Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 

КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

«ЕВРОПЕЙСКА СОЛИДАРНОСТ» НА ПОРОШЕНКО ПОБЕЖДАВА ЗЕЛЕНСКИЙ В КИЕВ
Киев, 27 май 2020.- Партията «Европейска солидарност», чийто лидер е Петро Порошенко, бие «Слуга на народа» на действащия президент Володимир Зеленский в столицата Киев. На въпрос, ако местните избори бяха днес, за кого бихте гласували, 21% от столичаните дават вота си на «ЕС», докато «слугите» взимат само 18%. Това показва социологическото допитване, организирано от центъра «Социс».
Спрямо парламентарните избори от лятото на 2019 г. рейтингът на партията «Слуга на народа» в Киев е паднал от 37% на 18%, а на «ЕС», обратно, се е покачил с 5%.
На трето място в столицата се класира «Удар» на сегашния киевски кмет Виталий Кличко – 13,3%, а на четвърто място – партия «Голос» на певеца Святослав Вакарчук – 4,2%.
«Европейска солидарност» все още не се определи с кандидата си за кмет на Киев. Затова Кличко се радва на 41,8%. А «слугата» Олександр Ткаченко заема едва 10-то място със своите 1,3%. Според социолога Олександр Чашковский от «Социс», ако за балотажа се класират Кличко и Ткаченко, то знаменитият боксьор направо ще нокаутира съперника си с 52% против 10%.
Местните избори в Украйна ще се проведат тази есен.(УВести)

ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА ЗЕЛЕНСКИЙ ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ. ОЦЕНКАТА ДНЕС Е ФИФТИ-ФИФТИ
Киев, 20 май 2020.- На днешна дата преди една година Володимир Зеленский стана шести президент на Украйна. На балотажа той победи предишния държавен глава Петро Порошенко със зашеметяващ резултат – 73% срещу 25%.
Доволни ли са украинците от едногодишното управление на младия и неопитен президент?
Според Киевския международен институт по социология, 46% от допитаните като цяло смятат работата на Зеленский за успешно, но почти толкова, 45% - за неуспешна, т.е.в оценката си украинците са се разделили поравно. Дейността на президента през март-май т.г. (борба с епидемията, социални мерки и т.н.) 47% одобряват, а 37% - не я одобряват. Всъщност, това е единственото, което е положително за пан Володимир сега, една година по-късно.
Ето и други отговори на допитаните: борба с корупция: 66% - не се справи; прекратяване на войната в Донбас: 60% - не се справи; преодоляване на проблеми в икономиката: 64% - не се справи.
А днес на тържествена пресконференция Зеленский е намекнал, че, за да реализира програмата си, ще му потрябва още един мандат, макар че преди една година е декларирам, че и един срок ще му стигне.(УВести)

СААКАШВИЛИ: ТРЯБВА ДА ИЗВАДИМ УКРАЙНА ОТ БЛАТО

Киев, 08 май 2020.- С указ на президента от вчера Михеил Саакашвили е назначен за председател на Изпълнителната агенция за реформи, съобщавам украинските медии.
Имах продължителен разговор с Володимир Зеленский и, според мен, той прекрасно осъзнава, че Украйна се нуждае от бързи промени, ако иска да се движи напред. «Държавният глава е настроен за провеждане на радикални реформи», - заяви пан Михеил.
Някои, които ратуват за статукво, искаха да откажат президента да ме назначи, но статуквото означа да останем в блато. «А Зеленский има амбиция да влезе в история на Украйна като човек, направил нещо за народа си и за всеки украинец отделно», - сподели Саакашвили. Той допълни, че има енергия и опит да помогне на страната и много се надява на добра комуникация с Върховната Рада, правителството, бизнеса и гражданското общество. «Без взаимодействие с тях нищо не можем да постигнем», - убеден грузинецът.
Саакашвили е противоречиво и неново лице в украинската политика и власт. През 2015 г. тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко го назначава за свой съветник, а по-късно – и за областен управител в Одеса. През 2016 г. е уволнен и започва да критикува политиката на държавния глава, създава свое опозиционно движение. През 2017 г. е лишен от украинското гражданство и е депортиран в чужбина. С идването на власт на Зеленский се завръща в Украйна. Саакашвили е личен враг на Путин, затова назначаването му е смела постъпка на президента, смята журналистът Юрий Бутусов.(УВести)


ЗА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА ЕДНАКВО СА ВИНОВНИ И СССР, И ГЕРМАНИЯ

Киев, 07 май 2020.- За началото на Втората световна война еднакво са виновни и СССР, и Германия смятат 56% от украинците. Допитването е направено от фонда «Демократични инициативи» и Киевския международен институт по социология. Не са съгласни с това твърдение 24%, а 20% нямам мнение по въпроса.
Същевременно 52% от допитаните смятат, че Денят на Победата е преди всичко отбелязване на победата на съветския народ в Отечествената война, а за 32% това е победата на антихитлеристката коалиция във Втората световна война.
Над 44% от украинците казват, че участниците в Украинската въстаническа армия (бандеровци) са борци за независимостта на Украйна, а 22% са на друго мнение.
Почти 51% от нашенците нищо не знаят за руската акция «Безсмъртен полк», 12% знаят, но отношението им е отрицателно, 18% знаят и одобряват тази проява, неутрално се отнасят към нея 12%. Над 33% подкрепят решение т.н. георгиевска лента да бъде забранена в Украйна, почти толкова – против, а на 25% им е безразлично.
Над 61% от допитаните не искат украинските политици да участват в тържествата по случай Деня на Победата в Москва, 21% подкрепят такова участие, а 18% са без мнение.
От 2016 г. 9 май в Украйна се води като Ден на паметта и примирението и Ден на победата над нацизма във Втората световна война.(УВести)

