КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
УКРАИНСКАТА ЦЪРКВА МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ АВТОКЕФАЛИЯ И ТО СКОРО
Украйна се откъсва от Русия и духовно – обръща се към Константинопол за томосКиев, 18 април 2018.- Възнамерявам да се обърна към Вселенския патриарх Вартоломей да ни издаде томос за автокефалия, заяви вчера украинският президент Петро Порошенко. Той призова Върховната Рада, правителството и цялото общество заедно със духовенството да подкрепят неговата инициатива. Много близко сме нашата църква да стане независима, каза още държавният ни глава. Според него, това може да се очаква около 28 юли тази година, когато Украйна ще отбелязва 1030 г. от покръстването на Киевска Рус (988 г. при княз Володимир).
Вчера Петро Порошенко събра цялото правителство и се разпореди активно да се работи по въпроса.
Украинските експерти по православието твърдят, че за автокефалията президентът се е договорил с Вартоломей в Истамбул, където неотдавна е бил по покана на турския президент Реджеп Ердоган.
Ако делото с автокефалията за Украйна се реши положително, това ще е огромен удар по Кремъл, който използва Кирил и неговата църква за влияние върху украинското общество, особено в Източна и Южна Украйна.
Социологическите проучвания показват, че 44% от украинците подкрепят единство на църквата, 18% са против, а 23% нямам мнение по въпроса. По рейтинг църквата в Украйна е на второ място - 64,4%, като отстъпва на волонтерското движение - 66,7%, но е преди армията - 57,3%.

В момента населението на Украйна е около 42 млн. (без Крим) и то е предимно християнско (православно). В страната има четири основни църкви:
Украинска православно църква – Киевски Патриарх (патриарх Филарет), която отстоява украинската държавност и независимост и се подчинява на Константинопол (но все още e непризната), богослужението се води на украински език, обединява 44% от украинците;
- Украинска православна църква – Московски патриарха (предстоятел Онуфрий), която се подчинява на Москва и провежда руската политика в Украйна, особено в Източна и Южна Украйна, богослужението се води на руски език, обединява 21%;
- Украинска автокефална православна църква (предстоятел Макарий) – тя е малка, обяви се за автокефална, но е непризната от други православни църкви, няма съществено влияние в страната, предстои да се обедини с УПЦ – Киевски патриарх, богослужението се води на украински език, няма данни за подкрепата й от украинците;
- Украинска греко-католическа (униатска) църква (върховен архиепископ Святослав) – подчинява се на Ватикана, но се придържа към православен обред, особено влияние има в Западна Украйна, проукраинска е, богослужението се води на украински език, обединява 11% от украинците.
Но по броя на епархии УПЦ-Московски патриарха е малко по-голяма от УПЦ-Киевски патриархат, УАПЦ и УГКЦ взети заедно. Обаче в случай, че УПЦ-Киевски патриархат ще бъде призната за автокефална и поместна, трябва да се очаква масов отлив на вярващи и свещеници от УПЦ-Московски патриархат.(УВести)


Патриарх Филарет връчна отличие на УПЦ-КП на българския офицер Калин Димитров, обучавал украински войници по стандартите на НАТО.