Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
  
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.

  

 

 

 

 Евромайдан

НА МАЙДАНА СА ЗАГИНАЛИ 94 ДУШИ

Киев, 01 март 2014.- В продължения на тримесечния Майдан са загинали 94 души, като от 18 до 20 февруари убитите или умрелите от раните са 83. За медицинскx помощ са се обърнали над 900, като 606 от тях са хоспитализирани, съобщават от Министерството на здравеопазването на Украйна.
Евромайданът започна през ноември 2013 г. след като тогавашният президент Виктор Янукович отказва да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. На 1 декември специализираните части "Беркут" жестоко разпръсват студентския протест с много ранени, включително журналисти. Няколко дни по-късно в центъра на Киев се събират 1 млн. души, а после протестът се радикализира, за да стигне до първия убит на 20 януари.(УБВести)

ВОЛОДИМИР ШКРУМ: ВСЕ ТІЛЬКИ ПОЧИНАЄТЬСЯ
Софія, 24 лютого 2014.- Відчуваю, що наша боротьба тільки починається з цієї сторінки. Боротьба за становлення націократії в Україні, а саме влади українців на СВОїй БОгом ДАній землі.
Радує те, що Україна дійсно змінилась, бо змінилася сама свідомість українців.
Радує, що лібералка Тимошенко, що звикла добиватися влади шляхом політичних маніпуляцій свідомості, як вона сама колись сказала, БІОМАСИ, сьогодні не зігріта симпатіями народу й не ідеолізується як абсолютне аксіоматичне добро.
В Україні тепер живе зовсім інший народ, який говорить вже не через фільтр ліберальної демократії, яка може тільки народжувати таких овочів як Янукович, а вільно говорить через призму націоналістичної української ідеології, захисту й любові до всього свого не боячись бути лейбованим й звинуваченим в фашизмі чи екстремізмі. Согодні цей парубок, пан Володимир Парасюк (сотник майдану), як і десятки й сотні тисяч інших, говорить мовою Бандери й Шухевича, Сціборського й Донцова.
Друзі, те що ми бачимо зараз це є зародок молодої української націоналістичної, впродовж тисячі років омріяної нашими предками, країни, яка будуватиме ВЕЛИКОДЕРЖАВНУ, УКРАЇНОЦЕНТРИСЬКУ, СОЦІЯЛЬНУ державу на грунті абсолютного принципу Соціяльної, Національної й Історичної справедливості!
Почався цей процес ще із 2009 року, з виборів Тернопільської Обласної Ради, коли люди повірили в національну ідею й в самих себе та обрали політичну силу, що йшла до влади із Програмою Захисту Українців під переломним гаслом "Українські Перемоги Почнуться з Тернополя".
Тож, пророцтво збулося!
СЛАВА УКРАІНІ!
СЛАВА ГЕРОЯМ!
СЛАВА НАЦІЇ!

"ДЕСЕН СЕКТОР": НИЕ НЕ СМЕ РУСОФОБИ И ЩЕ ОТСТОЯВАМЕ ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА
Киев, 24 февруари 2014.- Лидерите на радикалния "Десен сектор" заявяват, че сред техните членове няма ненавист към руския народ и ще отстояват интересите на националните малцинства в Украйна.
"Наричат ни "екстремисти", терористи", "фашисти" и "русофоби"… В тази връзка официално се обръщаме към руснаците, рускоезичните украинци и представителите на малцинствата. Украинският революционен  национализъм не е идеология на ненавист към руския народ", - заявяват лидерите на радикалното крило на Майдана. - Отношението ни към руснаците и други националности е напълно в съзвучие с методологията, предложена още от Степан Бандера (лидер на Организацията на украинските националисти, убит от КГБ през 1959 г. в Мюнхен), а именно: отношението ни е братско към тези, които заедно с нас се борят за държавност на украинската нация, толерантно към тези, които признават нашето право да бъдат стопани на земята си; и е враждебно към тези, които го отричат".
Същевременно, "Десен сектор" ще отстоява правото на всички националности, включително и руснаците, да развиват собствена идентичност и култура. Но радикалите са категорични, че дейността на чуждестранните шовинистични имперски центрове трябва да бъде прекратена".
На Майдана "Десен сектор" се оформи към 10 декември м.г., когато на 1 декември "Беркут" жестоко прегази студентския протест. В него влизат радикалните сдружения "Тризуб – Степан Бандера", УНА-УНСО ("Украинска национална асамблея – Украинска народна самоотбрана", "Патриот на Украйна", "Бял чук". Най-ярките лидери са Дмитро Ярош и Андрий Тарасенко.(УБВести)

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ ВЕЧЕ НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ НА УКРАЙНА, ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО Е НА ВОЛЯ
Киев, 22 февруари 2014.- Днес Върховната Рада с 328 гласа отстрани Виктор Янукович от власт, който снощи изчезна без да подпише редица важни закони, т.е., сам се е отстранил от длъжност и не изпълнява задълженията си. Със същото постановление депутатите назначиха предсрочни президентски избори за 25 май т.г.
Също днес парламентът с мнозинство постанови Юлия Тимошенко да бъде освободена. Вчера депутатите гласуваха закон, с който се декриминализира деянието, за което през 2011 г. тя е осъдена на 7 г. затвор.
Върховната Рада с постановление назначи лица, които ще наблюдават Генерална прокуратура, Службата за сигурност на Украйна и Министерството на отбраната. Същевременно военните пуснаха декларация, с която обявяват верността си към народа. Вместо отстранения вътрешен министър Виталий Захарченко временно е назначен депутат от опозицията.
Оставката на Виктор Янукович беше едно от основните искания на Майдана. Лидерите на протестното движения заявиха, че ако до 10:00 днес президентът не си отиде, ще щурмуват резиденцията му. Но снощи той я напусна и днес тя беше открита за посещение на обикновени хора.
Днес след обяд Виктор Янукович беше открит край Харков в един голф-клуб. И още преди да му бъде обявен импийчмънт, заяви, че не се страхува от нищо и че станалото в Киев е държавен преврат и окачестви Майдана като нацистки, който забранява компартията и неговата "Региони на Украйна". Очевидно, бившият държавен глава не осъзнава, че за над 100 убити той е пътник за трибунала в Хага.(УБВести)