ДЪРЖАВЕН ДЕПАРТАМЕНТ НА САЩ: В УКРАЙНА НЯМАМЕ НИКАКВИ БИОЛОГИЧНИ ЛАБОРАТОРИИ

Киев, 06 май 2020.- Докато светът търси начини за преодоляване на кризата, свързана с пандемията, Русия чрез свои медии, а така също чрез контролираните от нея медии в Украйна и други страни разпространява дезинформация за произхода на COVID-19. В частност, руските фейкове се излъчват от украинския ТВ-канал «1+1», който принадлежи на бизнесмена Игор Коломойский (търсен от САЩ за корупция), и ТВ-канал «ZIK», зад който стои депутат Виктор Медведчук – подготвен от КГБ адвокат, който през 70-те така е защитавал поета и правозащитник Васил Стус, че дисидентът е бил пратен в лагер, където е починал.
Това заяви Джордж Кен – помощник-държавен секретар на САЩ, по време на видеоконференция «Укрепване на отношенията между САЩ и Източна Европа по време на пандемията», организирана от немския фонд «Маршал».
През миналата седмица, по-точно, на 27 април, споменатите ТВ-канали, някои руски медии и информационните ресурси на окупираните Донецк и Луганск са разпространили «новина», че на територията на Украйна уж е имало американски лаборатории за разработка на биологично оръжие. Също така се внушава, че те са чак четири хиляди и че Вашингтон официално не го отрича.
Според украинското сдружение «Детектор медия», за първи път, на 15 април, информацията за тези «лаборатории» се появява на сайта на проруската партия в Украйна «Опозиционна платформа». Също там е публикувана декларацията на лидера на тази формация споменатия Виктор Медведчук, в която той призовава държавното ръководство на Украйна да даде обяснения за уж 15 военни лаборатории на САЩ на украинската територия.
Европейският Съюз остро осъди Москва, Пекин и Техеран, че разпространяват лъжи за коронавируса с цел да всяват смут в демократичния свят.(УВести)

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ ДА БЪДЕ АРЕСТУВАН И ЗАДЪРЖАН ПОД СТРАЖА
Киев, 05 май 2020.- Бившият президент на Украйна Виктор Янукович да бъде арестуван и задържан под стража, постанови вчера Печерският районен в гр.Киев. Той е обвинен за узурпиране на държавната власт.
Според запознати, това постановление на съда дава възможност да се започне процедура за екстрадиция на Янукович от Русия, където той се укрива след разстрела на Майдана от февруари на 2014 г.
Виктор Янукович идва на власт през 2010 г. и по неконституционен начин връща Конституцията на Украйна към редакцията й от 1996 г., когато Украйна е била президентска република (през 2004 г. след Оранжевата революция страната е преминала към парламентарна република). Тук става дума за престъпление, предвидено от НК на Украйна, - действия, насочени към насилствена промяна или отменяне на конституционния строй или насилствено превземане на държавната власт.(УВести)

СОЦИОЛОГИЯ: ЗЕЛЕНСКИЙ И НЕГОВАТА ПАРТИЯ УЖ ВОДЯТ, НО СТРАНАТА ВЪРВИ В НЕПРАВИЛНА ПОСОКА

Киев, 04 май 2020.- Ако президентски и парламентарни избори бяха днес, Володимир Зеленский и неговата партия «Слуга на народа» биха спечелили отново.>>>

COVID-19: ПОЧТИ 80% ОТ УКРАИНЦИТЕ МОГАТ ДА ТЪРПЯТ КАРАНТИНА ОЩЕ МЕСЕЦ

Киев, 02 май 2020.- Почти 80% от украинците заявяват, че могат да търпят карантината още един месец, но не повече, 70% - до два месеца, 65% - до три месеца, а 59% - толкова, колкото трябва, сочи проучването на Киевския международен институт за социологически изследвания.
Към днешна дата в страната има 11411 установени случаи, като 1498 болни са оздравели, а починалите са 279. Украйна, както и България, е достигнала платото на пика – вече няколко дни наред се констатират средно 450 заразени.
Карантината в страната ще продължи до 11 май, а после, според премиера Денис Шмигал, се предвижда постепенно и поетапно връщане към нормалния начин на живот.(УВести)

ВАЛЕРИЙ ЛОБАНОВСКИЙ Е В ТОП-10 НА НАЙ-ДОБРИТЕ ТРЕНЬОРИ ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

Киев, 02 май 2020.- Валерий Лобановский, тренирал предимно киевското «Динамо», е влязъл в класацията на ТОП-10 на най-добрите треньори за всички времена. Рейтингът е съставен от сп.«Four Four Two», съобщават украинските Интернет-медии.
Ето как изглежда самата класация:
1. Алекс Фергюсън
2. Ринус Михелс
3. Йохан Кройф
4. Бил Шенкли
5. Пеп Гвардиола
6. Арриго Саки
7. Мет Басби
8. Еленио Еррера
9. Ърнст Хаппел
10. Валерий Лобановский
Лобановский е роден в Киев през януари 1939 г. Почива (от инсулт) през май 2002 г. От 1957 г. до 1968 г. е играч - централен нападател, съответно, на «Динамо» (Киев), «Чорноморец» (Одеса) и «Шахтар» (Донецк). В националния отбор на СССР има само два мача. През 1968 г. започва треньорската си кариера (привърженик е на т.н. тотален футбол) в «Днипро» (Днипро, по-рано – Днипропетровск). През 1973 г. поема «Динамо» и работи с отбора до смъртта си (с прекъсване от 1992 до 1996 г., когато е треньор в арабския свят). Тренира сборная на СССР и националния отбор на Украйна. Печели осем шампионата на СССР, шест Купите на СССР, два пъти Купата на Купите (сега – Лига Европа), веднъж европейската Супер-Купа, пет пъти шампион на Украйна и три пъти Купата на Украйна. Веднъж начело на сборная на СССР печели «сребро» от шампионата на Европа. Открива такива таланти, като Андрий Шевченко, Сергий Ребров и др. Прякор: Слънчоглед, Лобан, Полковник.(УВести)

