УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ЗЕЛЕНСКИЙ РАЗТУРВА АНТИРУСКАТА КОАЛИЦИЯ: ПУСКА НА СВОБОДА ЕДИНСТВЕН СВИДЕТЕЛ ЗА СВАЛЕНИЯ «БОИНГ»
Киев, 06 септември 2019.- Вчера Киевският апелационен съд (съдия Юрий Слива) отказа да продължи задържане под стража до 20 октомври на Володимир Цемах и го пусна на свобода, съобщават украинските медии. Цемах е единственият засега свидетел, който може в съда да дава показания за сваления през юли 2014 г. в небето над окупираната част на Донбас малазийския «Боинг», когато загиват 298 души.
Володимир Цемах – украински гражданин, по онова време е командвал т.н. ПВО на сепаратистите и е имал пряко отношение към пристигне на руската зенитна установка «Бук» от Русия на територията на Украйна и сваляне с нея на споменатия пътнически самолет.
През юни т.г. Цемах е бил издирен от украинските спецслужби, отвлечен и в резултат на много добре проведена операция доставен в Киев.
В момента между Киев и Москва се водят преговори за размяна на осъдените и задържаните от двете страни. Кремъл настоява президентът Володимир Зеленский да предаде на руснаците и Цемах. Холандия, както и 40 евродепутати молеха Киев да не го прави. Но, въпреки всичко, сепаратистът е на свобода и най-вероятно ще се укрие в Русия, където, както се предполага, или ще бъде добре укрит, или – ликвидиран като важен свидетел на престъплението на Кремъл.
Засега украинските власти, в частност, и Зеленский, не дават никаква информация, защо Цемах е включен в списъка за размяна. Но вече е ясно едно: с тази крачка официален Киев капитулира пред Путин. Нещо повече. Някои експерти твърдят, че, отказвайки се от този свидетел, Киев разрушава и антируската коалиция, с толкова дипломатически усилия градена от екипа на бившия президент Петро Порошенко. Има опасност Украйна да остане насаме с Русия, което ще означава край на евроатлантическата ориентация на Киев.
Президентът Володимир Зеленский е на 41 г. Бил е шоумен. На 22 април т.г. на балотажа (против Петро Порошенко) взима 73%. На 21 юли т.г. неговата партия «Слуга на народа» печели извънредни парламентарни избори с 43% и сега разполага във Върховната Рада с амсолютно мнозинство - 252 места плюс 20 мажоритарни места.(УВести)

Още по темата: ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ РУСНАЦИТЕ СВАЛЯТ МАЛАЗИЙСКИЯ «БОИНГ»