СЕПАРАТИСТИТЕ СЕ СЪБРАХА В ХАРКОВ
Харков, 22 февруари 2013.- Днес в Харков (Източна Украйна) се проведе конгрес на т.н. "Украински фронт". Делегатите му са представители на местната власт от Юго-Източна Украйна и Крим, където отношението към Майдана в Киев по-скоро е отрицателно. Инициаторите на сбирката бяха губернаторът на Харков Добкин и кметът на града Кернез, които по време на протестите в столицата постоянно призоваваха президента Виктор Янукович да действа по-решително.
Конгресът прие решение, с което, докато в Киев не се възстанови конституционен ред, поемат държавното управление на териториите си в своите ръце.
Проява завърши със скандирания "Русия, Русия!".
Върховната Рада възложи на Службата за сигурност на Украйна да повдигне срещу губернатора и кмета на Харков, а така също срещу председателя на кримския парламент и редица длъжностни лица обвинения за сепаратизъм.
Виктор Янукович, който по същото време се е намирал наблизо, не е участвал в работата на "Украински фронт".(УБВести)

ВИКТОР ЯНУКОВИЧ И ОПОЗИЦИЯТА ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ
Киев, 21 февруари 2014.- Днес в присъствие в министрите на външните работи на Германия, Франция и Полша президентът на Украйна Виктор Янукович и лидерите на опозицията Виталий Кличко (УДАР), Арсений Яценюк ("Баткивщина") и Олег Тягнибок ("Свобода") подписаха споразумение за изход от продължилата почти три месеца кървава политическа криза.
Предвижда се Украйна да се върна към Конституцията от 2004 г. и да стане парламентарна република, а до края на годината да се проведат предсрочни президентски избори. Подписите си под споразумението положиха и Франк-Валтер Щайнмайер, Ерик Фурние и Радослав Шикорски. Представителят на Русия Анатолий Лукянов отказа да се подпише.
Майданът обаче не е съгласен Виктор Янукович да остава на власт до декември. Протестът настоява той да подаде оставка веднага. Ултиматумът е той да сдаде поста си до 10:00 на 22 февруари. В противен случай активистите ще щурмуват резиденцията му около Киев.
Още същия ден Върховната Рада с конституционното мнозинство от 386 гласа прие постановление, с което връща Украйна към парламентарна република. Депутатите също така декриминализираха един член от НК, по който е осъдена  Юлия Тимошенко. Това означава, че тя може да излезе на свобода.
От длъжност беше отстранен и вътрешният министър Виталий Захарченко и бе създадена парламентарна комисия за разследване на престъпленията на "Беркут" и вътрешните войски.(УБВести)

СНАЙПЕРИСТИТЕ РАЗСТРЕЛЯТ 77 ДУШИ НА МАЙДАНА
Киев, 20 февруари 2014.- Днес в продължение на целия ден на Майдана имаше жертви. Снайперистите, разположили се по околните сгради, с изстрели в глава, шия и сърце убиха 77 мъже и жени – активисти на протеста, над 500 са ранени.
Това е най-кървавият ден от началото на протеста и откакто Украйна е независима.
Депутатът от опозицията Геннадий Москал твърди, че снайперистите са от специална група към Управление за държавна охрана и са от Крим.
Върховната Рада създаде парламентарна комисия, която се зае с разследване на убийствата на Майдана.(УБВести)

"ВЪЛНА" И "БУМЕРАНГ" – ТОВА СТАНА ВЧЕРА В КИЕВ
Киев, 19 февруари 204.- Вчерашните действие на специалните части на Майдана, довели до смъртта на 25 души, си имат име – "Вълна" и "Бумеранг", съобщи опозиционният депутат Геннадий Москал, генерал, който се позовава на своите източници в системата на МВР.
Операцията "Вълна" е разработена от МВР и е задействана от вътрешния министър Виталий Захарченко. На терена тя е ръководена от конкретни лица, чиито имена съобщава "Украинска правда".
"Бумерангът" е дело на Службата за сигурност на Украйна, по-точно, от нейния център "Антитерор" и група "Алфа", и е задействана от заместник-председателя й Володимир Тоцкий.
Целта на двете операции е била да бъде изцяло "зачистен" Майдан, Украинския дом, Профсъюзната сграда и Жовтневия дворец.
Москал твърди, че украинците са искали да привлекат за консултант един много опитен руски специалист по антитерора, но той е отхвърлил поканата и е обвинил авторите в професионална некомпетентност. "Ще има много жертви", - е казал руснакът.
Вчера Украйна преживя най-трагичния ден, откакто стана независима пред 1991 г. Президентът Виктор Янукович реши със сила да потуши Майдана, но двата щурма не дадоха резултат. Протестът, въпреки жертви и много ранени, продължава. Целта му е смяна на корумпираната власт чрез предсрочни избори на президент и парламент и връщане на страната към Конституцията от 2004 г., т.е., към парламентарна република.(УБВести)