ПЕТИЦИЯ: КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА ДА СЕ ДАДЕ НА УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА

Киев, 30 април 2020.- Киево-Печерската лавра (на снимката) да се даде на автокефалната Православна църква в Украйна (ПЦУ). С такава петиция над 25 хил. украинци се обърнаха към президента Володимир Зеленский.>>>

COVID-19: УМИРАТ ПРЕДИМНО ХОРА НАД 50 Г. И С ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Киев, 20 април 2020.- В Украйна от коронавируса умират предимно (85%) хора на възраст над 50 г., като сред тях 71% са с такива придружаващи заболявания, като сърдечносъдови, диабет, онкологични, на бъбреците и белите дробове. Това съобщиха днес от здравното министерство.
Сред починалите от общо 239 случаи 132 са мъже, т.е., силният пол малко (52%) преобладава над слабия.
Към днешна дата в страната има 9866 заразени, като 8513 от тях са активни. Оздравелите са 1103 души.(УВести)

COVID-19: ТЪРПЕНИЕТО НА УКРАИНЦИТЕ НАМАЛЯВА

Киев, 28 април 2020.- В Украйна карантината продължава вече над 40 дни и търпението на хората се изчерпва. Това показват данните от проучването, извършено от компанията «Research & Branding Group».
От 72% в началото сега привържениците на ограниченията, свързани с епидемията, са 54%. Почти с 30% спадна делят на тези, които се страхуват да се разболеят. А броят на хората, които нямат спестявания, се увеличи от 39% до 47%.
За 59% от допитаните пикът на заразата все още не е достигнат. Затова 76% от украинците подкрепят решението на правителството карантината да продължи до 11 май. След тази дата, според премиера Денис Шмигал, страната ще започне поетапно да излиза от ограниченията, свързани с коронавируса.
Към днешна дата в Украйна има 9410 доказано болни, оздравелите са 992, а починалите – 239.(УВести)

МИХЕИЛ СААКАШВИЛИ Е ГОТОВ ДА СТАНЕ ВИЦЕПРЕМИЕР В УКРАЙНА, НО ЗАСЕГА НЕ ВСИЧКИ ГО ИСКАТ

Киев, 27 април 2020.- Бившият президент на Грузия е готов да стане вицепремиер в правителството на Денис Шмигал. Това Михеил Саакашвили е заявил по една от украинските ТВ. На въпрос, че засега неговата кандидатура не събира необходимите 226 гласа, той е отговорил, че предложението дойде изненадващо и много от депутатите от управляващата партия «Слуга на народа» са стъписани. Според пан Михеил, президентът Володимир Зеленский все още не е имал среща с парламентарната си група, за да я убеди (засега той се подкрепя само от 170 депутати). А от други парламентарно представени партии едва ли ще гласуват за конфликтния грузинец. Твърди се, че в кабинета на Шмигал той ще отговаря за реформи. Някои политолози в Киев смятат, че амбицията на Саакашвили е да оглави Министерския съвет на Украйна.
Същевременно, официален Тбилиси заяви, че назначаването на Саакашвили отрицателно ще повлияе върху грузинско-украинските отношения. Както е известно, в Грузия той е осъден за превишаване на пълномощията си, когато е бил два мандата президент – 2004-2008 гг. и 2008-2012 гг., и е осъден на три години затвор.
През 2015 г. тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко назначава Саакашвили за свой съветник, а по-късно – и за областен управител в Одеса. През 2016 г. е уволнен и започва да критикува политиката на държавния глава, създава свое опозиционно движение. През 2017 г. е лишен от украинското гражданство и е депортиран в чужбина. С идването на власт на Зеленский се завръща в Украйна. За Кремъл Саакашвили е враг. Но преди няколко дни пан Михаел е заявил, че с Русия трябва да се живее в дружба.(УВести)

ПО COVID-19 ЧЕРНИВЕЦКА ОБЛАСТ ИЗПРЕВАРВА БЪЛГАРИЯ

Киев, 26 април 2020.- Към днешна дата в Украйна има 8617 заразени с коронавирус, съобщават от украинското здравно министерство. Най-много установени случаи има в Чернивецка област – 1341 (повече, отколкото в цялата България), град Киев – 1188, и Киевска област – 542. Оздравели са 840 души, а починали – 209.
Преди два дни премиерът Денис Шмигал заяви, че правителството започва да обмисля план за излизане от кризата, но това, най-вероятно, ще стане през втората половина на май.
В Русия болните са 80949, в т.ч. в Москва – 42480. Смъртните случаи са 747. Оздравелите са 6767.(УВести)

ДОНЕЦК СТАВА СТАЛИНО, А ЛУГАНСК – ВОРОШИЛОВГРАД, НО НЕ ЗАВИНАГИ

Киев, 24 април 2020.- С «указ» на сепаратисткия лидер Денис Пушилин гр.Донецк чат-пат може да се нарича Сталино. Особено, когато става дума за «День Победы».
Първото наименование на Донецк е Юзивка (от името на английския предприемач Джон Юз (Хюз), който през втората половина на ХIХ започва да разработва там въглищни мини). След смъртта на Владимир Улянов-Ленин през януари 1924 г. Юзивка е преименувана в Сталин (Йосиф Джугашвили), който тогава заедно с Лев Троцкий (Лейба Бронщайн) поема ръководство на болшевишката партия и управление на СССР. В решението си от март 1924 г. пленумът на Юзивския окръжен изпълнителен комитет отбелязва, че «…символът, с който се характеризира нашия велик вожд др.Ленин, е «стомана», затова град Юзивка да се преименува в град Сталино». С това име градът остава до 1964 г., което е доста странно, защото Никита Хрушчов развенчава култа на Йосиф Сталин още през 1956 г. и извършва десталинизация, а с отстраняването му през 1964 г. наследникът му Леонид Брежнев частично възстановява «гения» на Сталин.
По-рано и в Луганск местния лидер-сепаратист Леонид Пасичник е преименувал града във Ворошиловград в чест на червеноармейския маршал Климент Ворошилов. Така той се е наричал от 1935 г. до 1958 г. и от 1970 г. до 1990 г.(УВести)
Нашата справка: През 1949 г. българският град Варна е преименуван в Сталин, но седем години по-късно, след «априлския повей» (пленум на ЦК на БКП през април 1956 г.), той отново става Варна.

