Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ КАЗА "ДА" НА БЕЗВИЗОВИЯ РЕЖИМ ЗА УКРАЙНА
Какво трябва да знаем, преди да тръгнем за Европейския съюз и още четири държави?
Брюксел, 06 април 2017.- След вчерашните дебати дали Украйна заслужава да има безвизов режим със страните от ЕС, днес Европарламентът с 521 гласа каза "Да". Против бяха 75 евродепутати, а въздържали се – 36.
Сред подкрепилите Украйна са най-големите европейски партии - ЕНП, социал-демократи, консерватори, зелени. Против бяха дяснорадикалните формации, като, например, на Мари Льопен, които са радетели на "руски мир".
Особена заслуга за днешното гласуване има българката Мария Габриел – евродепутат от ГЕРБ, която беше докладчик за Украйна. В украинските медии тя минава като "голям приятел на украинците".
Какво още предстои? На 26 април ще гласува Комитетът на представителите, а, най-вероятно, на 11 май – и Съветът на министрите. По-нататък следва подписване на документа от президента на ЕС Антонио Таяни – 15 май, а на 22 - обнародване и, според някои украински експерти, на 11 юни визовият режим за Украйна ще отпадне.
"Премахването на визите за украинците е голям репутационен удар по режима на Путин", - заяви правосъдният украински министър Павло Петренко.
Да предположим, че през юни всичко ще е наред. Какво трябва да знаят украинците, преди да тръгнат за ЕС?
Първо, трябва да имаме биометричен задграничен паспорт (който е с право на пребиваване в България, може да се снабди с такъв документ срещу 150 щ.д. в родното консулство в София).
Второ, престоят в ЕС не трябва да надхвърля 90 дни, и позволено е да се пътува само цел туризъм, посещение при роднини или приятели, бизнес, но не и за трудоустройство.
Трето, ще можем да посещаваме всички страни от ЕС, без Великобритания и Ирландия. Но пък "безвиз" се разпространява върху още четири държави, които не влизат в ЕС, но са в "шенгенска зона": Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швеция.
Четвърто, вероятно, при влизане в ЕС ще ни поискат документи, с които да удостоверим собствената си платежоспособност и, например, имаме ли резервиран хотел. С други думи, трябва да имаме пари.(УВести)