Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 

КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

РЕЙТИНГЪТ НА ЗЕЛЕНСКИЙ ВЕЧЕ ЗАПОЧНА ДА ПАДА
Киев, 15 октомври 2019.- «Любовта» към президента Володимир Зеленский вече започна да слабее, въпреки че непопулярни решения пред властта все още предстоят. Това сочат данните от социологическото проучване на Киевския международен институт по социология. През септември рейтингът на Зеленский е бил 73%, а сега – със 7% по-малък, т.е. 66%. Хората са разочаровани и от премиера Олексий Гончарук – 10% го харесват сега, докато през септември одобрението му е било 17%. Положителното отношение към председателя на Върховната Рада Дмитро Разумков е спаднало от 33% до 27%.
Украинците продължават да «ненавиждат» бившия държавен глава Петро Порошенко – 65% имат лошо мнение за него, въпреки че именно той през 2014 г. е спасил страната от «русская весна», възроди армията, възвърна някои окупирани територии в Донбас, създаде международната антируска коалиция и съдейства Украинската православна църква да получи томос и да стане независима от руската такава, обърна Украйна към ЕС и НАТО, проведе мощна украинизация.(УВести)


ГРЪЦКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПЪРВА ПРИЗНА УПЦ

Атина, 13 октомври 2019.- Вчера Гръцката православна църква първа в света призна автокефалия на Украинската православна църква (УПЦ), съобщи предстоятелят на УПЦ Епифаний. Той уточни, че Съборът на иерархите в Елада подкрепи каноничното и историческото решение на Вселенската патриаршия да даде независимост на УПЦ. «Това открива огромни възможности за пълноценно взаимодействие между нашите две поместни автокефални църкви във всички сфери», - каза още Епифаний.
Същевременно от Руската православна църква заплашила, че за Гръцката православна църква «ще има последици».
Както е известно, в края на 2018 г. Вселенският патриарх Вартоломей I даде автокефалия на Украинската православна църква след 330 г. незаконно й превземане от московците.(УВести)

ЗЕЛЕНСКИЙ ОТ ТРИБУНАТА НА ООН: В ДОНБАС Е РУСКА АГРЕСИЯ

Ню-Йорк, 26 септември 2019.- «В Донбас е руска агресия», - заяви вчера от трибуната на Общото събрание на ООН украинският президент Володимир Зеленский. В 15-минутната си реч на украински език той обвини Русия, че води война срещу страната ни. Основната ми задача е да прекратя тази войната в Донбас и да върна Крим, анексиран от Москва, каза още пан Володимир.
«Войната в Донбас продължава пет години, пет години след като Русия анексира Крим. Повече от 13 хиляди загинали, 30 хиляди ранени, 1,5 милиона души са принудени да напуснат домовете си. И всяка година тези цифри нарастват, - продължи Зеленский. - Ето защо прекратяването на войната, връщането на всички окупирани украински територии и мирът са моя задача». Според президента, тази цел ние ще постигнем не с цената на живота на украинците и не с цената на свободата или правото на Украйна на собствен избор. Но той не посочи, как именно, само поиска от световната общност «глобална подкрепа».
По време на речта си Зеленский демонстрира един боен патрон като доказателство за агресията срещу страната му. От такъв патрон на стойност 700 рубли в Донбас загина украинският певец Василий Слипак, защитавайки Украйна от руската агресия, добави той.
Според президента, нуждаем се от преосмисляне на съвременните правила на международните отношения. Но той не поставя под въпрос достоверността на международните институции, в частност на ООН, но смята, че те се нуждаят от обновление.(УВести)

Нашият коментар: По повод речта на Володимир Зеленский и назоването на Русия като агресор, което чуем от него за първи (!) път, в Москва вече го смятат да Порошенко II. Поне така го нарече Владимир Соловйов – ТВ-глашатай на руската хибридна война. Той поиска Кремъл веднага да предприеме против Киев остри мерки.

