Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 

КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

COVID-19: В УКРАЙНА ТРИМА БОЛНИ, ЕДИН ПОЧИНАЛ И 12 С ПОДОЗРЕНИЕ
Киев, 15 март 2020.- Към тази сутрин в Украйна от коронавирус една жена е починала, трима са болни и 12 се проверяват, съобщават от здравното министерство на страната. Два региона са в центъра на вниманието – Чернивецка и Житомирска област, откъдето са болните и починалият (жена).
В Украйна до 29 март са закрити всички учебни заведения, но все още не е въведено извънредно положение, както е в България, например, кафенетата и ресторантите продължават да работят, а вчера в Киев се състоя и огромно антипрезидентско шествие под надслов «Не на капитулация пред Русия!»
Впрочем, както показва практиката в други страни, въпрос на време мерките да се затегнат.
От 13 май Украйна забранява влизане в страната на чужденци (освен някои категории), а от 17 март се спира всякаква връзка с чужбина – въздушна, ж.п. и автобусна. Разрешава се само украинските гурбетчии да се приберат в родината си и то с автомобилен транспорт. КПП-та засега работят денонощно.
Към днешна дата в света заразени са 156396, починали – 5833, а оздравели – 73968 души. В Европа е най-засегната е Италия – 21157 заразени и 1441 починали, а Азия – Китай, с 80995 заразени и 3203 починали.(УВести)

ЗЕЛЕНСКИЙ ПРЕДЛОЖИ НОВО ПРАВИТЕЛСТВО, МОЖЕ ДА ИМА РЕВАНШ НА ПРОРУСКИТЕ СИЛИ

Киев, 07 март 2020.- Президентът на Украйна Володимир Зеленский предложи нов кабинет и с 291 глас «за» Върховната Рада го одобри.
Новият премиер се казва Денис Шмигал (44 г.). По-рано той е бил областен управител в Ивано-Франкивска област, а преди това е работил в една от енергийните компании на олигарха Ринат Ахметов. Нови са и няколко министри, в частност, на отбраната, външните работи, икономиката финансите и социалната сфера.
Рестартът на министерския съвет се наложи да бъде направен поради, първо, слаба работа на предишния кабинет на премиера Олексий Гончарук (34 г.) – неизпълнение на бюджета, спад в икономиката, лоша комуникация с народа, второ, младокът си е позволил да влезе в конфликт с олигарха Игор Коломийский – благодетел на президента Зеленский, в областта на енергетиката, и трето - влошаване (почти днойно) на рейтинта на президента.
Затова някои украински анализатори смятат, че с назначаване на това правителство лъсва зависимостта на президента от олигархични групи и че Зеленский леко завива към Русия. Например, с първата си изява на ТВ новият премиер заяви, че се налага Киев да пусне вода в анексирания Крим. По южно-кримския канал вода от Днепър не се подава към полуострова от 2014 г., когато Москва превзе Крим и започна война в Донбас, и там са на строг воден режим. Твърди се, че водоподаването в Крим е едно от условията Москва да освободи над 200 украински военнопленници и през април в Париж да има поредна среща на най-високо ниво Украйна-Русия-Франция-Германия по украинския въпрос. Някои експерти са на мнение, че Зеленский е готов да капитулира пред Путин в ущърб на националните интереси на Украйна.
От завоя на Зеленский се притеснява и МВФ. Защото изискването на фонда е официален Киев да се дистанцира от олигарсите, в частност, от Коломfйский. В противен случай Украйна няма да  получи кредит от $5,5, от който има остра необходимост, за да върже бюджета.
На 14 март украинските ветерани-доброволци събират в Киев митинг-шествия, с който искат да покажат на властта, че няма да позволят Украйна да капитулира пред Русия и да не допуснат ревашна на анти-Майдана, и да призоват властта, избрана с мнозинство от народа, да отстоява украинската държавност.(УВести)