СЛЕД ДВА ЩУРМА МАЙДАНЪТ УСТОЯ
Киев, 19 февруари 2014 - Майданът е устоя след вчерашния, първи ден на гражданската война в Украйна. Жертвите са 24 души, като 14 от са активистите от Майдана. Останалите са милиционери. Ранените са над 1000 души. Центърът на града е опожарен.
Президентът Виктор Янукович за пролятата кръв обвинява опозицията. Опозицията обвинява властта.
ЕС свика пресконференция и заплаши с адресни санкции. Русия се разграничи от случилото се в Украйна, но за нея виновният е Майдан.(УБВести)

Думка

ЦІНА СВОБОДИ
Софія, 19 лютого 2014.- Яка найважливіша цінність на Землі?  Свобода людини та захист її громадянських прав. Боротьба добра зі злом, яка триває здавна, особливо чітко відобразилася зараз в Україні.  Люди піднялися на боротьбу за свою гідність, за право людей не бути тваринами у своїй рідній країні. Вічна пам'ять загиблим Героям, низький поклон хлопцям та дівчатам, які виборюють право на свободу, включно й за тих, хто байдуже спостерігає за подіями по своїх домівках, та навіть за тих катів, які їх б'ють і вбивають.
На жаль, країни, які призначені Богом захищати добро в Світі, не поспішають допомагати українцям, призабувши про свою місію з тих чи інших корисливих причин.  Але закон Божий, себто людськості, ніхто не скасовував. Людині, яка не виконує свою місію, у майбутньому приходиться проходити через біль і страждання.  Те ж саме трапляється з країнами, які відступають від цінностей людства. Є купа історичних фактів, які підтверджують цю тезу.  Згадаймо хоча б комуністичну й фашистську заразу, яка поширилася й донесла мільйони смертей й понівечені долі для багатьох країн. 
Шановні лідери країн Західного Світу, Ви призначенні захищати людські цінності, не забувайте про це!  Криваві гроші, які вкладають у вашу економіку тирани та їх "гаманці"- олігархи, ще нікому щастя не принесли й не принесуть.  Не прикидайтеся, що не знаєте про походження цих грошей. Не тіште себе надією, що якось вас обмине сатанинська хвиля, яку намагаються зупинити рядові українці. Я вірю, що ми отримаємо перемогу й без вашої допомоги, але жертв буде значно більше.  За що Світ готовий платити таку ціну? Які такі домовленості з Путіним коштують смерті хоча б однієї людини, яка лишень намагається не бути твариною у своїй рідній країні? 
Я впевнена, що з нами Бог і душі справжніх українців, які жили на нашій землі протягом віків. Слава Україні й всім Героям, які виборюють свободу для країни. Перемога не за горами й невдовзі засяє сонце й на нашій землі.
Галина Франко

"ДЕСЕН СЕКТОР" – РАДИКАЛНО КРИЛО НА МАЙДАНА, ИМА УСЛОВИЯ
Киев, 28 януари 2014.- "Десен сектор" – радикално крила на Майдана, което действа пред стадион "Валерий Лобановский" и ул."Грушевский", има няколко условия към власта, за да спре протеста.
Първо - Върховната Рада да отмени антимайдановските закони, приети на 16 януари, да амнистира всички протестиращи, а така също да бъдат закрити всички дела против тях, прекратяване на прилагане на сила от страна на "Беркут" и вътрешните войски.
Второ – поемане на отговорност от правителството за действията на "Беркут" против протеста.
Трето – конституционна реформа. Страната да се върне към Конституцията от 2004 г. и Украйна отново да стане парламентарна република.
Четвърто – промени в ЦИК.
Пето – разпускане на "Беркут" и създаване на качествено нова структура, а така също, да бъдат наказани всички "беркутовци", виновни за смъртта и изтезания на протестиращите.
Шесто – съвместно разследване заедно със силовите структури на изчезване на активистите на Майдана и създаване международна следствена комисия за престъпленията на властта, свързани с изтезания, убийства и отвличания на протестиращите.
Седмо – да бъдат узаконени младежки спортно-патриотични сдружения.
В "Десен сектор" влизат крайнодесни сдружения "Тризуб – Степан Бандера", УНА-УНСО ("Украинска национална асамблея – Украинска народна самоотбрана"), "Патриот на Украйна", "Бял чук". Най-ярките лидери са Дмитро Ярош и Андрий Тарасенко.(УБВести)

ИЗВЕСТНИЯТ УКРАИНСКИ ПИСАТЕЛ ЮРИЙ АНДРУХОВИЧ ЗА СЪБИТИЯТА В УКРАЙНА
Младото поколение украинци, които израснаха и се оформиха в постсъветско време, органично не приема никаква диктатура
София, 25 януари 2014.- Вчера известният украински писател и публицист Юрий Андрухович разпространи Обръщението си.>>>

ВЪРХОВНАТА РАДА СЕ СЪБИРА ВЪВ ВТОРНИК. ОТМЕНЯ ЗАКОНИ "ЗА ДИКТАТУРА"