«МРІЯ» - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ В СВЕТА САМОЛЕТ ПРЕМИНА МОДЕРНИЗАЦИЯ И ПОЕ ЗА КИТАЙ

Киев, 12 април 2020.- Вчера украинската «Мрія» или АН-225 – най-голям в света транспортен самолет, който премина поредна модернизация, пое за Китай за хуманитарна помощ за Украйна. във връзка с пандемията на коронавирус.

«Мрія» (в превод от украински – «мечта») наред с пет машини «Руслан» (АН-124-100) формират бригада транспортни самолети на киевската авиокомпания «Авиалинии Антонов». Те се използват за превозване на едрогабаритни и големи товари, предимно, по програма на НАТО и ЕС.(УВести)

ЗА БОРБА С ВИРУСА И С ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ НЕГО ЗЕЛЕНСКИЙ ЗАДЕЛЯ 3,2 МЛРД. ЕВРО
През юни правителството оптимистично планира Украйна да излезе от пандемията
Киев, 11 април 2020.- Наред с борбата с коронавирус, ние предприемаме и икономически мерки, актуализираме бюджета. Фондът за борба с пандемията ще получи 66 млрд. грн. (2,2 млрд. евро), заяви украинският президент Володимир Зеленский. С тези пари ще платим на медицинските работници, които са на първа линия, и ще подпомогнем тези украинци, които поради карантина са останали без работа. Още 30 млрд. грн. (1,0 млрд. евро) ще разпределим измежду пенсионерите.
Приоритетът за нас остава и проектът «Голямо строителство», който ще стимулира икономиката и ще създаде хиляди нови работни места, допълни държавният глава.
Същевременно, според премиера Денис Шмигал, през май Украйна трябва постепенно «да тръгне на работа». Предвижда се и кредитна подкрепа на малкия и средния бизнес и създаване на 500 хил. нови работни места. «През юни до началото на юли градският транспорт ще възстанови работата си, ще бъде завършена учебната 2019 година, хората ще могат да посещават зони за отдих и почивка, ще бъдат ослабели условията за самоизолация на възрастните хора», - оптимистично заяви премиерът.
Към 12 април в Украйна има 2777 потвърдени болни от коронавирус, 89 са излекувани и 83 са починали. Направено е над 30 хил теста (УВести)

АНДРИЙ СМОЛИЙ: В УКРАЙНА ВИЖДАМЕ РЕВАНШ И АНТИМАЙДАН
Киев, 11 април 2020.- «Да си кажем откровено: сега в Украйна наблюдаване реванш, антимайдан!» - това твърди Андрий Смолий – обществен деец и политически експерт. Според него, онези, които през 2014 г. са унищожавали Майдан и си правили шегички с Украйна, в момента са на власт и контролират всички процеси. При сегашния президент Зеленский преследват не убийците на Небесната сотня, а участниците в нашата революция. Милиционерите, разстрелвали мирен протест, бягат в Русия, делата за Майдан се закриват, с всеки ден в страната се завръща «русский мир» («руски свят»), категоричен е пан Андрий.
Властта, вместо да се концентрира върху това, как Украйна да излезе от икономическа криза, как да се запазят работни места и как да се пребори коронавирус, предприема политически репресии и връща страната към режима на управляем (засега) хаос. Насажда се друга атмосфера и други правила. Днес властта ни връща към епохата на Янукович. Точно това е нужно на Кремъл и проруските сили у нас. А преди една година, преди първия тур на президентските избори, ние за това предупреждавахме.(УВести)


В ДОНБАС ПРИЕМАТ, ЧЕ ТАМ РУСИЯ ВОЮВА ПРОТИВ УКРАЙНА, НО ИСКАТ КИЕВ ДА ПРЕГОВАРЯ СЪС СЕПАРАТИСТИТЕ

Киев, 10 април 2020.- Вчера Фондът «Демократични инициативи» ни запозна с настроенията на жителите на контролираната от Киев територия на Луганска и Донецка област.
И така, на въпрос, смятате ли, че в Донбас Русия воюва против Украйна, 63,5% от донечаните и 37,9% от луганчаните отговарят с «да». Същевременно, 49% от първите и 71% вторите искат официален Киев директно да преговаря със сепаратистите. С други думи, мнозинството призвана, че във финансово и военно отношение зад гърба на терористите стои Кремъл, но преговорите за мир да водим не с Москва, а с бандитите.
Социолозите от фонда посочват и други данни, които трябва да ни подканят да се замислим, хора с какъв манталитет живеят там? Например, 59,6% от донечаните и 59,9% ог луганчаните искат руски език да стане втори държавен.
Подчертаваме, че тези настроения се фиксират на нашата територия. Не трудно да си представим, какво за шест години, обработени от антиукраинската пропаганда и в духа на «руския мир», мислят онези, които са се озовали оттатък фронтовата линия.(УВести)


