КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
УКРАИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА: ТОЙ Е, НЕГОВОТО ИМЕ Е… ЕПИФАНИЙ!
След 332 г. украинците се откъсват от Руската православна църква и създават своята автокефална, на нея вярват почти 57% от нашенците
Киев, 16 декември 2018. – Вчера в Софийския храм в украинската столица завърши обединителен събор. В резултат имаме три новини.
Първа: трите църкви – Киевски патриархат, Украинска автокефална православна църква и Московски патриархат, се обединиха в една-единствена поместна църква – Православна църква в Украйна (по устава) или Украинска православна църква (в обикновения живот).
Втора: след 332 г. подчинение на Москва Украйна като независима държава най-сетне вече има и своя автокефална църква.
Трета: за предстоятел на ПЦУ съборът избра архиепископа Епифаний, който ще се нарича «Блаженийший Епифаний, митрополит Киевски и всея Украйна».

От Константинопол поздравиха Епифаний с избиране на този висок църковен пост и го поканиха на 6 януари, когато в Украйна се отбелязва Бъдни вечер (Святий вечір – по украински), да му връчат Томос за автокефалията на ПЦУ. За Украйна това ще бъде събитие, както за българите през 1870 г., когато със султанския ферман българската православна църква става екзархат и по-независима от Вселенската патриаршия (спира се т.н. погърчване на българското духовенство).
В първата си реч Епифаний се обърна освен към паството си и към онези украинци, които все още ходят до руската църква. «Вратите на единната поместна православна църква са отвори за всички, - каза той. – Каня всички наши събратя архиереи, всички верни да влязат в нашата църква».
На въпрос, а какво ще стане с Московския патриархат в Украйна, експертите са категорични, че той не може да се нарича украинска православна църква, а трябва да се пререгистрира в екзархат на Руската православна църква в Украйна.
Новият предстоятел на ПЦУ Епифаний е на 39 г. Смята се за дясна ръка на над 80-годишния Филарет (на снимката долу), който от началото на 90-те досега е водил Киевския патриархат към автокефалията.
1
Епифаний (Сергий Думенко) е роден в Одеска област. Следва в Киевската духовна семинария и академия. След това учи в Атинския университет, специалност философия. Перфектно владее гръцки, което ще му позволи директно да общува с Вселенския патриарх Вартоломей I.
От 2008 г. е в ръководството на Киевския патриархат. После става митрополит Переяслав-Хмелницкий и Билоцеркивский, а от 2017 г. – митрополит Переяславский и Билоцеркивский.
От 2013 г. активно работи за автокефалията на украинската православна църква. Той е единственият от висшия ни клир, който не преминал през Московската духовна академия.
Според последните проучвания, украинците най-много вярват на три институции: на волонтерите – 65,5%, на църквата – 56,9%, и армията – 53,1%.(УВести)