Революцията, въстание, бунт, размирици, гражданско неподчинение в Украйна продължава
Киев, 24 януари 2014.- Върховната Рада ще се събере във вторник, 28 януари. Това стана известно след срещата на президента Виктор Янукович с председателя на парламента Володимир Рибак.
Очаква се на това извънредно заседание депутатите да отменят скандални закони "за диктатура" от 16 януари и да обсъдят кризата в страната. Трябва да се очаква или оставката на правителството на Микола Азаров, или освобождаване на някои министри, например, Виталий Захарченко – министър на вътрешните работи, виновен за прилагане на чрезмерна сила спрямо Майдана (особено в нощта 30 ноември срещу 1 декември м.г.).
Един от лидерите на опозицията Виталий Кличко заявява, че оставката на кабинета вече не устройва Майдана. Тя е много закъсняла. Сега е необходима оставка на президента и насрочване на предсрочни президентски и парламентарни избори и връщане на Украйна към Конституцията от 2004 г., т.е., към парламентарна република.
Опозицията съща така предлага в преговори с президента Янукович да участва като посредник Европейския съюз. Днес държавният глава се срещна с еврокомисаря Щефан Фюле, но информацията от нея е много оскъдна.
Същевременно в редица областни центрове в Западна и Централна Украйна – Лвов, Тернопол, Чернивци, Ривне, Житомир, Хмелницк, местният Майдан превзе сгради на областни администрации. Президентът Янукович, де-факто, изгуби контрол върху държавата. На този фон кримският парламент настоява държавният глава да въведе извънредно положение, а правителството да спре социални плащания в размирните области..
Днес беше погребан Юрий Вербицкий – активист на Майдана от Лвов, отвлечен от неизвестни лица, изтезаван до смърт и намерен в една гора до Киев. Той стана трета жертва на Майдана. Преди това, на 22 януари, в сблъсъците с милицията и специалните части "Бергкут" загина Сергий Ногиян от Южна Украйна и Михаил Жизневский – белорусин, живеещ в Украйна от 10 г. Има много десетки ранени.
Революцията, въстание, бунт, размирици, гражданско неподчинение в Украйна продължава. Майданът разшири периметъра си и разпространи правилата си и върху ул."Грушевский" около стадион "Валерий Лобановский", където действа по-хард организация "Правий сектор".(УБВести)

БИВШ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР КЪМ "БЕРКУТ": ДЕБЕЛОГЪЗИ ГЕНЕРАЛИ ЩЕ ВИ ПРЕДАДАТ
Киев, 22 януари 2014.- Юрий Луценко – вътрешен министър в правителството на Юлия Тимошенко, се обърна от Майдана към специалните части "Беркут". "Това не е ваша война,- каза той. - Вашите дебелогъзи генерали ще ви предадат при първа възможност, вие сте техни заложници. Но ако Янукович все пак ще запази властта си, то ние всичко ще станем част от Русия, и именно вие ще бъдете тези, когото Москва ще прати в Чечня".
Днес премиерът Микола Азаров заяви, че правителството ще помогне на семействата на "беркутивци" с пари, почивки в санаториуми и дори със жилища.
Според непроверена информация, за днес към края на деня е насрочен щурм на Майдана. Косвено това се потвърждава с факта, че във всички държавни и частни институции около Майдана е получен SMS до 16:00 служителите да напуснат района.
Днес Майдан даде първите си жертви. При сблъсъци с "Беркут" бяха убити Сергий Нигоян, 21 г., от Днепропетровска област, и Михаил Жизневский, белорусин, съобщава "Українська правда".(УБВести)

ПЪРВА ЖЕРТВА - ПРОТЕСТИРАЩ E УБИТ НА МАЙДАНА!
Киев, 22 януари 2013.- На Майдана има първа жертва - загина едно момче, убието с два куршума - в шията и главата. Казва се Сергий Нигоян (на снимката - "Українська правда"). На 20 години. Арменец. Роден е в Украйна, в Днепропетровска област. Обича Тарас Шевченко - украински гений. На Майдана е от 8 декември 2013. Засега не се знае, с какви куршуми е убит, съобщават украинските електронни медии.

Медиите също така намекват, че Виктор Янукович е следващ клиент на трибунала в Хага. Заради това убийство на протестиращ, заради използване на водни автомобили при минусови температури и за редица други "действия" на МВР. Дори Лукашенко днес заяви, че това, което става в Украйна, е "кошмар и катастрофа". И добави: така се получава, когато синовете (на президента) се занимават с бизнес.(УБВести)

ПРЕЗ МАЙДАНА МИНА 12% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА УКРАЙНА, А ТОВА СА 5,4 МЛН. ДУШИ
Киев, 21 януари 2014.- Към края на м.г. през Майдана мина 12% от населението на Украйна, съобщават социолозите от фонда "Демократични инициативи" и центъра "Разумков". Най-активните са киевчаните – 40%, жителите на Западна Украйна – 26%, и Централна Украйна – 15%. За сравнение: в Оранжевата революция през 2004 г. са участвали малко повече - 15% от украинците.
Според проучването, над 45% от украинците са готови да страдат материално, но да имам лична свобода и граждански права, а 25% са готови да направят компромис, но да живеят добре. От първите най-много са в Западна Украйна – 55%, и най-малко – в Източна, 40%, като в Донецка и Харковска област тези, които са готови да направят компромис с личната си свобода и права за сметка на известно благосъстояние, са най-много.
И още няколко числа. Майдан да бъде смачкан настояват само 1% от жителите в Западна Украйна и 6% в Централна, докато в русифицираните части на страната – Южна и Източна Украйна, те са, съответно, 40% и 28%. Именно в тези региони се намира електоратът на Виктор Янукович и неговата партия "Региони на Украйна".
За извънредно положение ратуват едва 2% на Запад, 4% - в Центъра, 11% - на Юг, и 17% - на Изток.
Същевременно украинците почти са единодушни, че трябва да има преговори за изход от ситуацията – от 73% в Западна и 64% в Централна Украйна до 80% в Южна и 78% в Източна Украйна.
Тези данни категорично показват, че Украйна по манталитет и геополитическа ориентация е разделена държава. И в основата на това разделение е русификаторската политика, провеждана от всички руски царе и съветската власт и мощната настояща кремълска пропаганда и икономически натист.(УБВести)