COVID-19: УКРАЙНА НАДХВЪРЛИ 1200 ПОТВЪРДЕНИ СЛУЧАИ С КОРОНАВИРУС. ИСКА ПОМОЩ ОТ МВФ

Киев, 05 април 2020.- Към днешна дата в Украйна са потвърдени 1251 случаи с коронавирус, съобщават от здравното министерство. Оздравелите са 25, а починалите - 32. Измежду умрелите 85% са на възраст 50 г. Само за двадесет дни броят на потвърдените скочи с над 400 пъти. Най-големите огнища на заразата се наблюдават в Киев, Чернивецка и Тернопилска област.
Според едно социологическо проучване, в условията на карантина 63% от украинците финансово могат да издържат до един месец. Почти 50% от допитаните одобряват въвеждане на извънредно положение в цялата страна, 83% са за забрана на масови прояви, а 71% настояват населените места да бъдат блокирани.
В Украйна, както и в България, има дефицит на медицински маски, предпазни облекла и всякакви тестове – бързи и PCR. Главният санитарен лекар на страната Виктор Ляшко заяви, че след няколко дни у нас ще започне производство на родни тестове, но какви ще са те, не се съобщава.
Правителството се обърна към МВФ за финансова помощ в размер на $8-10 млрд., но, за да я получи, парламентът трябва и на второ четене да приеме два закона – за пазара на земята и за забраната фалиралите и одържавени банки да се връщат на техните предишни собственици.(УВести)

РУСИЯ МОЛИ ЗА ОТМЯНА НА САНКЦИИ, ООН ОТКАЗВА

Ню-Йорк, 03 април 2020.- Общото събрание на ООН отхвърли проекторезолюцията, предложена от Кремъл, според която Русия призовава светът да стане солидарен пред сегашната пандемия и да бъдат свалени санкции, наложени против някои държави.
Украинският външен министър Дмитро Кулеба отбелязва, че на фона на коронавируса Москва злоупотребява с хуманизма и се стреми да торпедира международни санкции, наложени на нея за анексията на Крим и агресията в Източна Украйна.
Украйна, както и много други страни подкрепят резолюцията на ООН за борба със сегашната пандемия, но за неспазване на международния правов ред нарушителите трябва да отговорят, а не да спекулират в въпросите на хуманизма. «Това са руски манипулации», - подчерта пан Дмитро. (УВести)

УСПЕШНИ ИЗПИТАНИЯ НА УКРАИНСКАТА КРИЛАТА РАКЕТА

Киев, 03 април 2020.- Украинската крилата ракета «Нептуп» премина 70 км и успешно порази морска цел на полигона край Одеса. Това съобщи Олексий Данилов, който е секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна. «Това е второ успешно изпитание», - заяви той.
Украйна от няколко години разработва ракетен комплекс «Нептун», способен да удря морски цени до 300 км. Той е творение на киевското конструкторско бюро «Луч». Обаче кога «Нептун» ще бъде приет на въоръжение в украинската армия, засега не се съобщава.
Програмата за превъоръжаване на Въоръжените сили на Украйна е започнала при президента Петро Порошенко.(УВести)

УКРАИНЦИТЕ СА РАЗОЧАРОВАНИ ОТ ЗЕЛЕНСКИЙ И НЕГОВАТА ПАРТИЯ

Киев, 02 април 2020.- Една година по-късно след като в Украйна се проведе първия тур на президентските избори хората са разочаровани от новата власт, която се олицетворява от шоумена Володимир Зеленский, твърдят от Киевския международен институт за социологическите проучвания (КМИС). Основните точки в предизборната им програма бяха три: спиране на войната в Донбас, борба с корупцията по върховете, справедливост при разследване на знакови наказателни дела и намаляване на цените на жилищно-комуналните услуги (ЖКУ).
Ето и данните от проучването:
- 75% твърдят, че Зеленский и неговата партия «Слуга на народа», която има мнозинство в парламента, не са успели да се преборят с корупцията по върховете;
- за 70%, въпреки обещанията, войната в Донбас не е спряла;
- 65% не виждат упехи в разследване на знакови наказателни дела;
- 62% не усещат, че цените на ЖКУ са намалели.
Владимир Зеленский (42 г.) идва на власт на 20 май 2019 г. със 73% подкрепа на втория тур. На 21 юли с.г. в Украйна се провеждат предсрочни парламентарни избори, които «Слуга на народа» печели със 43% и сега разполага във Върховната Рада с 254 депутати, или 50%+1 (124 от пропорционалната листа и 130 «мажоритарници»).(УВести)

COVID-19: В УКРАЙНА ТРИМА БОЛНИ, ЕДИН ПОЧИНАЛ И 12 С ПОДОЗРЕНИЕ

Киев, 15 март 2020.- Към тази сутрин в Украйна от коронавирус една жена е починала, трима са болни и 12 се проверяват, съобщават от здравното министерство на страната. Два региона са в центъра на вниманието – Чернивецка и Житомирска област, откъдето са болните и починалият (жена).
В Украйна до 29 март са закрити всички учебни заведения, но все още не е въведено извънредно положение, както е в България, например, кафенетата и ресторантите продължават да работят, а вчера в Киев се състоя и огромно антипрезидентско шествие под надслов «Не на капитулация пред Русия!»
Впрочем, както показва практиката в други страни, въпрос на време мерките да се затегнат.
От 13 май Украйна забранява влизане в страната на чужденци (освен някои категории), а от 17 март се спира всякаква връзка с чужбина – въздушна, ж.п. и автобусна. Разрешава се само украинските гурбетчии да се приберат в родината си и то с автомобилен транспорт. КПП-та засега работят денонощно.
Към днешна дата в света заразени са 156396, починали – 5833, а оздравели – 73968 души. В Европа е най-засегната е Италия – 21157 заразени и 1441 починали, а Азия – Китай, с 80995 заразени и 3203 починали.(УВести)