СПИСЪК НА ЗАВОДИ В ДОНБАС, КОИТО МОСКВА Е ДЕМОНТИРАЛА И ЗАКАРАЛА НА РУСКАТА ТЕРИТОРИЯ

РОМАН БЕЗСМЕРТНИЙ: С ИЗБИРАНЕ НА ЗЕЛЕНСКИЙ ИНИЦИАТИВАТА ПРЕМИНА КЪМ МОСКВА
Киев, 19 септември 2019.- С избиране на Володимир Зеленский за президент на Украйна инициативата по въпроса за «война и мир» в Донбас премина към Москва, твърди Роман Безсмертний – украински политик, доскоро участник в т.н. Мински тристранни преговори «Украйна-Русия-сепаратисти». Според него, преди това «именно ние притискахме Москва».
Обаче последните събития - среща Макрон-Путин и преговори зад гърба на Украйна, идея на Тръмп да върне Русия в G-7, изгонена оттам поради анексията на Крим, сегашна неутрална позиция на Меркел, говорят за това, че нашият президент ще се озове в Париж в малцинство (3 срещу един) и ще бъде подложен на натиск с цел да направи компромиси, които означават едно – Украйна да капитулира пред Кремъл.
Според пан Роман, нашият президент и неговите съветници не са способни да предложат алтернативен дневен ред. «Те не могат да отблъснат тези удари на врага. На нас ни натрапват плана на Кремъл. И какво ще стане после? После напрежението от външния периметър ще се премести вътре в държавата. А това е опасно. Защото ще имаме огромни проблеми, за да запазим обществото ни цяло», - смята политикът.
Той има предвид, че капитулирането на Украйна ще активизира най-съзнателната част на нашето общество, която няма да може да приеме предателството на управляващите и страната ще избухне.
Същевременно, според социологическия център «Разумков», президентът Зеленский има подкрепа на 71% от допитаните, като 57% смятат, че Украйна се развива в правилна посока, а 17% - в неправилна.(УВести)

ОЛЕКСАНДР ТУРЧИНОВ: ЗА ЕВРОПА «УКРАИНСКИ ВЪПРОС» ПРЕСТАВА ДА Е ВАЖЕН, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ

Киев, 19 септември 2019.- Европа иска да снеме «украински въпрос» от дневния си ред. Това твърди Олександър Турчинов – един от лидерите на Майдана, доскоро - секретар на Съвета за националната сигурност и обрана (СНСО)  на Украйна и «кървав пастор», както го наричат в Кремъл.
Все по-често на Запада се говори за възстановяване на икономическо сътрудничество с Русия, искат да избутат Украйна на втори план. Но това е късогледна политика, Западът като че ли не осъзнава, каква заплаха за западните страни представлява Руската Федерация.
«От 2014 г. украинците бранят не само своята Родина, но и възпират агресивното придвижване на РФ към Европа, - смята пан Олександр. – Украйна е форпост, източна граница на европейската цивилизация». Още когато е бил секретар на СНСО, той е предлагал на НАТО да се създаде единна система ПВО от Балтийско до Черно море. Но, за съжаление, инициативата не е намерила достатъчна подкрепа.
Според Турчинов, създаването на единната отбранителна система в страните, които граничат с Русия в западната част на Европа, е въпрос, по който не е зле да помислят в ЕС, защото опасността от голям военен конфликт в условията на непрогнозира тоталитарна руска власт е реална. Путин няма да се откаже от имперския реванш, т.е., от политиката си да подчини Украйна, чиято независимост, по принцип, е заплаха за руски имперския проект.
«Тези, които мислят за бъдеще на Европа, трябва да се стремят Украйна да се запази и да победи. Защото това е шансът да се възстанови ред, в основата на който е правото, свободата и зачитането на съществуващите граници», - казва Олександр Турчинов. Защото в случай, че печели Русия, отново ще «възтържествува» средновековен принцип – който е по-силен, той е прав. «А това е пътят към глобалното световно противостоене», - убеден е Турчинов.(УВести)

