БОЛГАРСЬКІ ВІСТІ
Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко) 
BOL.BG
"ТОЛОКА" ЕТ
преводи - украински, руски
София, тел.772986
БУВісті ВИХОДЯТЬ з червня 1998 р. БУВести ИЗЛИЗАТ от юни 1998 г.
Начало/Початок

ДIАСПОРА

АМБАСАДА
УКРАЙНА ДНЕС 
БОЛГАРIЯ НИНI
БIЗНЕС-BG
БИЗНЕС-UKR
КОМЕНТАР-UKR
КОМЕНТАР-BG
ИНТЕРВЮ-UKR
IНТЕРВ'Ю-BG
ДАЙДЖЕСT-UKR
ДАЙДЖЕСT-BG
НАШI ЛЮДИ
СПРАВКА-UKR
ДОВIДКА-BG
ИСТОРИЯ-UKR
IСТОРIЯ-BG
БАЛКАНИ
АРХIВ
КОНТАКТИ
E-MAIL

  

 

 

 

 ВИКТОР ЮШЧЕНКО
Президент на Украйна от януари 2005 г., експремиер на Украйна, лидер на дясноцентристката коалиция "Наша Украйна"
Виктор ЮшченкоРоден е на 23 февруари 1954 г. в г.Хоруживка около Суми. Завършва финансовия институт в гр.Тернопил. Започва да работи като заместник-счетоводител в колхоз. През 1990 г. е назначен на длъжност заместник-председател на украинския клон на Агропромбанка. През 1996 г. той вече е председател на Националната банка на Украйна и извършва паричната реформа. През 1997 г. става "Банкер на годината". Академик. През декември 1999 г. е избран за премиер на Украйна. Освободен е през април 2001 г.
През ноември-декември 2001 г. създава коалицията "Наша Украйна". На парламентските избори през март 2002 г. формацията печели 23,57% и наброява над 100 депутати.
Виктор Юшченко с втората си съпруга Катерина ЧумаченкоПрез юли 2004 г. коалицията "Наша Украйна" и партията на Юлия Тимошенко "Батьківщина" ("Татковина"), създават предизборната коалиция "Силата на народа", която издига Виктор Юшченко за кандидат-президент. След прегласуването на втория тур на изборите на 26 декември 2004 г. Виктор Юшченко печели с 51,99%. Неговият конкурент - премиерът Виктор Янукович е получил едва 44,2%.
Женен е. Втората му съпруга Катерина Чумаченко е американка от украински произход.
От първия брак Виктор Юшченко има възрастни дъщеря и син, а от втория - две малки дъщери и син Тарас.
Юшченко има и двама внука, като най-малкият се казва Виктор.