ЗЕЛЕНСКИЙ ПРЕДЛОЖИ НОВО ПРАВИТЕЛСТВО, МОЖЕ ДА ИМА РЕВАНШ НА ПРОРУСКИТЕ СИЛИ

Киев, 07 март 2020.- Президентът на Украйна Володимир Зеленский предложи нов кабинет и с 291 глас «за» Върховната Рада го одобри.
Новият премиер се казва Денис Шмигал (44 г.). По-рано той е бил областен управител в Ивано-Франкивска област, а преди това е работил в една от енергийните компании на олигарха Ринат Ахметов. Нови са и няколко министри, в частност, на отбраната, външните работи, икономиката финансите и социалната сфера.
Рестартът на министерския съвет се наложи да бъде направен поради, първо, слаба работа на предишния кабинет на премиера Олексий Гончарук (34 г.) – неизпълнение на бюджета, спад в икономиката, лоша комуникация с народа, второ, младокът си е позволил да влезе в конфликт с олигарха Игор Коломийский – благодетел на президента Зеленский, в областта на енергетиката, и трето - влошаване (почти днойно) на рейтинта на президента.
Затова някои украински анализатори смятат, че с назначаване на това правителство лъсва зависимостта на президента от олигархични групи и че Зеленский леко завива към Русия. Например, с първата си изява на ТВ новият премиер заяви, че се налага Киев да пусне вода в анексирания Крим. По южно-кримския канал вода от Днепър не се подава към полуострова от 2014 г., когато Москва превзе Крим и започна война в Донбас, и там са на строг воден режим. Твърди се, че водоподаването в Крим е едно от условията Москва да освободи над 200 украински военнопленници и през април в Париж да има поредна среща на най-високо ниво Украйна-Русия-Франция-Германия по украинския въпрос. Някои експерти са на мнение, че Зеленский е готов да капитулира пред Путин в ущърб на националните интереси на Украйна.
От завоя на Зеленский се притеснява и МВФ. Защото изискването на фонда е официален Киев да се дистанцира от олигарсите, в частност, от Коломfйский. В противен случай Украйна няма да  получи кредит от $5,5, от който има остра необходимост, за да върже бюджета.
На 14 март украинските ветерани-доброволци събират в Киев митинг-шествия, с който искат да покажат на властта, че няма да позволят Украйна да капитулира пред Русия и да не допуснат ревашна на анти-Майдана, и да призоват властта, избрана с мнозинство от народа, да отстоява украинската държавност.(УВести)

ПО РЕЙТИНГ ЗЕЛЕНСКИЙ Е НА ПЪРВО МЯСТО, СЛЕД НЕГО - ПЕТРО ПОРОШЕНКО

Киев, 15 февруари 2020.- Президентът Володимир Зеленский, въпреки скандали, които всеки ден поражда и самият той, и неговата партия «Слуга на народа», продължава да бъде №1 по «народна любов»..
Според социолозите от Центъра «Социс», ако президентските избори бяха днес, той щеше да получи 38,4% на първия тур и 47,9% - на балотажа (през май м.г. той идва на власт със 73% на балотажа)..
Вторият по рейтинга е бившият президент Петро Порошенко. За него готови да гласуват: първи тур – 9,6%, балотаж – 15,8%.
Симпатизантите на Зеленский продължават да намаляват. Спрямо април.м.г. те с 13,2% са по-малко. Според същата агенция, 33,2% от украинците смятат, че страната се развива в неправилна посока. Че всичко е наред, казват 12% от допитаните. За над 50% от анкетираните Украйна в някои сфери се развива правилно, а в други – не.(УВести)


УКРАЙНА И РУМЪНИЯ СА ПРИТЕСНЕНИ ОТ РУСИЯ В ЧЕРНО МОРЕ
Киев, 15 февруари 2020.- Украйна и Румъния са притеснени от активността на Русия в Черно море, в частност, от милитаризацията на Крим. За това говореха в Мюнхен министрите на отбраната на двете страни Андрий Загороднюк и Николае Ионел-Чука. Трябва да си сътрудничим, за да има стабилност покрай бреговете ни, се договориха те. Предстои Украйна и Румъния да подпишат споразумение за военно-техническо сътрудничество и обмяна на информация.
Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбърг заяви, че през тази година алиансът ще увеличи военното си присъствие в Черно море, защото «Русия не спазва международни норми».(УВести)

СКАНДАЛ: ЗЕЛЕНСКИЙ ТАЙНО СЕ СРЕЩА С ВТОРИЯ ЧОВЕК В РУСИЯ
Киев, 14 февруари 2020.- Допускаме, че по време на отпуска си в началото на януари т.г. в Оман президентът Володимир Зеленский тайно се е срещал с Николай Патрушев – председател на Съвета за сигурност и отбраната на Русия.
Това твърди екипът на ТВ-програма «Схеми» към украинската редакция «Радио Свобода». Според тях, именно тази среща е причината Зеленский 18 часа да не може да се върне от Оман в Киев в деня, когато над Техеран е свален украински пътнически самолет. Известно също така, че от Оман президентът на Украйна с неизвестен чартър е отлетял  най-напред за Москва, а едва после – за Киев.
Говорителка на Зеленский е отрекла предположението на «Схеми» и се закани да ги съди. Но според политолога Олексий Голобуцкий, ако разследващите журналисти са прави, то подобна тайна среща е недопустима. Тя е скандална! Всички въпроси  и проблеми в украинско-руските отношения трябва да се решават открито, първо, и второ – в Русия само Путин може да говори за газ, Крим или Донбас. Патрушев не се занимава с глобални въпроси.
Опозиционно настроената част на украинското общество иска Зеленский да бъде отстранен от власт. Но опозицията в парламента няма толкова гласове, за да задейства процедурата на импийчмънт.(УВести)

ПОЧТИ ПОЛОВИНА ОТ РУСНАЦИТЕ НЕ ОБИЧАТ УКРАЙНА
Киев, 13 февруари 2020.- Руснаците продължават да не обичат Украйна. Това сочат данните от проучването, извършено от Киевския международен институт по социология и руския «Левада-център».
Според тях, 47% от руснаците имат лошо отношение към украинците, а 42% - добре или много добре.
Същевременно, само 39% от украинците имат лошо отношение към руснаците, а 49% - добро.
Заключение: Русия анексира нашия Крим и ни нападна в Донбас и ни убива, но почти половина от нашенците я обичат. Стокхолмски синдром!(УВести)