ОПОЗИЦИЯ: ИМАМЕ 5 ИСКАНИЯ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА ЯНУКОВИЧ
Киев, 20 януари 2014.- След вчерашните събития в украинската столица – сблъсъци между Майдана и специалните части "Беркут", няколко опожарени автобуси на МВР, над 100 ранени граждани и около 100 милиционери, опозицията издигна пет искания към президента Виктор Янукович.
1.Незабавни предсрочни президентски и парламентарни избори.
2.Промени в закона за избори на президент и създаване на нова ЦИК.
3.Оставка на правителството на Микола Азаров и създаване на служебно правителство. Оставка на генерален прокурор и председател на парламента.
4.Оставка на Виталий Захарченко - министъра на вътрешните работи, и даване го на съд.
5.Отмяна на всички закони, приети против Майдана на 16 януари т.г., и пълна амнистия на всички участници в протеста.
По точна 1 от исканията си опозицията може да предложи и по-мек вариант – връщане към Конституцията от 2004 г., според която Украйна става парламентарна република, и нови президентски избори през 2015 г., съобщават украинските електронни медии.
Вчера, когато центърът на Киев се превърна в бойно поле с кръв и пламъци, президентът Виктор Янукович се срещна с Виталий Кличко – един от лидерите на опозицията, и заяви, че е готов да създаде група за преговори с Майдана и излизане от политическата криза, която продължава вече два месеца. Днес след обяд трябва да се проведе първа среща между властта и протестиращите.(УБВести)

"МАЙДАН" ПРОВЕДЕ ПОРЕДЕН СЪБОР И ПРИЕ ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЯ
Киев, 30 декември 2013.- Вчера на площада "Независимост" в Киев се проведе пореден събор, на който протестът и опозицията приеха план за действие през 2014 г.
Първо, освобождаване и реабилитация на всички арестувани активисти, привличане към отговорност на възложителите и изпълнителите на побоя на студентите, ликвидиране на специалните части "Беркут".
Второ, оставка на правителството на Микола Азаров и формиране на служебно правителство с ново мнозинство във Върховната Рада.
Трето, създаване на делегация за водене на преговори с президента Виктор Янукович за изход от политическата криза в страната.
Четвърто, подготовка на промени в Конституцията, с които да се ограничат пълномощията на президента за сметка на парламента.
Четвърто, в перспектива – създаване на демократична държава с децентрализирана власт, лустрация, включително в съдебната система, съкращаване в правоохранителни органи и прокуратура.
Пето, предотвратяване на влизането на Украйна в Митническия съюз, подписване на асоциирането с Европейския Съюз, постигане на безвизов режим за украински граждани със страните от ЕС, денонсиране на всички споразумения с Русия, постигнати с цената на отказ на Украйна от асоциирането с ЕС.
Най-вероятно Майдан ще просъществува до 14 януари 2014 г. След тази дата той ще придобие някаква друга форма, но каква, все още се умува. Опозицията ще посрещне Новата година на Майдан заедно с протестиращите.(УБВести)

"МАЙДАН" ИЗБРА ПРЕЗИДИУМ, ПОДГОТВЯ ПРОГРАМА, РЕГИСТРИРА СЕ ОФИЦИАЛНО
След 30-я си ден протестът в Украйна тръгна по различен от ДАНС/withme път
Киев, 27 декември 2013.- Вчера Народното обединение "Майдан" се преименува в Общоукраинско обединение "Майдан" (ОУО "Майдан"), 40-членният му съвет избра президиум и създаде осем комисии. Певицата Руслана стана координатор (ротационно той ще се сменя всеки месец). Длъжност председател или съпредседатели няма.
В президиума от 7 члена влизат: депутат Андрий Илленко от "Свобода", Сергий Соболев от "Баткивщина", Валерий Пацкан от УДАР, активисти от Евромайдан Руслана и Елизавета Щепетилникова, която ще представлява украинските студенти. Останалите две места ще бъдат заети в най-близко време и то от представители на обществени организации.
Президиумът създаде следните комисии, които ще функционират в състава на Съвета на обединението: програмна, външнополитическа, за евроинтеграция, културна, за младежта и студентите, информационна, мобилизационна и за работа с регионите, по сътрудничество с обществени организации и синдикати, за правна защита.
В момента се подготвят учредителни документи. В Украйна регистрацията на политически партии и обществени организации се извършва от министерството на правосъдието.
За неделя – 29 декември, от 12:00 ОУО "Майдан" свиква на площада "Независимост" в Киев пореден народен събор (віче).
На 22 декември "Евромайдан" реши да се превърна в общоукраинска организация "Майдан".
Както се вижда, протестът в Украйна след 30-я си ден тръгна по различен от ДАНС/withme път. Първо, "Евромайдан" допусна да бъде "яхнат" и от политическите опозиционни партии, второ – превръща се в официално, регистрирано по установения ред, обществено движение, което има политически цели и в което могат да членуват както партии, така и граждани, трето – избра свое ръководство, т.е., лидери.(УБВести)

РУСНАЦИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ ЕВРОМАЙДАН Е ДЕЛО НА ЗАПАДА И НАЦИОНАЛИСТИТЕ
Киев, 26 декември 2013.- Повечето от руснаците смятат, че Евромайдан в Украйна е организиран от Запада – 41%, и националистите – 27%, съобщават украинските електронни медии, позовавайки се на руския "Левада-център". Версията, че украинците искат да видят страната си цивилизована и европейска, в ЕС, се споделя едва от 13% от допитаните руснаци.
Същевременно над 60% са на мнение, че управляващите и опозицията в Украйна ще стигнат до компромис и преговорите за асоциирано членство ще бъдат възобновени. Но почти толкова руснаци смятат, че Украйна в най-близко време ще се интегрира с Русия.
Според "Левада-център", 61% от руснаците изцяло или по-скоро вярва на държавните си радио и ТВ, не вярват – 25% и 16% не могат да отговорят. Затова няма нищо странно, че хората в Русия имат извратена представа за това, което става в Украйна. Държавните електронни медии са част от информационната война на Кремъл против Киев.
Интересен е и фактът, че през последните над 10 г., т.е., откакто Владимир Путин е на власт, броят на руснаците, които смятат, че украинците и руснаците са един и същия народ, се увеличи от 11% до 43%.(УБВести)