НАРОД: 70% ОТ НАС СА ДОВОЛНИ ОТ ЗЕЛЕНСКИЙ И 44% - ОТ ВЪРХОВНАТА РАДА
Киев, 18 септември 2019.- Дейността на президента Володимир Зеленский 70% от допитаните оценяват положително, показва проучването на социологическия център «Разумков». От новата Върховна Рада са доволни 44%.
На въпрос, как, според вас, се развива Украйна сега, 57% отговарят – в правилна посока, за 17% тази посока е грешна.
Голият оптимизъм сред нашенците направо бликва като от вулкан и в отговора на въпроса, способна ли е новата власт да подобри ситуацията в страната ни – 62% казват твърдо «да», и едва 7% смятат, че тя ще се влоши, а 15% - че ще остане същата, пише сайтът «Цензор.Нет».
Както «УВести» писаха, в парламента ни се е сформирало еднопартийно мнозинство – на пропрезидентската партия «Слуга на народа». И този парламентарен диктат се харесва на 52% от украинците, според които, това ще даде положителни резултати за страната. Едва за 11% този факт ще има пагубни последици за Украйна. Останалите 23% се двоумят.
Ето и рейтинг на някои други институции, партии, органи, структури:
Армия – 74% доверие; волонтерски организации – 69%, Национална гвардия – 64%, Църква – 63%, доброволчески батальони – 62%, правителство – 57%, парламент – 57%, медии – 56%, граждански организации – 52%, полиция – 51%. И още един показател: 80% от допитаните не вярват на руските медии. А партията «Европейска солидарност» на бившия президент Петро Порошенко се харесва от 14% (59% не й вярват).(УВести)


КОГО УКРАЙНА ВЪРНА НА МОСКВА
: СПИСОК БАНДИТІВ, ЗРАДНИКІВ ТА ШПИГУНІВ

РУСИЯ И УКРАЙНА СИ РАЗМЕНИХА ПЛЕНЕНИ, ЗАДЪРЖАНИ И ОСЪДЕНИ. 35 СРЕЩУ 35

В Бориспил посрещат своите като герои, а във Внуково се появи само пропагандистът Дмитрий Кисельов и ФСБ
Киев, 07 септември 2019.- Днес на обяд Русия и Украйна си размениха пленени, задържани и осъдени – 35 срещу 35. Тази договореност беше постигната между президентите на двете страни.>>>

ЗЕЛЕНСКИЙ РАЗТУРВА АНТИРУСКАТА КОАЛИЦИЯ: ПУСКА НА СВОБОДА ЕДИНСТВЕН СВИДЕТЕЛ ЗА СВАЛЕНИЯ «БОИНГ»

Киев, 06 септември 2019.- Вчера Киевският апелационен съд (съдия Юрий Слива) отказа да продължи задържане под стража до 20 октомври на Володимир Цемах и го пусна на свобода, съобщават украинските медии. >>>

СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ НА УКРАИНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е 37 ГОДИНИ

Киев, 02 септември 2019.- На 29 август новата Върховна Рада избра ново правителство с 15 министри. От предишния кабинет останаха само министърът на МВР и на финанстите, останалите - съвсем нови лица. И - млади. Пресметнато е, че средната възраст на този Министерски съвет е 37 г. (премиерът Олексий Гончарук е на 35 г.), като най-възрастният е министърът на МВР Арсен Аваков - 55 г., а най-младият член на кабинета - Ганна Новосад, министър на образованието и науката, 29 г.
Почти всички знаят английски, мнозина са учили на Запад.
Парламентът, който за първи път се събра също на 29 август, е обновен с 80%, в него има много жени. Управляващата партия «Слуга на народа» разполага с 254 депутати плюс 20 от мажоритарната група «За бъдеще» (общо във Върховната рада са 450 места).
Говори се, че с този млад парламент и с това младо правителство и млад президент Украйна или ще потъне (може и чрез една гражданска война с русна намеса), или пък ще продължи да се възражда за пример на други страни, например, същата Русия. Но отговорността е много голяма. Дано президентът Зеленский и оригархът Коломойский, който стои зад него (или до него) да го осъзнават.(УВести)

