Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
 

КАКВО ОЗНАЧАВА
ДУМАТА "УКРАЙНА"?
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.


Видео
УКРАЙНА. ОТВОРЕНА ЗА ТЕБ


 

 

 


 

 

 

 

 

 


Украйна днес

НАД 61% ОТ УКРАИНЦИТЕ ПОДКРЕПЯТ НОРМАТА ЗА УКРАИНСКИ ЕЗИК В ОБСЛУЖВАЩАТА СФЕРА
Киев, 23 февруари 2021.- Наскоро в Украйна влезе в сила законова норма, според която в обслужващата сфера трябва да се ползва само украински език (може и друг език, но ако клиентът го желае).
Социологическото проучване на Киевския международен институт по социология показва, че 61,7% от допитаните подкрепят тази норма, против са 34%, а 6,2% нямат мнение по въпроса.
Регионално мненията се разпределят по следния начин: Западна Украйна – 79,4% са «за», Централна – 66,2%, в Източна – 38,8%, Южна – 49% са «за».
Населението на Украйна е почти 42% и 70% хората се смятат за украинци. (УВести)

ПРЕЗ 2020-ТА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ИМЕНА В УКРАЙНА БЯХА АРТЕМ И АННА

Киев, 31 януари 2021.- През м.г. най-популярните имена в Украйна бяха Артем и Анна, съобщиха от министерството на правосъдието.
Сред момчетата още търсени бяха Андрий, Богдан, Владислав, Володимир, Данило, Дмитро, Назар, Роман, Евген и Олександр, а сред момичетата Анастасия, Антонина, Богдана, Виктория, Дарина, Злата, Ева, Катерина, Мария, Милана, Соломия и София.
Населението на Украйна е 41,6 млн. (без Крим), а територията – 600 хил. кв. (с Крим и окупарината част на Донбас). В столицата Киев живеят 3 млн. души.(УВести)

ОТ 16 ЯНУАРИ УКРАИНСКИЯТ ЕЗИК Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН В СФЕРАТА НА УСЛУГИТЕ И В БИЗНЕСА

Киев, 16 януари 2021.- От днес в сферата на услугите и в бизнеса украинският език е задължителен. Това повелява законът за езика, приет още през 2019 г., но някои негови клаузи са влезли в сила през м.г., някои влизат сега, а някои – по-късно.>>>

УКРАИНСКАТА АРМИЯ Е 25-ТА В СВЕТА И Е ЕДНА ОТ НАЙ-ОПИТНИТЕ В ЕВРОПА

Киев, 17 януари 2021.- Украинската армия е 25-та в света, твърдят анализаторите от «Global Firepower», подготвили традиционен годишен рейтинг.
На първо място е армията на САЩ, на второ – на Русия, а на трето – въоръжените сили на Китай. В първата десетка влизат също така Индия, Япония, Северна Корея, Франция, Великобритания, Бразилия и Пакистан. Общо в рейтинга са 138 страни.
През 2020 г. Украйна е заемала 27-мо място, а през 2019 г. – 29-то.
За обраната Киев заделя 5-6% от БВП. В момента, по някои данни, Въоръжените сили на Украйна наброяват над 200 хил. военнослужещи, в т.ч. сухопътни войски – 145 хил., ВМС – 6 хил., ВВС – 45 хил., десантно-щурмови войски – 8 хил. Армията ни разполага с: танкове – 832 бр., БМП – 1087 бр., разузнавателни бронирани машини – 548 бр., артилерийски системи – 1737 бр., тактически ракетни комплекси – 90 бр., ударни хеликоптери – 35, самолети – 71 изтребител, 14 бомбардировачи, 31 щурмовак и 30 транспортни, един фреган и 10 кораба по-малък клас.
От март 2014 г. украинската армия води позиционна война с руските части и сепаратистите в Донбас. Смята се, че тя е една от най-опитните в бойно отношение армии в Европа.(УВести)

