УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

СВЕТЛАН СТОЕВ: ТРЕВОЖИ НИ МИЛИТАРИЗАЦИЯ НА ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН
София, 26 август 2021.- България се присъедини към обща декларация, която осъжда руската окупация на Крим.
Държавата ни е беше представена от служебния министър на външните работи Светлан Стоев, който е на посещение в Киев. Той е потвърдил последователната подкрепа на България за суверенитета на териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници и изрази тревога от нарастващата милитаризация в Черноморския регион.
Форумът, иницииран от Украйна и подкрепен от ЕС, е под патронажа на президента Володимир Зеленски и цели да засили вниманието на международната общност към незаконната анексия на Крим и необходимостта от реинтеграция на полуострова в състава на Украйна.
«Този форум е подходящото място да потвърдя още веднъж силната и традиционна подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително териториалните води», заяви външният ни министър и изрази убеденост, че платформата ще допринесе към международните усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна.
«Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да останат високо в международния дневен ред», каза още първият ни дипломат, съобщиха от Министерството на външните работи.
«Като черноморска страна ние сме загрижени от нарастващата милитаризация на региона», заяви министър Стоев. В изказването си той акцентира и върху необходимостта от осигуряване на свободно преминаване към украинските пристанища в Азовско море. Пълното и цялостно прилагане на Минските споразумения е единственият път за политическо решение на конфликта в и около Украйна.
Форумът завърши със съвместна декларация, която се приветстват необходимите дипломатически усилия за възстановяване териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници. Изразява се тревога от милитаризацията на Черноморския регион, осъждат се нарушенията на правата на човека в Крим.
Сред участниците в Срещата на върха са председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, както и високопоставени представители на 46 държави и организации, съобщава сайтът «Tribune».(УВести)

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ДЕКЛАРАЦИЯТА, ПРИЕТА ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В СРЕЩАТА НА ВЪРХА КРИМСКА ПЛАТФОРМА

ВЪПРЕКИ ОТЧАЯНИТЕ НАПЪНИ НА КРЕМЪЛ, «КРИМСКА ПЛАТФОРМА» ЩЕ СЕ СЪСТОИ