35-ГОДИШЕН СТАНА ПРЕМИЕР НА УКРАЙНА

София, 30 август 2019.- Вчера с над 300 гласа «за» при 226 необходими новата Върховна Рада избра Олексий Гончарук за премиер на страната. Той е най-младият в историята ни министър-председател.
Пан Олексий е юрист. Казват, че е работохолик, амбициозен, комуникативен, добър организатор, екипен играч, неженен, обича модно да се облича и - не е обвързан с олигарсите ни, сиреч - самостоятелен е. Но... е обръзван с администрацията на президента Володимир Зеленский, на когото са нужни бързи победи. Някои казват, че този танден ще е добро за Украйна, други пък - че премиерът трябва да бъде по-самостоятелен.
Новата Върховна Рада, в която абсолютното мнозинство има пропрезидентската партия «Слуга на народа», ще продължи да работи в началото на септември.(УВести)

РЕЙТИНГЪТ НА ПУТИН Е ПАДНАЛ ДО РЕКОРДНИЯ МИНИМУМ


София, 10 август 2019.- Рейтингът на руския президент е 43%. По-низък той е бил само през 2001 г. – 42%. Това твърдят от фонда «Обществено мнение».
Сега едва 60% от руснаците смятат, че Владимир Путин се справя добре спрямо 64% през юли. Над 27% са на мнение, че той работи лошо. Същото така 36% от руснаците казват, че вече по-малко вярват на президента си. Почти 40% са против Путин да остава държавен глава и след 2024 г., когато ще има поредни президентски избори.
Твърди се, че падането на рейтинга на Путин е свързано с невиждания пожар, обхванал Сибир, и бездействието на властта и с бруталното погазване на правата на опозицията в Москва, Санкт-Петербург и други руски градове.
Остаряващият подполковник Владимир Путин (67-годишен) дойде на власт точно преди 20 г. като премиер, посочен е президента Борис Елцин. Преди това той е бил шеф на ФСБ (наследник на КГБ), заместник-ръководител на администрацията на Елцин, бодигард на петербургския градоначалник Анатолий Собчак, завеждащ международни отношения в кметството на Санкт-Петербург, а по съветско време е ръководил агентурата на КГБ в Дрезден.
През август 2008 г. путинската Русия напада Грузия, а през март 2014 г. – анексира Крим и подпалва война в Източна Украйна.(УВести)

ЦСКА ПОСРЕЩА УКРАИНСКАТА «ЗОРЯ» ОТ ЛУГАНСК В ЛИГА ЕВРОПА

София, 02 август 2019.- В третия кръг от Лига Европа софийският клуб ЦСКА ще посрещне украинската «Зоря» от Луганск. Мачът ще се състои на 08 август. В Украйна ЦСКА ще играе седмица по-късно, на 15 август.
В предишния кръг армейците преодоляха хърватския отбор «Осиек», а «Зоря» - «Будучност» от Черна гора. В историята си ЦСКА и луганчаните никога не са се срещали.
В украинското първенство, което стартира преди две седмици, «Зоря» заема шесто място с още пет отбора, спечелили по 3 точки.(УВести)
Апропо: Редно е българските журналисти и коментатори да не преиначават украинските отбори, като, например, «Зоря» или «Шахтар». Наложили се в България имена «Заря» и «Шахтьор» са заимствани от руски език от съветско време и не отговарят на приетите от УЕФА официални названия на тези клубове на украински език – държавен език в Украйна. Правилно е да се казва «Зоря» и «Шахтар». В Украйна никой няма да си позволи да казва «Левський» вместо «Левскі».

ПЪРВИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ЗЕЛЕНСКИЙ СЕ ХАРЕСВАТ ОТ 54% ОТ ДОПИТАНИТЕ

Киев, 01 август 2019.- Над 54% от украинците подкрепят първите действия на президента Володимир Зеленский, сочат данните от социологическото проучване на «Социален мониторинг». Докато 8% не ги подкрепят, а 35% са на мнение, че още рано е да се пита за това, и 4% не знаят, какво да отговорят.
Най-много първите крачки на държавния глава се харесват в Централна и Източна Украйна – по 62%, а най-малко – в Южна – 43%. В Западна Украйна, която традиционна е настроена прозападно, този показател е 47%. В столицата Зеленский се подкрепя от 50% от украинците.(УВести)

ВАРТОЛОМЕЙ ПОЗДРАВИ УКРАИНЦИТЕ СЪС 1031-а ГОДИШНИНА ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО НА КИЕВСКА РУС

Киев, 01 август 2019.- Вселенският патриарх Вартоломей поздрави украинците по случай 1031-та годишнина от покръстването на Киевска Рус от княз Володимир. «Изпращаме патриаршеска благословия и наши пожелания на целия Божи украински народ и поздравяваме Блаженния митрополит Киевски и всея Украйна Епифаний и всички без изключения свети архиереи», - пише в писмото си цариградският владика.
Украйна е приела за покръстването си (през 988 г.) 27 юли и всяка година на тази дата в столицата на всички градове руски (от Рус, а не Русия) Киев се организира религиозно шествие. В проявата на Украинската православна църква участваха 30 хил. души, казват от полицията Приблизително толкова се включиха в шествието и на Руската православна църква в Украйна, наречена още Московски патриархат, но привържениците на руския патриарх Кирил (полковник от КГБ Гундяев) твърдят, че те бяха не по-малко от 300 хил.(УВести)

ВАДИМ ПРИСТОЙКО – ВЪНШЕН МИНИСТЪР НА УКРАЙНА?

Киев, 31 юли 2019.- Вадим Пристойко може да стане външен министър на Украйна, твърдят осведомени в Киев. Той ще замести Павло Климкин, който е бил дипломат №1 на страната от юни 2014 г.>>>

КАКВО УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ОТ ЗЕЛЕНСКИЙ И НОВАТА ВЪРХОВНА РАДА?

Киев, 29 юли 2019.- Какво украинците искат от президента Володимир Зеленский, избран с невиждани 73% от гласоподавателите?
Според социолозите от «Рейтинг», те искат следното:
- първо – да спре войната в Донбас – 65%;
- второ – да подобри икономиката – 39%;
- трето – да се пребори с корупцията – 33%.
Тези три приоритета с пъти изпреварват редица други, като, например:
- подобряване на отношенията с Русия – 5%;
- по-тясна интеграция с ЕС и НАТО – 4%;
- да оправи пътищата – 4%;
- борба с престъпността – 4%;
- да подобри образованието – 2%
Горните три най-главни приоритета, според допитаните, трябва да стоят и пред новия парламент (избран на 21 юли), в който партията на Зеленский «Слуга на народа» ще има абсолютно мнозинство и, най-вероятно, ще сформира самостоятелно правителство:
- приключване на войната – 45%;
- подобряване на икономиката – 34%;
- борба с корупцията – 30%.
Само че «Рейтинг» не попита гражданите, например, как Украйна да спре руската агресия в Донбас, щом всичко зависи от Кремъл, който въоръжава и финансира сепаратистите и чрез тях иска да влияние върху вътрешната и външната политика на Киев?(УВести)

ЗАКОНЪТ ЗА ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА Е ПРАВИЛЕН, РЕШИ КС

Киев, 17 юли 2019.- Вчера Конституционният съд на Украйна обяви комунистическия режим за «еднакъв» с нацисткия, съобщи «Радио Свобода». Твърдението е записано в решение на съда от вторник, с което той обявява за съответстващ за конституцията Закона за декомунизацията.
«По своята престъпна същност комунистическият режим и нацисткият режим са били еднакви, а методите, с които те са осъществявали държавната репресивна политика са били тъждествени», пише в мотивите на съда.
Украйна прие Закон за декомунизацията през 2015 г. Той забранява използването на съветски символи и предвижда демонтиране на паметниците, издигнати в чест на комунистически дейци. С него също така се преименуват населени места, улици и метростанции, носещи имената на такива дейци.
Законът, който е един от най-рестриктивните в Европа, налага до 5 години затвор за публично използване на символи на двата режима. Той засяга имената на 22 града и на 44 по-малки населени места.
Законът не засяга паметниците, свързани с Втората световна война.
Въпреки решителността, с която страната подходи, само седмица след приемането му законът беше смекчен и депутатите допуснаха изключения, като върнаха правото на съветски символи на гробищата, в музейните и тематични сбирки, в библиотеките и в произведенията на изкуството. Твърдостта се върна няколко месеца по-късно, когато Украйна забрани Комунистическата партия. Още година по-късно властите отчетоха, че в страната са били демонтирани над 2000 паметника на Ленин.
През май 2017 г. Законът за декомунизацията беше оспорен пред Конституционния съд от проруските формации в парламента. Решението, произнесено от институцията във вторник, е окончателно.(УВести)