МИТРОПОЛИТ ЕПИФАНИЙ: ОЩЕ ПЕТ ЦЪРКВИ СА ГОТОВИ ЗА НИ ПРИЗНАЯТ

Киев, 16 януари 2021.- «Още пет църкви са готови да признаят Православната църква на Украйна», - заяви нейният предстоятел Епифаний. Според него, става дума за Грузинска, Ерусалимска, Румънска, Албанска и Българска.
Но проблемът е там, че в тези църкви има и противници на ПЦУ, твърди Епифаний. Той не може да каже, и която от тях ще ни признае първата. «При тях решението узрява, те практически са готови, остава да се озвучи това решение», - категоричен е предстоятелят на ПЦУ. Според него, процесът не може да бъде върнат назад и той искрено се надява, че още през тази календарна година църквата ни ще получи признание от други сестрински църкви, въпреки невероятен натиск от страна на Руската православна църква и Кремъл.
Православната църква на Украйна става автокефална в края на 2018 г., а на 6 януари 2019 г. получава от Вселенската патриаршия томос. Досега тя е призната от четири от 15-те православни църкви - Вселенска, Еладска (Гръцка), Александрийска и Кипърска.(УВести)

СЛЕД АРБИТРАЖА В СТОКХОЛМ РУСИЯ ЗАГУБИ ОТ УКРАЙНА И В СТРАСБУРГ

Киев, 15 януари 2021.- Високият съд в Страсбург (Европейски съд по правата на човека) взе решение, с което искът на Украйна против Русия за Крим ще се гледа по същество, съобщават световните медии.>>>

САЩ ВЪВЕДОХА САНКЦИИ ПРОТИВ РУСКОТО ЛОБИ В УКРАЙНА. ЗЕЛЕНСКИЙ МЪЛЧИ

Киев, 13 януари 2021.- Преди още Джо Байдън да встъпи в длъжност, Вашингтон нанесе удар върху проруското лоби в Украйна, пише главният редактор на сайта «Цензор.Нет» Юрий Бутусов.>>>

ВЪВ ВЪРХОВНАТА РАДА ДВАМА ОЛИГАРСИ ИМАТ 170 ДЕПУТАТИ ОТ ОБЩО 450

Киев, 11 януари 2021.- Олигарсите Игор Коломойский и Ринат Ахметов контролират поне 170 депутати, твърдят разследващите журналисти от ресурса «Бигус.Инфо».
След като анализирали действия на народните ни представители, те стигнаха до извода, че 70 депутати работят за Игор Коломойский, чиято ТВ «1+1» е показвала сериала «Слуга на народа», оказал решаващо влияние върху избора на украинците на президент през 2019 г. Освен това, твърди се, че същият е финансирал кампанията на Володимир Зеленский.
Още 100 депутата отстояват интересите на Ринат Ахметов – собственик на мини и металургични предприятия, телевизия, банка, електроенерго и ФК «Шахтар».
С какво народните представители помагат на началниците си? Журналистите наблягат върху следното: писане на изгодни за покровителите си законопроекти, гласуване за изгодни законопроекти и негласуване за неизгодни такива, внасяне на множество поправки към законопроекти, с което одобрението се проточва, сезиране на Конституционния съд, внасяне на искове в съда и молби в правоохранителни органи, участие в парламентарни разследващи комисии и др.
Общо във Върховната Рада има 450 депутати.(УВести)

РУСИЯ ПРЕВРЪЩА КРИМ ВЪВ ВОЕННА БАЗА С ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ
Киев, 09 януари 2021.- Руските окупатори превръщат Крим във военно база и склад за ядрено оръжие, четем на сайта на Асоциацията за реинтегриране на Крим.
Твърди се, че числеността на руските войски от 10 хил. през 2014 г. се увеличи до 31,5 хил. сега. Предполага се, че към 2025 г. там ще има 45 хил. военнослужещи.
Москва също така достави на полуостров системи, способни да носят ядрено оръжие. Така, в Севастопол се ремонтира крайцер «Слава», оборудван с ракетно-ядрения комплекс «Базалт», има ракетен кораб «Сметливий» с пусково устройства за ядрени торпеда и дълбочинни бомби, базирани са тактически бомбардировачи Су-24М, способни да носят тактическо ядрено оръжие, често в местни учения участват самолети от същия тип, но по-нови – Су-34.
Програмата за милитаризиране на Крим застрашава не само Украйна, но и целия Черноморския регион, смятат украинските военни експерти.
В края на март 2014 г. Русия наруши териториалната цялост на Украйна, с допълнителен контингент (т.н. «зелени човечета») нахлу в Крим, проведе псевдореферендум и, погазвайки международното право, присъедини полуостров към Руската Федерация. В отговор водещите страни (САЩ, ЕС, Япония, Канада и др.) въведоха икономически и финансови санкции против Русия и има вероятност през т.г. да я изключат от световната разплащателна система SWIFT.(УВести)

