйна да влезе в алианса, отколкото по-възрастните. Така, във възрастовата категория 45-59 години «да» казват 50% от допитаните, а при 30-44-годишните – 64%.
Пътят ни към НАТО има и регионални различия. В Източна и Южна Украйна против членството на Украйна в алианса са 56%, а в Западна и Централна – едва, съответно, 17% и 26%.
С други думи, колкото по-близо до руската граница и руското културно-информационно зомбиращо пространство, толкова по-голям е скептицизъм спрямо НАТО. И това е на седма година от руската агресия против нас и окупацията на Крим и част от Донбас!(УВести)

НАД 61% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ НОРМАТА ЗА УКРАИНСКИ ЕЗИК В ОБСЛУЖВАЩАТА СФЕРА

Киев, 23 февруари 2021.- Наскоро в Украйна влезе в сила законова норма, според която в обслужващата сфера трябва да се ползва само украински език (може и друг език, но ако клиентът го желае).
Социологическото проучване на Киевския международен институт по социология показва, че 61,7% от допитаните подкрепят тази норма, против са 34%, а 6,2% нямат мнение по въпроса.
Регионално мненията се разпределят по следния начин: Западна Украйна – 79,4% са «за», Централна – 66,2%, в Източна – 38,8%, Южна – 49% са «за».
Населението на Украйна е почти 42% и 70% хората се смятат за украинци. (УВести)

ПРЕЗ 2020-ТА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ИМЕНА В УКРАЙНА БЯХА АРТЕМ И АННА

Киев, 31 януари 2021.- През м.г. най-популярните имена в Украйна бяха Артем и Анна, съобщиха от министерството на правосъдието.
Сред момчетата още търсени бяха Андрий, Богдан, Владислав, Володимир, Данило, Дмитро, Назар, Роман, Евген и Олександр, а сред момичетата Анастасия, Антонина, Богдана, Виктория, Дарина, Злата, Ева, Катерина, Мария, Милана, Соломия и София.
Населението на Украйна е 41,6 млн. (без Крим), а територията – 600 хил. кв. (с Крим и окупарината част на Донбас). В столицата Киев живеят 3 млн. души.(УВести)

ОТ 16 ЯНУАРИ УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН В СФЕРАТА НА УСЛУГИТЕ И В БИЗНЕСА

Киев, 16 януари 2021.- От днес в сферата на услугите и в бизнеса украинският език е задължителен. Това повелява законът за езика, приет още през 2019 г., но някои негови клаузи са влезли в сила през м.г., някои влизат сега, а някои – по-късно.>>>

УКРАИНСКАТА АРМИЯ Е 25-ТА В СВЕТА И Е ЕДНА ОТ НАЙ-ОПИТНИТЕ В ЕВРОПА

Киев, 17 януари 2021.- Украинската армия е 25-та в света, твърдят анализаторите от «Global Firepower», подготвили традиционен годишен рейтинг.
На първо място е армията на САЩ, на второ – на Русия, а на трето – въоръжените сили на Китай. В първата десетка влизат също така Индия, Япония, Северна Корея, Франция, Великобритания, Бразилия и Пакистан. Общо в рейтинга са 138 страни.
През 2020 г. Украйна е заемала 27-мо място, а през 2019 г. – 29-то.
За обраната Киев заделя 5-6% от БВП. В момента, по някои данни, Въоръжените сили на Украйна наброяват над 200 хил. военнослужещи, в т.ч. сухопътни войски – 145 хил., ВМС – 6 хил., ВВС – 45 хил., десантно-щурмови войски – 8 хил. Армията ни разполага с: танкове – 832 бр., БМП – 1087 бр., разузнавателни бронирани машини – 548 бр., артилерийски системи – 1737 бр., тактически ракетни комплекси – 90 бр., ударни хеликоптери – 35, самолети – 71 изтребител, 14 бомбардировачи, 31 щурмовак и 30 транспортни, един фреган и 10 кораба по-малък клас.
От март 2014 г. украинската армия води позиционна война с руските части и сепаратистите в Донбас. Смята се, че тя е една от най-опитните в бойно отношение армии в Европа.(УВести)