ПОВЕЧЕТО ОТ УКРАИНЦИТЕ МРАЗЯТ СТАЛИН, ЗА РАЗЛИКА ОТ РУСНАЦИТЕ

Киев, 13 юли 2019.- Над 40% от украинците изпитват към Сталин омраза, ненавист и страх, докато за 25 от нашенците той е безразличен, а 16% - даже го харесват.
Над 72% от украинците смятат, че Сталин е жесток тиранин, виновен за смъртта на милиони невинни хора. Същевременно, 61% все пак допускат, че в страната ни може да се появи такъв диктатор, но 75% от допитаните не биха искали да живеят в такава страна, сочат данните от проучването, извършено от Киевския международен институт по социология.
Според руския «Левада-център», в Русия Сталин е харесан чак от 52% от руснаците, а 70% оценяват неговата роля в история като положителна. (УВести)

ОТ $100 И НАГОРЕ ЗА ТУРИСТИЧЕСКИ ТУР ДО ЧЕРНОБИЛ

Киев, 18 юни 2019.- За туристически тур до Чернобил чужденец ще плати $100 по курса на деня в гривни. Цената за украинци е $50. Очаква се тази година злополучната атомна централа да посетят поне 130 хил., което е двойно повече спрямо миналата година, съобщават някои киевски туристически агенции.
Популярността на АЕЦ «Чернобил», гръмнала на 26 април 1986 г. и предизвикала най-голямата в света техногенна катастрофа, рязко е скочила след като НВО излъчи 5-серийния игрален филм «Чернобил». Лентата е заснета в Литва и в Украйна – Киев. Литва е избрана, защото там има хем съветски сгради, хем АЕЦ (Ингалинска), приличаща на Чернобилската и до която е бил получен достъп. А мъртвият град Припят е сниман в един от спалните микрорайони на Вилнюс. Снимките на заключителните епизоди от сериала са правени в украинската столица Киев.
Екскурзиите до Чернобил и Припят се провеждат вече над 10 г. Около 70% от туристите са чужденци. Обикновено те купуват еднодневен тур, който включва посещение на централата, околната територия «Рудий лис», град Припят, село Копачи и оцелялата детска градина.
Предлагат се и по-дълги турове, но и цената там е по-висока – от $60 до $400 на човек, а полетът над Чернобил и отчуждената 30-километрова зона ще ви струва от $300 до $800 на човек. Последната новина от украинските туроператори, в частност, «НВ Бизнес» и «Чернобил ексклузив турс», – турове по мотиви на сериала, който струва от $140 до $190 на човек.
Очаква се от този вид туризм държавата да спечели най-малко $500 хил.(УВести)

ЦИК: ШОУМЕНЪТ СЪБРА НАД 5,7 МЛН. ПРИВЪРЖЕНИЦИ

Киев, 07 април 2019.- Днес ЦИК на Украйна обяви официални резултати от президентските избори, състояли се на 31 март т.г. Ето ги:
- Володимир Зеленский – 30,24% (5714034 избиратели);
- Петро Порошенко – 15,95% (3014609 избиратели);
- Юлия Тимошенко – 13,40% (2532452 избиратели);
- Юрий Бойко – 11,67%;
- Анатолий Гриценко – 6,91%;
- Игор Смешко – 6,04%
Избирателната активност е над 63%. ЦИК насрочи втори тур за 21 април, където ще се състезават Володимир Зеленский и Петро Порошенко.(УВести)

ПОПРАВКИ КЪМ КОНСТИТУЦИЯТА НА УКРАЙНА: ВЛИЗАМЕ В НАТО И ЕС!