Нашата справка:
Много от украинските учени са категорични, че след разпадането на Киевска Рус двете общности са претърпели значителни промени – езикови, културни, цивилизационни, като общото между тях е само православието. Украинците повече си приличат с белорусите и поляците, докато руснаците – с угро-фините. Твърди се, че в кръвта на украинската нация преобладават европеидните гени и само 2% са азиатските, а в руската – 80% са угро-финските. Известният украински историк Юрий Липа в началото на ХХ в. установи, че украинците почти нямат кръвна група "В", но 90% от тях имат група "А", "АВ" и "0". Докато 80% от руснаците и монголците имат група "В".

ЕВРОМАЙДАН СЕ ПРЕВРЪЩА В НАРОДНО ОБЕДИНЕНИЕ "МАЙДАН"
Киев, 23 декември 2013.- Вчера многохилядното множество на площад "Независимост" в Киев реши да се учреди Народно обединение "Майдан". А днес се проведе първо заседание на съвета (в състав от 30 души) на обединението. В него участват както активистите от площада, така и лидерите на опозиционните партии – "Баткивщина", УДАР и "Свобода".
Основната цел на "Майдан" е промяна на системата на властта в страната. Предвижда се в обединението да членуват политически партии, обществени организации и отделни граждани.
Очаква се по организационната си структура НО "Майдан" да напомня полската "Солидарност" или мощния в началото на 90-те украински "РУХ".
Политологът Володимир Фесенко смята, че това е опит Евромайдан да се трансформира. Властта устоя на блиц-криг, затова предстои продължителна обсада и подготовка към президентски избори и то не предсрочни, а редовни – през март 2015-та. Народното обединение "Майдан" е способно да докара победа за опозиционен кандидат-президент, смята Фесенко.(УБВести)

ЖЕСТОК ПОБОЙ В НОЩТА 30 НОЕМВРИ СРЕЩУ 1 ДЕКЕМВРИ ИЗКАРА НА ЕВРОМАЙДАН 70% ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ


Киев, 10 декември 2013.- Именно жестоката разправа над Евромайдана в нощта на 30 ноември срещу 1 декември изкара на протест 70% от хората, сочат данните на социолозите от фондацията "Демократични инициативи". Едва 5% са там по призив на опозицията.
Украинците протестират също така против отказа на президента Виктор Янукович да подпише асоциирането с ЕС – 53,5%, имат желание да променят живота си – 50%, да сменят властта – 39%.
Според социолозите, основните искания на Евромайдана са следните: освобождаване на арестуваните и прекратяване на репресиите - 58%, оставка на правителството – 51%, оставка на президента – 49,5%. Над 74% са готови да прекратят протеста, ако тези искания ще бъдат изпълнени. От репресиите и студа се плащат и готови да напуснат Евромайдана, съответно, 6% и 2%.
Над 50% от протестиращите са съгласни да се проведе "кръгла маса" с участие на властта, опозицията и представителите на Евромайдана.
Кой участва в протеста? Според социолозите, 50% са киевчаните и 50% са от провинцията, като Юго-Източна Украйна е представена от 20%, а 30% са от Западна и Централна Украйна.
Над 92% от протестиращите не членуват в никакви партии.
На Евромайдана преобладават мъже – 56%, жените, съответно, са 44%.
Средната възраст на протестиращия украинец е 36 г., като 64% от тях имат висше образование, а 22% - средно и средно специално.
Допитването е извършено на 7-8 декември. Анкетирани са 1037 души измежду участниците в Евромайдана.(УБВести)


Ленин е низвергнат и на "Бесарабка" в Киев.