ПО РЕЙТИНГ ЗЕЛЕНСКИЙ Е НА ПЪРВО МЯСТО, СЛЕД НЕГО - ПЕТРО ПОРОШЕНКО

Киев, 15 февруари 2020.- Президентът Володимир Зеленский, въпреки скандали, които всеки ден поражда и самият той, и неговата партия «Слуга на народа», продължава да бъде №1 по «народна любов»..
Според социолозите от Центъра «Социс», ако президентските избори бяха днес, той щеше да получи 38,4% на първия тур и 47,9% - на балотажа (през май м.г. той идва на власт със 73% на балотажа)..
Вторият по рейтинга е бившият президент Петро Порошенко. За него готови да гласуват: първи тур – 9,6%, балотаж – 15,8%.
Симпатизантите на Зеленский продължават да намаляват. Спрямо април.м.г. те с 13,2% са по-малко. Според същата агенция, 33,2% от украинците смятат, че страната се развива в неправилна посока. Че всичко е наред, казват 12% от допитаните. За над 50% от анкетираните Украйна в някои сфери се развива правилно, а в други – не.(УВести)


УКРАЙНА И РУМЪНИЯ СА ПРИТЕСНЕНИ ОТ РУСИЯ В ЧЕРНО МОРЕ
Киев, 15 февруари 2020.- Украйна и Румъния са притеснени от активността на Русия в Черно море, в частност, от милитаризацията на Крим. За това говореха в Мюнхен министрите на отбраната на двете страни Андрий Загороднюк и Николае Ионел-Чука. Трябва да си сътрудничим, за да има стабилност покрай бреговете ни, се договориха те. Предстои Украйна и Румъния да подпишат споразумение за военно-техническо сътрудничество и обмяна на информация.
Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбърг заяви, че през тази година алиансът ще увеличи военното си присъствие в Черно море, защото «Русия не спазва международни норми».(УВести)

СКАНДАЛ: ЗЕЛЕНСКИЙ ТАЙНО СЕ СРЕЩА С ВТОРИЯ ЧОВЕК В РУСИЯ
Киев, 14 февруари 2020.- Допускаме, че по време на отпуска си в началото на януари т.г. в Оман президентът Володимир Зеленский тайно се е срещал с Николай Патрушев – председател на Съвета за сигурност и отбраната на Русия.
Това твърди екипът на ТВ-програма «Схеми» към украинската редакция «Радио Свобода». Според тях, именно тази среща е причината Зеленский 18 часа да не може да се върне от Оман в Киев в деня, когато над Техеран е свален украински пътнически самолет. Известно също така, че от Оман президентът на Украйна с неизвестен чартър е отлетял  най-напред за Москва, а едва после – за Киев.
Говорителка на Зеленский е отрекла предположението на «Схеми» и се закани да ги съди. Но според политолога Олексий Голобуцкий, ако разследващите журналисти са прави, то подобна тайна среща е недопустима. Тя е скандална! Всички въпроси  и проблеми в украинско-руските отношения трябва да се решават открито, първо, и второ – в Русия само Путин може да говори за газ, Крим или Донбас. Патрушев не се занимава с глобални въпроси.
Опозиционно настроената част на украинското общество иска Зеленский да бъде отстранен от власт. Но опозицията в парламента няма толкова гласове, за да задейства процедурата на импийчмънт.(УВести)

ПОЧТИ ПОЛОВИНА ОТ РУСНАЦИТЕ НЕ ОБИЧАТ УКРАЙНА
Киев, 13 февруари 2020.- Руснаците продължават да не обичат Украйна. Това сочат данните от проучването, извършено от Киевския международен институт по социология и руския «Левада-център».
Според тях, 47% от руснаците имат лошо отношение към украинците, а 42% - добре или много добре.
Същевременно, само 39% от украинците имат лошо отношение към руснаците, а 49% - добро.
Заключение: Русия анексира нашия Крим и ни нападна в Донбас и ни убива, но почти половина от нашенците я обичат. Стокхолмски синдром!(УВести)

