УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ПЕТИЦИЯ: КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА ДА СЕ ДАДЕ НА УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА
Киев, 30 април 2020.- Киево-Печерската лавра (на снимката) да се даде на автокефалната Православна църква в Украйна (ПЦУ). С такава петиция над 25 хил. украинци се обърнаха към президента Володимир Зеленский.
«Руската православна църква в Украйна (т.н. Московски патриархат) не е автокефална на територията на нашата страна. Освен това, нейните църковни йерарси постоянно се изказват и извършват действия, насочени против украинския народ. Затова тази църква не може да ползва Киево-Печерската лавра и договорът за наем с нея трябва да бъде прекратен, а Лаврата да бъде дадена на ПЦУ», - четем в петицията на сайта на президентската администрация.

В началото на 90-те украинската държава чрез договор за наем дава Лаврата на руската църква в Украйна. Той многократно е удължаван. В края на 2018 г. украинската православна църква (Киевски патриархат) получава от Вселенската патриаршия автокефалия и става Православна Църква в Украйна и миряните й искат да си върнат и тази Лаврата в Киев, и Почаивската в Тернопилска област. Защото тези два религиозни центъра, както и всички руски църкви в Украйна се противопоставят на украинската идентичност и духовност, подкрепят политиката на Кремъл в страната ни, отказват да зачитат украинските закони, особено тези, които се отнасят до Русия като държава-агресор и до карантина против коронавируса. Например, поповете от Московския патриархат в Украйна отказват да отпяват нашите загинали войници, не проповядват на украински език, вместо да призовават миряните си в периода на борбата с COVID-19 да си стоят вкъщи те всячески ги насърчават масово да посещават църквите. Според официални данни, Киево-Печерската лавра се превърна в огнище на заразата, от която вече са умрели трима монаси, а над 100 са болни.

Киево-Печерската лавра (названието идва от пещерите (печера – на укр. език) на брега на Днепър) е основана през 1051 г. и е център на православието в Киевска Рус. От 1994 г. е вписан в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. За Почаивската лавра (край гр.Почаив - снимка горе) за първи път писмено се споменава през 1527 г.(УВести)

Още по темата:

КОЛКО УКРАИНЦИ ПРИПОЗНАВАТ КИЕВСКИЯ ПАТРИАРХАТ, И КОЛКО – МОСКОВСКИЯ?