Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
ПОЧТИ 70% ОТ УКРАИНЦИТЕ СМЯТАТ УКРАИНСКИ ЕЗИК ЗА РОДЕН
Населението на страната за 20 г. намаля с 10 млн., а след 20 г. може да намалее с още 10 млн.
Киев, 22 декември 2016.- За преобладаващо мнозинство от украинците (69%) украинският език е роден. За 27% родният е руски, а за 2% - друг език.


Това сочат данните от социологическото проучване на киевския Център "Разумков". Той прави сравнение с 2011 г., когато към първата група спадаха 61%, т.е., с 8% по-малко, а към втората – 36%, т.е., с 11% повече.
Но едно е да смяташ украинският език за роден, друго е да го ползваш вкъщи, например. Сега този показател е 55% (52% през 2011 г.). На руски език у дома разговарят 41% от допитаните (45% преди пет години).
Къде в Украйна доминира украинският език, а къде – руският? Според допитването, в Западна, Централна и Южна Украйна украинският език е роден за, съответно, 97%, 86% и 63%. И обратно – в Източна Украйна и Донбас, където сега се води война и където Кремъл "спасява" рускоезични, разрушавайки региона, руският език е роден, съответно, за 52% и 66%.
И още един интересен показател. Билингвисти ли са украинците? За изцяло такива могат да се смятат само хората в най-украиноезичния регион, Западна Украйна – там почти 100% владеят, освен роден, и руски език, но предпочитат, разбира се, украински.
Според "Разумков", 86% от живеещите в Украйна се определят като украинци, 11% - руснаци, останалите 3% са представители на други националности или не знаят, какви са.
Най-много украинци има в Западна Украйна – 97%, а най-малко - в Донбас, 60%.
Интересното тук е това, че, откакто Украйна е независима, броят на хората с украинско самосъзнание се увеличава. Сред по-възрастните, т.е., родени още по време на СССР - над 60 г., за украинци се смятат 81%, а за руснаци – 15%. Докато при младите – от 18 до 29 г., родени и израснали в независима Украйна, вече 95% се възприемат като украинци и едва 5% - като руснаци.
Може да се предположи, че вследствие на руската анексия на Крим и агресия в Източна Украйна броят на тези, които ще се срамуват да се нарекат руснаци, ще се увеличи.
В момента населението на Украйна е 42,4 млн. Преди 20 г. то е било 52 млн. В страната се наблюдават същите демографски процеси, както и в други държави в Европа – низка раждаемост. Но има и други фактори, довели до намаляване на украинците, - миграция и висока смъртност. Очаква се след 20 г., ако няма да бъдат предприети мерки за увеличаване на раждаемостта (сега тя е 1,5 бебе на една жена) населението на страната може да намали с още 20%.(УБВести)

Снимка: фотограф Богдан Стойко.

ОЩЕ ПО ВЪПРОСА: КАК В РУСКАТА ИМПЕРИЯ Е ЗАБРАНЯВАН УКРАИНСКИЯ ЕЗИК