Киев, 21 февруари 2015.- След подпис на президента и обнародване в държавен вестник членството на Украйна в НАТО и ЕС е фиксирано и в Конституцията на страната.
Сега, който и да дойде на власт, много трудно ще може да събере 2/3 от Върховната Рада, за да отмени тези поправки, приети още на 7 февруари т.г. от над 300 депутати. Против беше само проруския Опозиционен блок (някогашна партия Региони на Украйна на президента-беглец Виктор Янукович).
Поправките се отнасят към чл.85, чл.102 и чл.116, а също така преамбюла и преходните разпоредби. В Конституцията изрично е спомената европейската идентичност на украинския народ и привързаността му към европейската и евроатлантическата интеграция.
Според последните социологически проучвания на Центъра «Социс», 44% от допитаните искат Украйна да е член на НАТО, а 57% - член на Европейския съюз. Най-много привърженици на курса за Европа живеят в Западна Украйна и Киев, а най-малко – в източната и южната й част.(УВести)

ПОЧТИ 60% ОТ УКРАИНЦИТЕ СМЯТАТ УКРАИНСКИ ЕЗИК ЗА МАЙЧИН

Киев, 11 февруари 2019.- Почти 60% от украинците заявяват, че майчиният им език е украински, а за 19% - руски. Това показват данните от проучване, извършено от Киевския международен институ по социология. Още преди една година тези показатели са били, съответно, 67% и 13%. Засега социолозите не знаят, как да обяснят ръст при рускоезичните със 6% и намаляване при украиноезичните със 7%.
Увеличи се броят на украинците, които искат Донбас да получи статут на автономен регион  - от 16% на 25%, но, все пак, преобладаващото мнозинство отхвърля всяка автономност на този край. Нещо повече, 72% искат в Донбас да бъдат настанени мироопазващи войски на ООН.(УВести)

УКРАИНЦИТЕ ИСКАТ ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА Е СОЦИАЛДЕМОКРАТ
Киев, 10 февруари 2019.- Украинците – 28,2%, искат техният президент да се придържа към социалдемократични възгледи, за 12,8% той трябва да бъде социалист, за 11,5% - национал-демократ, за 8,9% - националист, зя 6,4% - християндемократ, за 4,3% - комунист. И едва  2,3% го виждат като либерал.
Социолозите отбелязват, че само за една година населението на Украйна е станало по-ляво с 15% повече и сега те са над 40%. Очевидно, хората все по-трудно се справят с предизвикателствата, свързани с войната и реформите в страната.(Увести)

МИТРОПОЛИТ КИЕВСКИ И ВСЕЯ УКРАЙНА ЕПИФАНИЙ ОФИЦИАЛНО СТАНА ПРЕДСТОЯТЕЛ НА УПЦ
Над 70% от украинците смятат себе си за православни, 43,9% са за украинска, а 15,2% са за руска църква
Киев, 03 февруари 2019.- Днес в Киев в храма «Св.София» се проведе интронизация на 40-годишния Епифаний – митрополит Киевски и всея Украйна. Днес той официално става предстоятел на Украинската православна църква, която е 15-та независима и автокефална православна църква в света.
След като Епифаний «влезе в длъжност», вече ще може да изпрати писма до останалите 14 православни църкви УПЦ да бъде призната за сестринска църква. Експертите твърдят, че признаването ще върви трудно. Може със сигурност да се каже, че отрицателният отговор ще дойде най-вече от Москва и Белград, а може би и от Варшава. Останалите църкви, включително и Българската православна, заемат изчаквателна позиция, но с положителна тенденция.
Авторитетните в Украйна социологически агенции - център «Социс», Киевски международен институт по социология и център «Разумков», казват, че 70,7% от украинците смятат себе си за православни, като 43,9% от тях са привърженици на Украинската православна църква, а едва 15,2% - на Руската православна църква в Украйна. Над 38% нямат предпочитания.
Освен православните, в Украйна има 6,9% греко-католици (предимно в Западна Украйна, изповядват православен обред, но се подчиняват на Папа Римски), 1,3% - католици, 1% - протестанти и евангелисти, а атеистите са 9,5%.(УВести)

