УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

ДИАСПОРА: ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ, ПОКАНЕТЕ УКРАЙНА В НАТО!
София, 07 юли 2021.- В писмото до управляващите в България – президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, до министрите на външните работи и на отбраната Светлан Стоев и Георги Панайотов, Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) «Мати Украйна», чийто лидер е Олена Коцева, моли България на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 14 юни да даде рамо Украйна да получи т.н. План за действие за членство (ПДЧ) в Алианса.
«Обръщаме се към Вас с молба за следното. На 14 юни в Брюксел ще се проведе среща на върха на лидерите на НАТО, на която ще се обсъдят, наред с други въпроси, и предизвикателствата, пред които е изправен Алиансът днес. Едно от тях е ескалацията на руската агресия.
През последните месеци международната общност стана свидетел на безпрецедентно увеличаване на руските войски по украинската граница, масивно предвижване  на оръжия в Беларус и окупирания от Русия Крим и невиждана милитаризация на черноморските и арктическите региони.
Русия води агресивни войни срещу Украйна, Грузия и Молдова от години, а руското правителство продължава да демонстрира презрението си към ценностите на демокрацията и международната общност, основана на правила. Чрез непрекъснато сплашване, дезинформация, игнориране на международното право и многобройни актове на държавна агресия от страна на Москва с помощта на нейните разузнавателни агенти срещу членове на НАТО, като Чехия или България, например, Русия се стреми да дестабилизира Европа.
Отговорът на тези заплахи за нашата сигурност, мир, стабилност и демокрация е да се засили присъствието на НАТО в региона на Източна Европа и да се засили сигурността в Черно море, както наскоро подчертаха «деветте» в Букурещ.
В тази връзка, в светлината на предстоящата среща на върха на НАТО на 14 юни, Ви молим Република България да подкрепи:
- принципно решение на Алианса относно политиката на «отворени врати» за Украйна и Грузия, както и член 23 от Заключителната декларация от срещата на върха в Букурещ през 2008 г .;
- ускоряване на предоставянето на Украйна на плана за действие за членството й в НАТО (ПДЧ) в контекста на срещата на съюзническите външни министри от декември 2021 г.
Ние споделяме желанието на Украйна да стане член на НАТО и сме убедени, че категорична  подкрепа на украинския ПДЧ на НАТО ще помогне за ограничаване на по-нататъшната ескалация на руската агресия. Тази стъпка ще демонстрира и подкрепата на Алианса за независимостта на Украйна, суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическия избор, която е залегнала в Конституцията на Украйна и е подкрепена от мнозинството от украинските граждани.
Дори и днес, без да е член на Алианса, Украйна допринася значително за операциите на НАТО и активно  сътрудничи с тази организация. Украйна има потенциал да укрепи значително Алианса на източния му фланг. Време е да се засили нашето сътрудничество и да се направи следващата стъпка.
СУОБ «Мати Украйна»  изказва своята искрена благодарност на НАТО и на всички съюзници, които подкрепят Украйна в защита на нейния суверенитет и териториалната цялост и се придържат към становището, че руската агресия е заплаха както за Украйна, така и за мира и сигурността в света».(УВести)