КРИВИТЕ СМЕТКИ НА ПУТИН В БОРБАТА ЗА УКРАЙНА
Ако украинците се насочат на запад, външната политика на Путин се разпада
София, 03 декември 2013.- За Москва "цветните революции" бяха нещо зловещо, което застрашава сферата й на влияние.
През последното десетилетие няма събитие, което да е стреснало Кремъл повече от Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. Сега изглежда, че най-тежкият момент за Владимир Путин е на път да се превърне в повтарящ се кошмар, след като демонстранти отново запълниха площад "Независимост" с искане страната им да се приближи към ЕС и да се отдалечи от Русия, пише Гидиън Рахман във в. "Файненшъл таймс".
Демонстрациите в Украйна са както унижение, така и заплаха за Путин. Руският президент може и да хвали силните културни и исторически връзки между Украйна и Русия, но открива, че десетки хиляди украинци биха предпочели да се борят с мразовитите температури и размахваните палки, отколкото да бъдат въвлечени още по-навътре в руската сфера на влияние.
Нещо повече, ако едно народно въстание може отново да заплаши да свали корумпираното и на моменти деспотично държавно управление на Украйна, потенциалният урок за Русия е ясен. Все пак няма и две години, откакто демонстранти изпълниха улиците на Москва, за да протестират срещу връщането на Путин на президентския пост и да нарекат партията му "Единна Русия" "партия на крадци и мошеници".
Бунтът в Украйна в подкрепа на ЕС също така застрашава визията на Путин за мястото на Русия в света. Главната му външнополитическа цел е изграждането на сфера на влияние на Русия, която да обхваща по-голямата част от бившия Съветски съюз. Украйна със своите 45 милиона жители, обширна територия, икономически ресурси и отколешни връзки с Русия е предназначена да е перлата в короната. Тя е много по-ценна от Молдова или Беларус. Ако украинците се насочат на запад, а не на изток, външната политика на Путин се разпада.
Руското правителство обаче може да се сърди само на себе си за начина, по който се развиха събитията. То наложи грубо противоборство с ЕС за съдбата на съседа си, забравяйки очевидния урок от първоначалната Оранжева революция - че ако се опитваш да решиш бъдещето на Украйна през главата на жителите й, те могат да излязат на улицата толкова масово, че да променят политическия курс на страната си.
В опит да убедят Украйна да се ориентира към Москва, а не към Брюксел, руснаците подходиха към правителството на Янукович с пачка в едната ръка и палка в другата. През лятото бяха наложени търговски ограничения на украински стоки, за да се внуши, че страната може да плати тежка цена, ако обърне гръб на Русия. В същото време руснаците се позоваха на финансовите интереси на Украйна, и по-важното, тези на украинския елит.
Две срещи в последно време между Путин и президента Виктор Янукович изглежда са били решаващи да убедят украинския лидер, че интересите му, както и тези на семейството му и близките му сътрудници, са да застане на страната на Москва. В Украйна досегът до властта често е път към забогатяване. Синът на президента Александър, който е завършил стоматология, сега е много богат бизнесмен със солидни връзки.
Моментът, в който украинският лидер обяви, че няма да подписва споразумение за асоцииране с ЕС, трябва да е бил почувстван като сладка победа в Москва. Триумфът обаче бе краткотраен. Дори ако бруталната полиция на Янукович успее да затвори устата на опозицията чрез насилие, украинското правителство ще бъде тежко ранено, а идеята за Евразийски съюз ще пострада.
Путин може да си е направил грешно сметката, защото е повярвал в собствената си пропаганда за Оранжевата революция.
Според него това далеч не е било народно въстание, а събитие, подготвено от западни разузнавателни служби, които са използвали като маша финансирани от САЩ и ЕС неправителствени организации.
За Путин т.нар. "цветни революции" са двойно зловещи. Първо, те заплашват да изтеглят държави извън естествената руска сфера на влияние и да ги прикачат в орбитата на Запада. Второ, те може да се използват като образец за подобни въстания в самата Русия.
Факт е, че когато избухнаха протести срещу съмнителни изборни резултати в Русия през зимата на 2011-2012 г., реакцията на Кремъл бе да вземе крути мерки срещу западни неправителствени организации, които според него подстрекавали вълненията.
Правителството на Путин изглежда се затруднява да приеме мисълта, че едно народно въстание наистина може да е народно, а не да е продукт на задкулисна манипулация. (Това в известен смисъл е странно предвид собствената история на Русия, макар и може би не чак толкова странно, ако погледнем ролята, която игра заговорниченето при вземането на властта от болшевиките през октомври 1917 г.).
Този ограничен и конспиративен поглед върху първоначалните цветни революции може да е направил Москва уязвима за друга неприятна изненада по улиците на Украйна, където обикновените хора решават да разтрогнат сделки, сключени през главите им от лидери, които за тях са корумпирани и нелегитимни.
Като руски националист Путин обича да изтъква, че Русия е уникална "цивилизация", различна от европейската. В резултат на това борбата за Украйна за него не е само заради богатства или власт - тя е цивилизационна. Схващането, че украинската средна класа, поне в столицата и в по-развитата западна част на страната, се чувства по-привлечена към цивилизациите на Варшава, Берлин и Лондон, вместо към тази на Москва, е оскърбително за руските националисти в и извън Кремъл.
Всъщност обаче перспективата за приближаване на Украйна към останалата част от Европа, при което да стане по-богата и по-добре управлявана, в крайна сметка би било в интерес на Русия. То би могло да послужи за образец за бъдещото развитие на самата Русия. Точно по тази причина обаче събитията в Украйна силно застрашават личните интереси и идеология на Путин и хората около него.
Елка Василева, dnes.bgВИКТОР ЯНУКОВИЧ ИЗЛЪГА 60% ОТ УКРАИНЦИТЕ И ТЕ ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
София, 02 декември 2013.- Украйна е шеста по размер държава в Европа. С населението си от 46 млн. и природните ресурси – преди всичко чернозем, въглища, газ, тя предизвиква интерес: за ЕС – като огромен пазар, а за Русия – като пъзъл, без който възраждането на Руската империя е невъзможно, според Збигнев Бжежински. С други думи, около Украйна се сблъскват както търговско-икономически, така и геополитически интереси.
Фикс-идеята на Владимир Путин е да създаде мими-СССР. За него това е въпрос на чест, ако един полковник от КГБ има чест. Загубата на Украйна лишава Путин от сериозни аргументи да се кандидатира за следващия мандат, още повече, че зимната Олимпиада в Сочи е изсмукала над 50 млрд. щ.д., които биха могли да отидат за решаване на социални и други проблеми. Затова Кремъл има нужда от "удар", с който да елиминира критиките по своя адрес. Затова Москва е готова за приеме Киев в т.н. Митнически съюз с всичките му кусури – с авторитаризма, корупцията, политическите репресии, бюджетния дефицит, липсата на независимо правосъдие. И Русия е готова да заплати за връщане на Украйна в сферата си на влияние.
За Запада приобщаването на Украйна не е въпрос на пазарлък. Украйна е важна за него не само от геополитическа гледна точка. Брюксел настоя Украйна да се присъедини към европейските ценности. Но Киев не издържа на това цивилизационно предизвикателно. Две седмици преди срещата на върха във Вилнюс на 28-29 ноември на тайната среща между Путин и Янукович нещо се пропука, което преобърна реториката на управляващите в Киев на 180 градуса. А беше останало да се приемат само няколко евроинтеграционни закони и Юлия Тимошенко - политически съперник на президента Виктор Янукович, да излезе на свобода.
Социално-икономическата ситуация в Украйна е доста сложна. Вече 5 тримесечие промишленото производство пада. Спадна и търговията с Русия поради икономическата война, обявена от Москва. А във външната търговията на Украйна на ЕС и Русия се падат приблизително по 1/3.
Валутните резерви на страната в момента са 21,6 млрд. щ.д. и само за една година те са намалели с 19,2 млрд. Бюджетният дефицит е два пъти по-голям спрямо преди една година – сега той е 3,5 млрд. евро. Държавният гарантиран дълг на Украйна надхвърля 55 млрд. евро. – за две години той се увеличи почти двойно (БВП на страната е 160 млрд. щ.д.). И всичко това е резултат от управление на Янукович, защото Украйна е президентска република.
Очевидно, Виктор Янукович, човек със съмнително образование, без харизма, лош оратор, е искал, в крайна сметка, да се продаде по-скъпо и да създаде основа за своя втори мандат – президентската кампания започва през 2014 г.
Какво му предложи ЕС? 610 млн. евро веднага след Вилнюс и 2 млрд. евро до края на годината, а през 2014 г. – още 3 млрд. евро. Вашингтон пък се задължи да натисне МВФ и Киев да подпише ново споразумение за кредит в размер на $15 млрд., но с цената на спазване на бюджетен дефицит, замразяване на заплати и пенсии, повишаване на тарифите за комунални услуги (газ, ток) и – реформи, модернизация на икономиката. С други думи, Запад иска да даде пари за реформи и иска да ги контролира. В предизборната година това щеше да бъде пагубно за Янукович, чийто рейтинг е около 20%, но път оздравяващо на страната.
А какво предложи Москва? Според някои източници, Путин предложи 15 млрд. щ.д. (нищо, че 50% от тях директно щяха да отидат за погасяване на старите дългове на Киев към руските банки), леко намаляване на цената на природния газ, но в замяна поиска окончателен отказ на Украйна от асоциираното членство в ЕС и допускане на руските компания към приватизация на украинските стратегически обекти – ракетен завод "Пивденмаш", "Турбоатом", Одески амиачен завод, украинската газотранспортна система и др. Т.е., Москва дава пари не за реформи, а за още по-голямо заробване на украинците и за политическа лоялност на ръководството.
Допускам, че на среща с Путин някъде на някаква военна база в Русия две седмици преди Вилнюс руската страна е намекнала и за компромата срещу Янукович. На млади години украинският президент е бил доста буен и два пъти е лежал в затвор – да грабеж и за изнасилване. В Украйна вече няма никакви документи по тези дела, но това не значи, че ги няма ФСБ в Москва…
Украинците излязоха на площади, защото 60% от тях, според социолозите на управляващите, искат Украйна да е част от Европа и да минимизират руското влияние върху Родината им. Само 30% продължават да ратуват за дружба с Русия, а 10% нямам мнение. И сега тези 60% се смятат за излъгали, техните надежди са попарени, още повече, че 10 дни преди Вилнюс нищо не предвещаваше, че Виктор Янукович ще се изпраши да влезе в историята като евроинтегратор.
Васил Жукивский (за в."Труд")