ВОЙНАТА В ДОНБАС ОТНЕ 13 ХИЛ. ЖИВОТА, ЗАСЕГА

Киев, 27 януари 2019.- От април 2014 г. до края на 2018 г. войната в Донбас, която Русия води против Украйна, отне 13 хил. живота, твърдят от Мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в украинската столица. От тях 4 хил. украински военнослужещи, между 5,5 и 5,7 хил. – сепаратисти и руски военнослужещи, и 3,3 хил. – цивилни лица от двете страни на фронта.(УВести)

ПРЕЗ 2014 ЯНУКОВИЧ Е ВИКАЛ РУСКА АРМИЯ, ОСЪДЕН ДА ЛЕЖИ 13 ГОДИНИ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА
Киев, 25 януари 1019.- Бившият президент на Украйна Виктор Янукович (2010-2014) е осъден (задочно) да лежи 13 години. Това постанови вчера Оболонският районен съд в Киев. Янукович е обвинен за държавна измяна. Защитата възнамерява да обжалва присъдата.
Ключовото доказателство против екс-държавния глава е писмото, с което той моли руският президент Владимир Путин да въведе в Украйна през 2014 г. руска армия. Янукович е съден и за подпомагане на войната против родината му.
В момента Виктор Янукович се намира в Русия, където е избягал в края на февруари 2014 г., изплашен от Майдана. Тогава руските специални части го прибират от Крим и закарват в руския Ростов-на-Дон.(УВести)

Още по темата: БИВШ ЗЕК ПО ПРЯКОР ХАМ СЕ КАНИ ДА УПРАВЛЯВА УКРАЙНА?
Речник: зек - съкращение от руската дума "заключенный", сиреч затворник; хам - от руски на български се превежда като нахалник, грубиян, простак


БЪЛГАРИН ПАЗИ ТОМОС ЗА АВТОКЕФАЛИЯТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В УКРАЙНА

Киев, 08 януари 2019.- Томос за автокефалията на Православната църква в Украйна преди той да бъде подписан на 05 януари от Вартоломей I пази българският архимандрит Харалампий, съобщава киевския в.«День». Именно Харалампий е внесъл Томос в катедралния храм св.Георги и го сложи пред Вселенския патриарх за подпис.
Архимандрит Харалампий е роден в гр.Смолян от майка украинка и баща българин. През 1990 г. става свещеник в БПЦ. Следва заедно с Пловдивския митрополит Николай и Русенския митрополит Наум. Стипендиант е в Богословския институт в Бостън.
В България работи във Видинската епархия. Обвинен е в злоупотреба с финанси, но местният съд го оправдава.
По покана на Вартоломей I става архиерейски наместник в турския град Бурса. След това е назначен за отговорник за контакти с украинците, които живеят в Турция, и същевременно заема пост на съветник на Вселенския патриарх по православните църкви.
Както вече се знае, на 05 януари 2019 г. в Константинопол Вселенският патриарх Вартоломей I е подписал Томос за автокефалията на Православната църква в Украйна, а на следващия ден, когато в Украйна е Бъдни Вечер, а в България – Богоявление, връчи тази грамота на предстоятеля на ПЦУ киевския митрополит Епифаний. Така след 333 г. подчинение на Москва украинците получават и църковната независимост.(УВести)


ВАРТОЛОМЕЙ I: ДНЕС СЕ СЛАГА КРАЙ НА 333-ГОДИШНАТА МОСКОВСКА ЦЪРКОВНА АНЕКСИЯ НАД УКРАЙНА
София, 05 януари 2019.- Вселенският патриарх Вартоломей I днес подписа Томоса, с който на украинската църква се дава независимост.>>>


 

УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"