ВОЙНАТА В ДОНБАС ПРОДЪЛЖАВА
От 2014 г. насам във войната на Донбас са загинали над 4 хил. украински войници. Само през 2019 г. те са 111. Ето техните ИМЕНА


ПАПА ФРАНЦИНСК ПРИЕ ЗЕЛЕНСКИЙ, ПОКАНЕН Е ДА ПОМАГА ЗА МИР В ДОНБАС

Рим, 09 февруари 2020.- Вчера Папа Римски Франциск прием украинския президент Володимир Зеленский. По време на срещата светият отец е обещал да помага за прекратяване на война в Донбас. От своя страна Зеленский е предложил папата да посети Украйна в удобно за него време.
Във Фейсбук украинският ръководител е написал, че за него аудиенцията във Ватикана е била като момент на истината, като проверка на истинността.
«Говорихме за най-главното за Украйна – спиране на военните действия в Донбас, - пише Зеленский. – Ще бъде знаково, ако Неговото Светейшество приеме моята покана и посети Украйна, той трябва да види не само Киев. За да разбере, какво става при нас, той следва да посети и Донбас».
По време на разговорите Папа Франциск нарече държавния ни глава «президент на мира».(УВести)

ПОЧТИ 40% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПРИПОЗНАВАТ ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА НА УКРАЙНА ЗА СВОЯ

Киев, 04 февруари 2020.- Според Украинския институт за социалните проучвания, 38,6% от украинците припознават Православната църква на Украйна (ПЦУ) за своя. ПЦУ е създадена през януари 2019 г. вместо Украинската православна църква – Киевски патриархат. Нейният предстоятел е Епифаний.
Почти 21% харесват руската църква, която в Украйна се казва Московски патриархат. А греко-католиците (униати, те са православни, но се подчиняват на Рим) у нас са 9,8%, католиците -1,4%, протестантите – 0,9%. За атеисти се смятат 22,5% от украинците.(УВести)

РЕЙТИНГЪТ НА ЗЕЛЕНСКИЙ ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е ПОД 50%

Киев, 03 февруари 2020.- В края на миналия месец рейтингът на президента Володимир Зеленский за първи път е паднал под 50%, по-точно, той е бил 49,4%. Това показват данните на Центъра «Социален мониторинг» и Украинския институт за социалните проучвания.
Над 20,5% и 18,8% от допитаните, съответно, изобщо не доверяват или по-скоро не доверяват на държавния глава. А дори няма и една година от встъпването му в длъжност (20 май 2019 г., на балотажа той е спечелил срещу Петро Порошенко с рекордните 73%). Над 11,3% от украинците нямат мнение по въпроса.
Недоверието към премиера Олексий Гончарук възлиза на 65,5%, към правителството му – на 68,5%, към председателя на парламента Дмитро Разумков – на 52,6%. Над 68% от украинците не вярват и на Върховната Рада, в която мнозинство (50%+1) има пропрезидентската партия «Слуга на народа».
Сривът на рейтинга на президента-шоумен и управляващите се обяснява с постоянни скандали и вопиюща некомпетентност, които те пораждат.(УВести)

ЗАГУБИХМЕ В ПАСЕ, РУСИЯ СЕ ЗАВЪРНА

Киев, 30 януари 2020.- Украинската делегация и нейните приятели в ПАСЕ загубиха. С мнозинство от 118 гласа (против – 62 и 10 въздържали се) Русия се завърна в тази международна организация. За връщането на руснаците гласува и един (от 12-те) украински депутат – Юлия Льовочкина, която във Върховната Рада влиза в проруската опозиционна група «За живот».
Редно е да споменем, които държави са гласували против Русия. Това са Грузия, Литва, Латвия, Швеция, Полша. Нашата позиция е подкрепена и от един молдавски депутат, един словак и един турчин, двама нидерландци, един испанец и един британец.
За Русия почти единодушно гласува делегациите от страните от Западна Европа. Техният мотив беше, че по-добре да не изолиране Москва, а и така руските граждани ще могат да търсят съдействие от ПАСЕ, по-точно, в Европейски съд, когато човешките им права се нарушават.
Но истината е, че Кремъл чрез заплаха да не плаща годишната си вноска (33 млн. евро) принуди ръководството на ПАСЕ да даде заден ход. «Страстбургско предателство - подобен компромис с агресора е станал през 1938 г., когато Западът, за да умиротвори Хитлер, позволи да бъде анексирана част от Чехословакия, и знаем, какво е станало после!» - напомни от трибуната на ПАСЕ украинският делегат Олексий Гончаренко.
Русия е била изгонена (лишена от глас) от ПАСЕ през април 2014 г. поради анексия на Крим и подкрепа на сепаратистите в Донбас.(УВести)

НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА НИ Е 37 МЛН.?

Киев, 24 януари 2020.- В Украйна живеят 37,3 млн. души. Това показват данните от т.н. електронно преброяване. Според Дмитро Дубилет, който е министър без портфейл, жените в страната са 20 млн., а мъжете – 17,3 млн. (без окупираните територии в Донбас).
Децата у нас са 15,4% или 5,8 млн., младежите на възраст от 15 до 24 г. - 9,6% или 3,6 млн., хората в основна работоспособна възраст (25-54 години) - 44,1% или 16,5 млн., в зряла възраст (55-64 години) - 14,1% или 5,2 млн., над 65 години - 16,8% или 6,2 млн.
През последните 10 г. страната напуснаха почти 4 млн. Според пан Дубилет, назад те няма да се върнат.
Някои от украинските демографи подложиха на остра критика тези резултати. Твърди се, че най-правилно ще бъде да се проведе истинско преброяване и въз основа на него правителството на планира вижданията си за всички сфери на живота на страната. Приема се, че в Украйна живеят 41 млн.(УВести)