ПЕТРО ПОРОШЕНКО: ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНЯТ
Киев, 08 януари 2021.- За да се противопоставят на коалицията Зеленский – Медведчук, демократичните сили в Украйна трябва да се обединят. Към това призовава петият президент на страната Петро Порошенко.
«Бездарната политика на сегашната власт доведе до това, че проруската партия «Опозиционна платформа «За живот» (ОПЗЖ) засилва своите позиции, - казва пан Петро. – Затова демократични, проевропейски сили трябва да се обединят и да не допуснат реванш».
Скорошните местни избори показаха, че само партията на Порошенко - «Европейска солидарност», има свои депутати във всички областни съвети и градски съвети на областни центрове. «Ние разрушихме мита на администрацията на Зеленский за това, че нашата партия е само партия на Западна Украйна», - категоричен е петият президент.
Рейтингът на управляващата формация «Слуга на народа» пада със всеки изминат ден. «Но не съм щастлив от това, защото вместо нея се формира нова коалиция, в която ще влязат «слугите», ОПЗЖ и партията на Юлия Тимошенко «Баткивщина», - казва Порошенко. Според него, с бездействието и безпомощността си президентът Володимир Зеленский води към премиерското кресло човека на Путин в Украйна – олигарха Виктор Медведчук.
«Пред нас са сериозни предизвикателства и време е всички демократични сили да започнат процес за обединяване, - отбелязва Порошенко. – Отворени сме към преговори и всякакви компромиси, за да защитим Украйна от реванша, замислен от «слугите» и ОПЗЖ».
В момента рейтингът (ако може да му се вярва) на партията на Петро Порошенко е 14,5%. Ако успее да убеди да се обединят такива формации, като «Украинска стратегия на Гройсман» - 5,7%, Радикална партия - 5,6%, партия «Свобода» - 3,2%, партия «УДАР Виталий Кличко» - 3,1%, партия «Глас» – 2,8%, партия «Сила и чест» - 2,8%, то заедно те ще имат около 38%. Същевременно коалицията от «Слуга на народа» - 21,6%, ОПЗЖ – 17,4%, и «Баткинщина» - 10,9%, събира почти 50%.(УВести)

ПРЕЗ 2020 НАШИТЕ ЛИКВИДИРАХА 389 И РАНИХА 611 РУСКИ ОКУПАТОРИ
Киев, 07 януари 2021.- През миналата година в Донбас са ликвидирани 389 руски окупатори, а ранени са 611. Тези данни разпространи сайтът «Цензор.Нет», като се позовава на украинското разузнаване. Освен това, разрушени са и 60 единици бойна техника.
Нашите загуби са 49 военнослужещи убити и 335 ранени.
Войната в Донбас започна през пролетта на 2014 г. с окупиране от руската армия на Крим и нахлуване на руски «доброволци», водени от руския офицер от ГРУ Стрелков, в Донбас и превземане на гр.Славянск. За този период, по приблизителни данни, са загинали 4,15 хил. украински военнослужещи и 6,1 хил. сепаратисти и руски военнослужещи и наемници. Жертвите сред гражданско население от двете страни на фронта възлизат на над 3 хил. (УВести)

МОЖЕМ ВЕЧЕ ДА СМЕНЯМЕ И ПРЕЗИМЕТО СИ
Киев, 06 януари 2021.- От началото на годината всеки украински гражданин, навършил 16 г., вече може да смени и презимето си. Съответният закон влезе в сила преди по-малко от една седмица. Досега имахме право да променяме само своето име и фамилия.
Всъщност, ако родителите са съгласни, промяната на презимето е възможна и при навършилите 14 г. В случай, че някой от родителите не е съгласен, спорът се разглежда от органите за опека и попечителство.(УВести)


УКРАИНСКИ МЕДИИ В ИНТЕРНЕТ

НАРОДНИЙ ОГЛЯДАЧ

УКРАЇНСЬКА ПРАВДА


ГОЛОС АМЕРИКИ

УКР
АЇНСЬКИЙ ПОРТАЛ

ЩОДЕННИЙ ЛЬВIВ


"Укринформ"