Европа! Без теб Путин ще задуши Украйна!

Специалните части "Беркут" бранят властта в Киев.

Руслана - победител в Евровизия-2004, е една от множеството на Евромайдана.

ЄВРОМАЙДАН У СОФІЇ: "УКРАЇНА – ЦЕ ЄВРОПА!"

УКРАЙНА НЕ ПОДПИСА С ЕС. В КИЕВ ПРОТЕСТИРАТ
Вилнюс, 29 ноември 2013. - Лидерите на страните от Европейския съюз не можаха да убедят Виктор Янукович Украйна да подпише споразумението за асоцииране на срещата на върха "Източно партньорство" във Вилнюс.
След официалната вечеря на държавните и правителствени ръководители от Евросъюза и шестте страни от "Източното партньорство" държавният глава на Литва Далия Грибаускайте обяви, че за момента няма промяна в позициите на страните. Украинският президент Виктор Янукович предложи Съюзът да се заеме с решаването на икономическите проблеми на Украйна "заедно с Русия".
Брюксел от своя страна предложи отлагане на подписването на споразумението за асоцииране с Украйна до март 2014 година.
Над 10 хил. души излязоха на проевропейския протест в Киев. Част от демонстрантите организираха палаткови лагери и стоят денонощно на протестите.
"Въпросът за асоциирането на Украйна с ЕС може да се реши и при следващия президент или парламент на страната", заяви пред журналисти председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. "Ще продължим да обсъждаме този въпрос, каза той.- Вероятно нещо ще се промени при следващия президент и при следващия парламент". Във всеки случай вратите за Украйна остават отворени, допълни ръководителят на ЕП.
Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава присъда за лош газов договор, сключен с Русия през 2009 г., настоява ЕС да се откаже от всички искания и да подпише споразумение за асоцииране с Киев без каквито и да е предварителни условия на срещата във Вилнюс.(УБВести)

УКРАЙНА НА КРЪСТОПЪТ – КЪМ ЕВРОПА ИЛИ ОБРАТНО В СССР?
Виктор Янукович може да стане или евроинтегратор, или втори Лукашенко


ПАЗАРЛЪК МЕЖДУ УКРАЙНА И ЕС ПРОДЪЛЖАВА

ОПОЗИЦИЯТА В УКРАЙНА СВИКВА МИТИНГ ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИЯ


 

 

   


УКРАЇНСЬКА ГРОМАДА В БОЛГАРІЇ>>>

УКРАИНСКА ДИАСПОРА В БЪЛГАРИЯ
>>>

ТАРАС
ШЕВЧЕНКО В СОФIЇ