КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ЛВИВ НАВЪРШИ 762 ГОДИНИ. ТАМ БЕ ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ПЛОВДИВ
София, 09 май 2018.- Делегацията на община Пловдив посети украинския глад Лвив, който навърши 762 г., съобщи за «УВести» Маряна Имреорова – сътрудник в Почетното консулство на Украйна в Пловдив, която бе в състава на българската група. Пловдив и Лвив са градове-побратими.Делегацията беше ръководена от заместник-кмета по култура и туризъм Александър Държиков и директора на Общински институт «Старинен Пловдив» Йордан Илиев.
В рамките на посещението, продължило 4 дни, Александър Държиков проведе редица официални срещи с представители на местната администрация и участва в тържествената сесия на общинския съвет на Лвив за празника на града. От името на кмета на Пловдив Иван Тотев той връчи на кмета на Лвив Андрий Садовий «Почетен плакет на Община Пловдив», както и официална покана за посещение на нашия град през октомври т.г., когато Градът под тепетата ще бъде домакин на мащабен международен икономически форум.
Пловдивската група разгледа популярния музей на архитектурата и бита под открито небе «Шевченский гай» и се запозна с културните и историческите забележителности на Лвив, който от 2009 г. е под закрилата на ЮНЕСКО, когато става Културна столица на Украйна. През тази година Лвив е обявен и за Младежка столица на Украйна.
Заместник-кметът Александър Държиков бе специален гост на първия Международен фестивал на балканската култура «Балкански цветове», в който взеха участие представителни състави от Балканите, а така също танцови и певчески състави на бесарабските българи.
В сградата на Почетното консулство на България делегацията от Пловдив се срещна и с активистите на българската диаспора в Лвив, на която присъстваха заместник-консулът Михайло Гук, представителите на българското дружество «Иван Вазов», на което Общината Пловдив и  Почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев през 2016 г. подариха българските носии. В срещата участваха и преподавателите-българисти от Лвивския национален университет «Иван Франко», колективът на местното неделно училище, представителите на фолклорния колектив «Фолклорна звезда».
Александър Държиков официално покани фолклорния състав «Черемош» (ръководител - Татяна Когут ) към Лвивския национален университет «Иван Франко» за участие в Международния фолклорен фестивал в Пловдив, който ще се проведе от 30 юли до 3 август.
Маряна Имреорова - асистент на Почетния консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев, лично от името на Почетния консул и украинската общност в Пловдив поздрави кмета на Лвив Андрий Садовий за празника на града.

Маряна Имреорова - лидер на украинците в Пловдив и асистент на почетния консул на Украйна инж. Димитър Георгиев.