НАД 50% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ В НАТО

Киев, 21 януари 2020.- Украйна да е в НАТО искат 51% от украинците, показват данните от социологическото проучване на фонда «Демократични инициативи» и центъра «Разумков». Според нашенците, това е най-добрият начин да се гарантира сигурността на страната. Същевременно, 26% желаят да сме неутрални, а 6% - да градим военен съюз с «братска» Русия, която ни е нападнала през 2014 г.
Традиционно, с придвижване от запад към източната част на Украйна симпатиите на украинците се променят. В Западна Украйна да сме в НАТО жадуват 80% от допитаните и 54% - в Централна Украйна. В южната и източната част, където след Голодомор през 1932-1933 гг. и масовото заселване на етнически руснаци, привържениците на НАТО намаляват, съответно, 34% и 29%. В тези региони хората искат да сме неутрални – 42% и 43%.
По-добри са перспективите Украйна да стане част от Европейския съюз. Той се харесва от 64,2% от украинците, докато за 13% любимо интеграционно направление остава евроазиатския икономически съюз начело в Русия. Но регионалните различия има и тук: В Западна Украйна 90% са за ЕС, в Централна – 70%, в Южна – 44%, а в Източна – 43%.
Социолозите отбелязват, че от 2013 г. привържениците на ЕС у нас се увеличиха от 46,4%  до 57,9% през 2016 г. и, както вече стана дума, сега те са 64%.(УВести)

НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ В ЕВРОПА ПО ЕВТИН ИНТЕРНЕТ
Киев, 20 януари 2020.- Украйна е на първо място в Европа и второ в света по най-евтиния стационарен Интернет. При нас той струва средно $6,64 месечно. Световният лидер е… Сирия, където цената е $6,60, твърдят специалисти от една британската консалтингова компания . До тези изводи те стигнаха след като анализираха над 3 хил. тарифни плана за 2019 г.
През 2018 Украйна беше на първо място и в Европа, и в света с показател $6,50.
В челната петица за 2019 г. влизат също така Русия, Румъния и Беларус.
А къде е Интернет най-скъп? Оказа се, че – в Еритрея. В тази страна със 6 млн. население хората плащат за стационарен Интернет $2666 месечно. В Йемен цената е $2466, в Мавритания - $694.(УВести)

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО: «ЗЕЛЕНСКИЙ Е МАРИОНЕТКА»
Киев, 19 януари 2020.- Президентът Зеленский е марионетка и чрез него някои чуждестранни спекулативни кръгове реализират своята политика. Така смята Юлия Тимошенко (59 г.) – лидер на партията «Баткивщина» («Татковина»). Пред киевската (проруската) телевизия ZIK тя заяви, че нейната задача е чрез факти и данни да обяснява на хората, че в момента е стартирал процес за ликвидиране на Украйна. «И ако това не стигне до всеки украинец, ние ще изгубим време и после няма до можем да го наваксаме», - е категорична Тимошенко. Според нея, всички закони, правителствени постановления и стратегии се подготвят извън страната, в «интелектуални центрове на финансово-спекулативни глобални структури». «Правителството прави това, което му се нарежда отвън», споделя лейди Ю. Тя, обаче, не уточни, за какви центрове и за кого става дума и къде се намират те – на Запад или на Изток. Това, че зад Володимир Зеленский стои олигархът Игор Коломойский и неговата телевизия «1+1», в Украйна не е тайно.
Във Върховната Рада (450 места) партията «Баткивщина» има само 24 депутати. Самата Тимошенко два пъти е била премиер и два пъти безуспешно се е кандидатирала за президент.(УВести)


ТЕЛAТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В АВИОКАСТРОФА КРАЙ ТЕХЕРАН УКРАИНЦИ СА ДОСТАВЕНИ В КИЕВ

Киев, 19 януари 2010.- Днес телата на 11 украински граждани – двама пътника и 9 члена на екипажа, са били доставени в столицата, съобщават сайтът «Дзеркало тижня».
«Боинг» на Международните авиолинии на Украйна (МАУ) е бил свален на 08 януари край Техеран. Всички 176 пътника са загинали. Сред тя са били граждани на Иран, Канада, Германия, Великобритания, Швеция и Афганистан.
Най-напред официален Техеран отрече, че има пръст в инцидента. Но на 11 януари командващият на ПВО на Иран генерал Амир Али Хаджизаде е признал, че е станала грешка и изцяло пое вината. Преди това за свалянето на самолета с ракета са заявявали, позовавайки се на разузнавателните данни, лидерите на САЩ, Великобритания и Канада. Въпреки всичко украинските власти до последен момент са проявявали необоснована сдържаност, а президентът Володимир Зеленский дори е помолил никой да не спекулира с тази тема.(УВести)

ГОНЧАРУК ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЗЕЛЕНСКИЙ НЕ Я ПРИЕ
Киев, 17 януари 2020.- «Попадах оставка», - това украинският премиер Олексий Гончарук (36 г.) написа във Фейсбук. Поводът – станали публични разговори с неизвестни лица, по време на които той нарече президента Володимир Зеленский некомпетентен в икономиката.
Държавният глава, обаче, отказа да приеме оставката му и даде на правителството втори шанс. Освен това, президентът се разпореди Службата за сигурност на Украйна да разследва, кой и как е записал разговора и го е разпространил в Интернет.
Скандалът е станал на фона на спада в промишлеността 1,2%, неизпълнението на приходната част на бюджета и острите критики по адрес на Зеленский за неадекватното му поведение във връзка със сваления на 08 януари т.г. в Иран украински «Боинг» със 176 пътника на борда. Той е бил улучен с две ракети от руската установка «Тор», с която е въоръжена иранската ПВО. Няколко дни по-късно официален Техеран пое вината и призна за грешката си. По време на инцидента президентът Зеленский е бил на почивка в Оман и се е върнал в Киев едва 19 часа по-късно.(УВести) 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"