КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
СБУ: НАЧЕЛО НА БЕСАРАБСКАТА НАРОДНА РАДА ТРЯБВАЛО ДА ЗАСТАНЕ СЕГА ДЕЙСТВАЩ ДЕПУТАТ
Киев, 09 октомври 2918.- След сепаратистския метеж в Донецк и Луганск през пролетта на 2014 г. трябвало да пламне и един регион в Одеска област, населен предимно с българите. Руските спецслужби замисляли там да се образува т.н. Бесарабска народна рада. Начело на местните сепаратисти следвало да застане лице, което в момента е депутат (вероятно, във Върховната Рада – б.«УВести»).
Това твърди Васил Грицак – председател на Службата за сигурност на Украйна, който изнесе доклад в рамките на проявата «Ukrainian week in London». Той уточни, че става дума за април 2015 г. «Тогава спецназът на СБУ светкавично преодоля 700 км (от гр.Краматорск – Донбас, до Одеска област) и чрез масови арести и обискирания и изземване на взривни вещества успяхме да елиминираме местните сепаратисти», - споделя пан Грицак. Според него, привържениците на «русская весна» в Бесарабия искали да взривят моста над Днестърския лиман и моста над река Днестър и по този начин да откъснат т.н. Бесарабия от останалата част на Одеска област. После следвало нахлуване на «зелените човечета» от самопровъзгласило се Приднестровие в Молдова, където Москва поддържа контингент с численост най-малко 5 хил. военнослужещи от редовната армия и се намират огромни запаси от оръжие, останало още от 14-а армия на генерал Лебед.
«Но ние успяхме да осуетим тези планове на кремълските стратези», - заключи шефът на Службата за сигурност на Украйна, когото цитира украинското Интернет-издание «Цензор.нет».(УВести)

Нашият коментар:
Въпросът, кой е този сега действащ депутат, бил готов да оглави бесарабските сепаратисти, остава открит? В момента във Върховната Рада има само един етнически българин – рускоговорящ Антон Киссе, който ръководи Асоциацията на българите в Украйна. Но дали него е имал предвид пан Грицак, не се знае. Остава да се надяваме, че пан Антон, който доста често посещава България и дори е бил забелязан близо до Бойко Борисов и Петро Порошенко по време на скорошното посещение на българската делегация в Одеска област, винаги е бил лоялен украински гражданин.