УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ОПОЗИЦИЯ КЪМ ЗЕЛЕНСКИЙ: В ПАРИЖ ЧЕРВЕНИТЕ ЛИНИИ ДА НЕ СЕ ПРЕМИНАВАТ
Киев, 04 декември 2019.- Опозицията в украинския парламент се обърна към президента Володимир Зеленский да не преминава т.н. червени линии, когато ще преговаря с руския си колега Владимир Путин. Срещата е насрочена за 9 декември в Париж и в нея ще участват също така френския държавен глава Мануел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел.
Съответното обръщение е подписано от лидерите на партията «Евросолидарност» Петро Порошенко, на партията «Голос» - Святослав Вакарчук, и на партията «Баткивщина» - Юлия Тимошенко.
В писмото си лидерите на опозицията призовават Зеленский да не прави никакви компромиси със следното:
- с унитарно устройство на държавата, никаква федерализация (за това настоява Москва);
- с европейски и евроатлантически избор на Украйна;
- никакви избори на окупираните територии на Луганска и Донецка области, докато руските войски и техника не напуснат Украйна, сепаратистките банди да бъдат разоръжени, а украинските граничари да поемат 400 км контрол върху границата ни с Русия;
- никакви компромиси по въпроса за връщане на Крим към Украйна;
- никакво отзоваване на исковете ни към Русия в международни съдилища
Призоваваме ви, г-н президент, да спазвате принципа «най-напред сигурност, прекратяване на огъня по цялото дължина на фронта и деокупация и едва след това – избори в Донецк и Луганск», «най-напред спазване на националните интереси на нашата държава», четем в декларацията.
В украинското общество се опасяват, че Зеленский като неопитен политик може да бъде принуден и задкулисно да изтъргува националната сигурност в замяна, например, на по-евтин руски газ, от който Украйна се отказа още през 2015 г., или пък освобождаване на заложниците ни да обвърже с отзоваване на всички искове на Украйна против Руската Федерация в съда в Хага и други международни съдилища.
Володимир Зеленский идва на власт през април 2019 г. със 73% подкрепа. Този рейтинг се е запазвал до септември, но през октомври вече и бил 66%, а в края на ноември  – 52%.(УВести)