ВОЙНАТА В ДОНБАС ПРОДЪЛЖАВА
От 2014 г. насам във войната на Донбас са загинали над 4 хил. украински войници. Само през 2019 г. те са 111. Ето техните ИМЕНА


ПАПА ФРАНЦИНСК ПРИЕ ЗЕЛЕНСКИЙ, ПОКАНЕН Е ДА ПОМАГА ЗА МИР В ДОНБАС

Рим, 09 февруари 2020.- Вчера Папа Римски Франциск прием украинския президент Володимир Зеленский. По време на срещата светият отец е обещал да помага за прекратяване на война в Донбас. От своя страна Зеленский е предложил папата да посети Украйна в удобно за него време.
Във Фейсбук украинският ръководител е написал, че за него аудиенцията във Ватикана е била като момент на истината, като проверка на истинността.
«Говорихме за най-главното за Украйна – спиране на военните действия в Донбас, - пише Зеленский. – Ще бъде знаково, ако Неговото Светейшество приеме моята покана и посети Украйна, той трябва да види не само Киев. За да разбере, какво става при нас, той следва да посети и Донбас».
По време на разговорите Папа Франциск нарече държавния ни глава «президент на мира».(УВести)

ПОЧТИ 40% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПРИПОЗНАВАТ ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА НА УКРАЙНА ЗА СВОЯ

Киев, 04 февруари 2020.- Според Украинския институт за социалните проучвания, 38,6% от украинците припознават Православната църква на Украйна (ПЦУ) за своя. ПЦУ е създадена през януари 2019 г. вместо Украинската православна църква – Киевски патриархат. Нейният предстоятел е Епифаний.
Почти 21% харесват руската църква, която в Украйна се казва Московски патриархат. А греко-католиците (униати, те са православни, но се подчиняват на Рим) у нас са 9,8%, католиците -1,4%, протестантите – 0,9%. За атеисти се смятат 22,5% от украинците.(УВести)

РЕЙТИНГЪТ НА ЗЕЛЕНСКИЙ ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е ПОД 50%

Киев, 03 февруари 2020.- В края на миналия месец рейтингът на президента Володимир Зеленский за първи път е паднал под 50%, по-точно, той е бил 49,4%. Това показват данните на Центъра «Социален мониторинг» и Украинския институт за социалните проучвания.
Над 20,5% и 18,8% от допитаните, съответно, изобщо не доверяват или по-скоро не доверяват на държавния глава. А дори няма и една година от встъпването му в длъжност (20 май 2019 г., на балотажа той е спечелил срещу Петро Порошенко с рекордните 73%). Над 11,3% от украинците нямат мнение по въпроса.
Недоверието към премиера Олексий Гончарук възлиза на 65,5%, към правителството му – на 68,5%, към председателя на парламента Дмитро Разумков – на 52,6%. Над 68% от украинците не вярват и на Върховната Рада, в която мнозинство (50%+1) има пропрезидентската партия «Слуга на народа».
Сривът на рейтинга на президента-шоумен и управляващите се обяснява с постоянни скандали и вопиюща некомпетентност, които те пораждат.(УВести)