МИТРОПОЛИТ ЕПИФАНИЙ: ОЩЕ ПЕТ ЦЪРКВИ СА ГОТОВИ ЗА НИ ПРИЗНАЯТ

Киев, 16 януари 2021.- «Още пет църкви са готови да признаят Православната църква на Украйна», - заяви нейният предстоятел Епифаний. Според него, става дума за Грузинска, Ерусалимска, Румънска, Албанска и Българска.
Но проблемът е там, че в тези църкви има и противници на ПЦУ, твърди Епифаний. Той не може да каже, и която от тях ще ни признае първата. «При тях решението узрява, те практически са готови, остава да се озвучи това решение», - категоричен е предстоятелят на ПЦУ. Според него, процесът не може да бъде върнат назад и той искрено се надява, че още през тази календарна година църквата ни ще получи признание от други сестрински църкви, въпреки невероятен натиск от страна на Руската православна църква и Кремъл.
Православната църква на Украйна става автокефална в края на 2018 г., а на 6 януари 2019 г. получава от Вселенската патриаршия томос. Досега тя е призната от четири от 15-те православни църкви - Вселенска, Еладска (Гръцка), Александрийска и Кипърска.(УВести)

СЛЕД АРБИТРАЖА В СТОКХОЛМ РУСИЯ ЗАГУБИ ОТ УКРАЙНА И В СТРАСБУРГ

Киев, 15 януари 2021.- Високият съд в Страсбург (Европейски съд по правата на човека) взе решение, с което искът на Украйна против Русия за Крим ще се гледа по същество, съобщават световните медии.>>>

САЩ ВЪВЕДОХА САНКЦИИ ПРОТИВ РУСКОТО ЛОБИ В УКРАЙНА. ЗЕЛЕНСКИЙ МЪЛЧИ

Киев, 13 януари 2021.- Преди още Джо Байдън да встъпи в длъжност, Вашингтон нанесе удар върху проруското лоби в Украйна, пише главният редактор на сайта «Цензор.Нет» Юрий Бутусов.>>>

ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА ДВАМА ОЛИГАРСИ ИМАТ 170 ДЕПУТАТИ ОТ ОБЩО 450

Киев, 11 януари 2021.- Олигарсите Игор Коломойский и Ринат Ахметов контролират поне 170 депутати, твърдят разследващите журналисти от ресурса «Бигус.Инфо».
След като анализирали действия на народните ни представители, те стигнаха до извода, че 70 депутати работят за Игор Коломойский, чиято ТВ «1+1» е показвала сериала «Слуга на народа», оказал решаващо влияние върху избора на украинците на президент през 2019 г. Освен това, твърди се, че същият е финансирал кампанията на Володимир Зеленский.
Още 100 депутата отстояват интересите на Ринат Ахметов – собственик на мини и металургични предприятия, телевизия, банка, електроенерго и ФК «Шахтар».
С какво народните представители помагат на началниците си? Журналистите наблягат върху следното: писане на изгодни за покровителите си законопроекти, гласуване за изгодни законопроекти и негласуване за неизгодни такива, внасяне на множество поправки към законопроекти, с което одобрението се проточва, сезиране на Конституционния съд, внасяне на искове в съда и молби в правоохранителни органи, участие в парламентарни разследващи комисии и др.
Общо във Върховната Рада има 450 депутати.(УВести)