"Украйна прес", май 2000 г.:
БЕЛИЯТ ДОМ ВСЕ ОЩЕ ПОДКРЕПЯ ВИКТОР ЮШЧЕНКО
Украинският премиер Виктор Юшченко посети Вашингтон. Той е фаворит на САЩ. И не само затова, че сегашната му жена е американка от украински произход. Казват, че за Белия дом 45-годишният банкер е олицетворение на реформаторите в Украйна - на хората, несвързани с бившата номенклатура. Според някои твърдения, именно Вашингтон накара президента Леонид Кучма да сложи Юшченко начело на изпълнителната власт.
Юлия Мостовая от киевския в."Зеркало недели" сподели, че в САЩ Виктор Юшченко беше посрещнат, както нито един украински премиер преди него. Никой от нашите премиери не се срещна с Бил Клинтън, никой от тях не е получавал добронамерени писма от държавния департамент, никой от тях не е бил разглеждан като "последна надежда на Украйна". Никой, освен Юшченко. Американският елит има много добро мнение за него. Същевременно зад океана осъзнават, че без президента Леонид Кучма премиерът-реформатор едва ли ще може да направи нещо радикално. Затова търпимостта на първия и пазарните принципи на втория, според американците, са залогът, че ще успеем. С една дума, казват те, вие продължавайте - ние ще ви подкрепяме.
Напредък
На всички срещи във Вашингтон Виктор Юшченко е споделял, че Украйна прогресира. Приет бюджет без дефицита, плащанията но външния дълг са отложени, което позволява вниманието да бъде концентрирано върху реформата, Върховната Рада одобри програмата на правителството, бартерът е забранен, постъпленията в бюджета се увеличават, задлъжнялостта по пенсиите и заплатите намалява, БВП за първото тримесечие нарасна с 5,6%, а доходите на населението - с 12%, курсът на гривнята и цените са стабилни, а валутните резерви на Националната банка на Украйна "набъбнаха" с $460 млн.
Подкрепа
Във Вашингтон Виктор Юшченко усети подкрепата не само от страна на официалните власти - Бил Клинтън, Ал Гор, Сънди Бъргър. Преди срещата Клинтън - Юшченко в Белия дом са се обадили от Световната банка и са помолили Украйна да бъде подкрепена. Украинската диаспора също каза думата си. И не само тя. Еврейската община в Америка обеща всячески да подпомага украинската кауза и особено в преговорите на Украйна с МВФ.
Пари
Сега Украйна има нужда от външни финансови инжекции. По 3-годишната програма за разширено финансиране EFF, сключена с МВФ през есента на 1998 г. за $2,6 млрд., ние получихме $965 млн. Тя беше замразена в края на 1999 г. Тогава в."Файненшъл таймс" пусна серия статии за нас, че уж сме измамили МВФ. Твърди се, че Националната банка на Украйна умишлено декларира като завишени валутните си резерви, за да склони фондът да й отпусне споменатия заем. Сега, докато се извършва одитът, МВФ не дава никакви пари. Първите резултати от проверката сочат, че нашата методика за изчисляване на валутния фонд е била малко по-различна от методиката, практикувана от МВФ. Всичко ще стане ясно в края на юни или в началото на юли и може би ще се наложи да връщаме $200 млн.
Но има още две причини, поради които Украйна е отлъчена от външно финансиране.
Първата. Съгласно програмата EFF, Киев трябва да изпълни 42 раздела, договорени с фонда. Но не всички те се изпълняват, което дразни задокеанските финансисти и ги кара да не отпускат траншовете.
Втората. Известно е, че САЩ играят първата цигулка в МВФ и политическите опоненти на Клинтън искат да вкарат Украйна в предизборната въртележка с цел злепоставяне на Ал Гор като кандидат за Белия дом. Той и президентът Леонид Кучма са съпредседатели на смесената украинско-американска комисия.
Все пак Киев може да се надява на скорошно външно финансиране, само че не от МВФ, а от Световната банка. Нейният президент г-н Улфенсън заяви, че е "готов да стане член в отбора на Юшченко". СБ отпуска за украинския въгледобив $70 млн., за провеждане на административната реформа - $100 млн., за реформиране на финансовия сектор - още $100 млн.
Чернобил
Леонид Кучма каза, че през 2000 г. АЕЦ "Чернобил" ще бъде закрита. Комисията, която се занимава с този проблем, се ръководи от премиера Виктор Юшченко. Във Вашингтон, разбира се, искаха да чуят точната дата на закриване на злощастната централа. Най-вероятно публично тя ще бъде обявена в началото на юни, когато в Киев пристига Бил Клинтън. Но, според осведомени, Юшченко я съобщи на американския президент и той остана доволен: "Декември!". В отговор Вашингтон обеща да натисне Канада и западните страни и на донорската конференция в Берлин, а също така на срещата на Г-7 в Япония да се решат някои финансови въпроси, свързани с "Чернобил" и завършването на централите в Ривне и Хмелницкий.
Имидж
Казват, че имиджът на Украйна в света се създава от "Чернобил", киевското "Динамо" и боксьорите братя Кличко. Но това не е съвсем така. Образът на страната ни формират и... родните олигарси. Твърди се, че статиите във в."Файненшъл таймс" са поръчани от един от тях и са имали за цел да дискредитират правителството на Юшченко. Във Вашингтон шефът на Световната банка му каза: "Ние знаем, кои са вашите опоненти в Украйна, ние знаем, кой ги представлява в Америка, и знаем, че те работят против вас".
Лично Виктор Юшченко има добър имидж в света. Но, за съжаление, все още мнението на околните за себе си той не може да прехвърли и върху Украйна. За това е необходима целенасочена държавна политика. Тъй наречените поръчкови статии в авторитетните масмедии не винаги непременно трябва да бъдат "лоши". Експертите по пъблик рилейшънс (PR) съветват Киев да влезе във връзка с най-известните световни PR-агенции за създаване на положителен имидж на страната ни. Разбира се, това ще струва много пари. Но друг начин няма, защото засега родните информационни агенции (например, държавната ДИНАУ) не са в състояние да конкурират Ройтерс, АП и дори ИТАР-ТАСС. Между другото, твърди се , че нашите олигарси Виктор Пинчук и Григорий Суркис са ползвали услугите на западните PR-централи, съответно "Блек и Манофелд" и "Апко". Добър резултат постигна и Юлия Тимошенко - по-рано "газовата кралица", а сега - вицепремиер. Тя беше една от първите у нас, които прибегнаха към услугите на PR-фирмите и сега на Запад все по-рядко я свързват с корумпирания Павло Лазаренко, забягнал в САЩ.
Казват, че "Апко" предложи сътрудничеството и на украинския президент, но по неизвестни причини работата не стана. Всъщност, едно интервю на Кучма, например, в известно западно издание трябва да бъде част от масмедийната кампания на Украйна, споделят експертите по PR.
Между другото, експремиерът Валерий Пустовойтенко направи опит да създаде държавна структура "Отворена преса", но идеята се провали поради липсата на достатъчно финансиране. Не разполагаме със сведения, сегашният кабинет да иска да я възроди и информационно да подкрепя най-различни наши проекти - от закриването на "Чернобил" и изграждането на тръбопровода Одеса-Броди до туризма - почивка в украинското село, например. Самият Виктор Юшченко не се нуждае от популяризиране. САЩ заложиха на него, с което му се създаде съответния имидж. Но Украйна, ако махнем декларираното стратегическо партньорство, де-факто не е сред приоритетите на Вашингтон и съответно образът й не е много привлекателен в света. Защото, за разлика, да речем, от Прибалтика, се оказахме непоследователни в реформата и можем да изгубим и този кредит на доверие. А че него все още го има, показва посещението на Виктор Юшченко в САЩ.
Василь Жукивский
 

 ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В УКРАЙНА'2004