ЗАГУБИХМЕ В ПАСЕ, РУСИЯ СЕ ЗАВЪРНА

Киев, 30 януари 2020.- Украинската делегация и нейните приятели в ПАСЕ загубиха. С мнозинство от 118 гласа (против – 62 и 10 въздържали се) Русия се завърна в тази международна организация. За връщането на руснаците гласува и един (от 12-те) украински депутат – Юлия Льовочкина, която във Върховната Рада влиза в проруската опозиционна група «За живот».
Редно е да споменем, които държави са гласували против Русия. Това са Грузия, Литва, Латвия, Швеция, Полша. Нашата позиция е подкрепена и от един молдавски депутат, един словак и един турчин, двама нидерландци, един испанец и един британец.
За Русия почти единодушно гласува делегациите от страните от Западна Европа. Техният мотив беше, че по-добре да не изолиране Москва, а и така руските граждани ще могат да търсят съдействие от ПАСЕ, по-точно, в Европейски съд, когато човешките им права се нарушават.
Но истината е, че Кремъл чрез заплаха да не плаща годишната си вноска (33 млн. евро) принуди ръководството на ПАСЕ да даде заден ход. «Страстбургско предателство - подобен компромис с агресора е станал през 1938 г., когато Западът, за да умиротвори Хитлер, позволи да бъде анексирана част от Чехословакия, и знаем, какво е станало после!» - напомни от трибуната на ПАСЕ украинският делегат Олексий Гончаренко.
Русия е била изгонена (лишена от глас) от ПАСЕ през април 2014 г. поради анексия на Крим и подкрепа на сепаратистите в Донбас.(УВести)

НАСЕЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА НИ Е 37 МЛН.?

Киев, 24 януари 2020.- В Украйна живеят 37,3 млн. души. Това показват данните от т.н. електронно преброяване. Според Дмитро Дубилет, който е министър без портфейл, жените в страната са 20 млн., а мъжете – 17,3 млн. (без окупираните територии в Донбас).
Децата у нас са 15,4% или 5,8 млн., младежите на възраст от 15 до 24 г. - 9,6% или 3,6 млн., хората в основна работоспособна възраст (25-54 години) - 44,1% или 16,5 млн., в зряла възраст (55-64 години) - 14,1% или 5,2 млн., над 65 години - 16,8% или 6,2 млн.
През последните 10 г. страната напуснаха почти 4 млн. Според пан Дубилет, назад те няма да се върнат.
Някои от украинските демографи подложиха на остра критика тези резултати. Твърди се, че най-правилно ще бъде да се проведе истинско преброяване и въз основа на него правителството на планира вижданията си за всички сфери на живота на страната. Приема се, че в Украйна живеят 41 млн.(УВести)

НАД 50% ОТ УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ В НАТО

Киев, 21 януари 2020.- Украйна да е в НАТО искат 51% от украинците, показват данните от социологическото проучване на фонда «Демократични инициативи» и центъра «Разумков». Според нашенците, това е най-добрият начин да се гарантира сигурността на страната. Същевременно, 26% желаят да сме неутрални, а 6% - да градим военен съюз с «братска» Русия, която ни е нападнала през 2014 г.
Традиционно, с придвижване от запад към източната част на Украйна симпатиите на украинците се променят. В Западна Украйна да сме в НАТО жадуват 80% от допитаните и 54% - в Централна Украйна. В южната и източната част, където след Голодомор през 1932-1933 гг. и масовото заселване на етнически руснаци, привържениците на НАТО намаляват, съответно, 34% и 29%. В тези региони хората искат да сме неутрални – 42% и 43%.
По-добри са перспективите Украйна да стане част от Европейския съюз. Той се харесва от 64,2% от украинците, докато за 13% любимо интеграционно направление остава евроазиатския икономически съюз начело в Русия. Но регионалните различия има и тук: В Западна Украйна 90% са за ЕС, в Централна – 70%, в Южна – 44%, а в Източна – 43%.
Социолозите отбелязват, че от 2013 г. привържениците на ЕС у нас се увеличиха от 46,4%  до 57,9% през 2016 г. и, както вече стана дума, сега те са 64%.(УВести)

НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ В ЕВРОПА ПО ЕВТИН ИНТЕРНЕТ
Киев, 20 януари 2020.- Украйна е на първо място в Европа и второ в света по най-евтиния стационарен Интернет. При нас той струва средно $6,64 месечно. Световният лидер е… Сирия, където цената е $6,60, твърдят специалисти от една британската консалтингова компания . До тези изводи те стигнаха след като анализираха над 3 хил. тарифни плана за 2019 г.
През 2018 Украйна беше на първо място и в Европа, и в света с показател $6,50.
В челната петица за 2019 г. влизат също така Русия, Румъния и Беларус.
А къде е Интернет най-скъп? Оказа се, че – в Еритрея. В тази страна със 6 млн. население хората плащат за стационарен Интернет $2666 месечно. В Йемен цената е $2466, в Мавритания - $694.(УВести)

ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО: «ЗЕЛЕНСКИЙ Е МАРИОНЕТКА»
Киев, 19 януари 2020.- Президентът Зеленский е марионетка и чрез него някои чуждестранни спекулативни кръгове реализират своята политика. Така смята Юлия Тимошенко (59 г.) – лидер на партията «Баткивщина» («Татковина»). Пред киевската (проруската) телевизия ZIK тя заяви, че нейната задача е чрез факти и данни да обяснява на хората, че в момента е стартирал процес за ликвидиране на Украйна. «И ако това не стигне до всеки украинец, ние ще изгубим време и после няма до можем да го наваксаме», - е категорична Тимошенко. Според нея, всички закони, правителствени постановления и стратегии се подготвят извън страната, в «интелектуални центрове на финансово-спекулативни глобални структури». «Правителството прави това, което му се нарежда отвън», споделя лейди Ю. Тя, обаче, не уточни, за какви центрове и за кого става дума и къде се намират те – на Запад или на Изток. Това, че зад Володимир Зеленский стои олигархът Игор Коломойский и неговата телевизия «1+1», в Украйна не е тайно.
Във Върховната Рада (450 места) партията «Баткивщина» има само 24 депутати. Самата Тимошенко два пъти е била премиер и два пъти безуспешно се е кандидатирала за президент.(УВести)


ТЕЛAТА НА ЗАГИНАЛИТЕ В АВИОКАСТРОФА КРАЙ ТЕХЕРАН УКРАИНЦИ СА ДОСТАВЕНИ В КИЕВ

Киев, 19 януари 2010.- Днес телата на 11 украински граждани – двама пътника и 9 члена на екипажа, са били доставени в столицата, съобщават сайтът «Дзеркало тижня».
«Боинг» на Международните авиолинии на Украйна (МАУ) е бил свален на 08 януари край Техеран. Всички 176 пътника са загинали. Сред тя са били граждани на Иран, Канада, Германия, Великобритания, Швеция и Афганистан.
Най-напред официален Техеран отрече, че има пръст в инцидента. Но на 11 януари командващият на ПВО на Иран генерал Амир Али Хаджизаде е признал, че е станала грешка и изцяло пое вината. Преди това за свалянето на самолета с ракета са заявявали, позовавайки се на разузнавателните данни, лидерите на САЩ, Великобритания и Канада. Въпреки всичко украинските власти до последен момент са проявявали необоснована сдържаност, а президентът Володимир Зеленский дори е помолил никой да не спекулира с тази тема.(УВести)

ГОНЧАРУК ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЗЕЛЕНСКИЙ НЕ Я ПРИЕ
Киев, 17 януари 2020.- «Попадах оставка», - това украинският премиер Олексий Гончарук (36 г.) написа във Фейсбук. Поводът – станали публични разговори с неизвестни лица, по време на които той нарече президента Володимир Зеленский некомпетентен в икономиката.
Държавният глава, обаче, отказа да приеме оставката му и даде на правителството втори шанс. Освен това, президентът се разпореди Службата за сигурност на Украйна да разследва, кой и как е записал разговора и го е разпространил в Интернет.
Скандалът е станал на фона на спада в промишлеността 1,2%, неизпълнението на приходната част на бюджета и острите критики по адрес на Зеленский за неадекватното му поведение във връзка със сваления на 08 януари т.г. в Иран украински «Боинг» със 176 пътника на борда. Той е бил улучен с две ракети от руската установка «Тор», с която е въоръжена иранската ПВО. Няколко дни по-късно официален Техеран пое вината и призна за грешката си. По време на инцидента президентът Зеленский е бил на почивка в Оман и се е върнал в Киев едва 19 часа по-късно.(УВести) 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"