РУСИЯ ПРЕВРЪЩА КРИМ ВЪВ ВОЕННА БАЗА С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ
Киев, 09 януари 2021.- Руските окупатори превръщат Крим във военно база и склад за ядрено оръжие, четем на сайта на Асоциацията за реинтегриране на Крим.
Твърди се, че числеността на руските войски от 10 хил. през 2014 г. се увеличи до 31,5 хил. сега. Предполага се, че към 2025 г. там ще има 45 хил. военнослужещи.
Москва също така достави на полуостров системи, способни да носят ядрено оръжие. Така, в Севастопол се ремонтира крайцер «Слава», оборудван с ракетно-ядрения комплекс «Базалт», има ракетен кораб «Сметливий» с пусково устройства за ядрени торпеда и дълбочинни бомби, базирани са тактически бомбардировачи Су-24М, способни да носят тактическо ядрено оръжие, често в местни учения участват самолети от същия тип, но по-нови – Су-34.
Програмата за милитаризиране на Крим застрашава не само Украйна, но и целия Черноморския регион, смятат украинските военни експерти.
В края на март 2014 г. Русия наруши териториалната цялост на Украйна, с допълнителен контингент (т.н. «зелени човечета») нахлу в Крим, проведе псевдореферендум и, погазвайки международното право, присъедини полуостров към Руската Федерация. В отговор водещите страни (САЩ, ЕС, Япония, Канада и др.) въведоха икономически и финансови санкции против Русия и има вероятност през т.г. да я изключат от световната разплащателна система SWIFT.(УВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ
Киев, 08 януари 2021.- За да се противопоставят на коалицията Зеленский – Медведчук, демократичните сили в Украйна трябва да се обединят. Към това призовава петият президент на страната Петро Порошенко.
«Бездарната политика на сегашната власт доведе до това, че проруската партия «Опозиционна платформа «За живот» (ОПЗЖ) засилва своите позиции, - казва пан Петро. – Затова демократични, проевропейски сили трябва да се обединят и да не допуснат реванш».
Скорошните местни избори показаха, че само партията на Порошенко - «Европейска солидарност», има свои депутати във всички областни съвети и градски съвети на областни центрове. «Ние разрушихме мита на администрацията на Зеленский за това, че нашата партия е само партия на Западна Украйна», - категоричен е петият президент.
Рейтингът на управляващата формация «Слуга на народа» пада със всеки изминат ден. «Но не съм щастлив от това, защото вместо нея се формира нова коалиция, в която ще влязат «слугите», ОПЗЖ и партията на Юлия Тимошенко «Баткивщина», - казва Порошенко. Според него, с бездействието и безпомощността си президентът Володимир Зеленский води към премиерското кресло човека на Путин в Украйна – олигарха Виктор Медведчук.
«Пред нас са сериозни предизвикателства и време е всички демократични сили да започнат процес за обединяване, - отбелязва Порошенко. – Отворени сме към преговори и всякакви компромиси, за да защитим Украйна от реванша, замислен от «слугите» и ОПЗЖ».
В момента рейтингът (ако може да му се вярва) на партията на Петро Порошенко е 14,5%. Ако успее да убеди да се обединят такива формации, като «Украинска стратегия на Гройсман» - 5,7%, Радикална партия - 5,6%, партия «Свобода» - 3,2%, партия «УДАР Виталий Кличко» - 3,1%, партия «Глас» – 2,8%, партия «Сила и чест» - 2,8%, то заедно те ще имат около 38%. Същевременно коалицията от «Слуга на народа» - 21,6%, ОПЗЖ – 17,4%, и «Баткинщина» - 10,9%, събира почти 50%.(УВести)

ПРЕЗ 2020 НАШИТЕ ЛИКВИДИРАХА 389 И РАНИХА 611 РУСКИ ОКУПАТОРИ
Киев, 07 януари 2021.- През миналата година в Донбас са ликвидирани 389 руски окупатори, а ранени са 611. Тези данни разпространи сайтът «Цензор.Нет», като се позовава на украинското разузнаване. Освен това, разрушени са и 60 единици бойна техника.
Нашите загуби са 49 военнослужещи убити и 335 ранени.
Войната в Донбас започна през пролетта на 2014 г. с окупиране от руската армия на Крим и нахлуване на руски «доброволци», водени от руския офицер от ГРУ Стрелков, в Донбас и превземане на гр.Славянск. За този период, по приблизителни данни, са загинали 4,15 хил. украински военнослужещи и 6,1 хил. сепаратисти и руски военнослужещи и наемници. Жертвите сред гражданско население от двете страни на фронта възлизат на над 3 хил. (УВести)

МОЖЕМ ВЕЧЕ ДА СМЕНЯМЕ И ПРЕЗИМЕТО СИ
Киев, 06 януари 2021.- От началото на годината всеки украински гражданин, навършил 16 г., вече може да смени и презимето си. Съответният закон влезе в сила преди по-малко от една седмица. Досега имахме право да променяме само своето име и фамилия.
Всъщност, ако родителите са съгласни, промяната на презимето е възможна и при навършилите 14 г. В случай, че някой от родителите не е съгласен, спорът се разглежда от органите за опека и попечителство.(УВести)


УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"