УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАИНСКОТО ДРУЖЕСТВО В БУРГАС ПОЧЕТЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА УКРАЙНА
Вярваме, че Украйна ще продължава да следва проевропейския път и да се развива като модерна страна
Бургас, 24 август 2020.- Двадесет и девет години от независимостта на Украйна чества в Бургас украинската общност в града.
«По традиция всяка година бургаските украинци отбелязват паметната дата 24 август, на която през 1991 година Украйна става свободна и самостоятелна държава», - сподели Мариан Горбан – председател на местното дружество «Диаспора-Украйна». Именно то и Почетното консулство на Украйна в Бургас организираха този празник.
Ограниченията, наложени от covid 19, не попречиха на украинци и българи, макар и в по-тесен кръг, да се съберат в Културен център «Морско казино» и да пуснат празника в сърцата си. Към химна на България и химна на Украйна бе добавена обща молитва за Украйна, каквато на този ден се отправя по целия свят.
С приветствено слово към множеството в залата се обърна почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. «Бих се радвал на следващия празник всички украински жители на Бургас да са тук, без да имат притеснения за здравето си. Въпреки, че вие сте на пътя между България и Украйна, между Бургас и родните ви места и тук се чувствате повече българи, не забравяте вашите празници. Искам да пожелая на Украйна да върви по пътя на демократичните свободи, да стане член на Европейския съюз, а вие все така да я носите в сърцата си да се гордеете с нея! Надявам се да бъдете винаги сплотени и да поддържате украинския дух в Бургас», пожела той.
Поздравителен адрес от името на кмета на Бургас поднесе Петър Парушев - началник на отдела «Култура» в община Бургас. «Вярвам, че Украйна ще продължава да следва проевропейския път и да се развива като модерна страна. Украинската диаспора в нашия град играе важна роля в обществения живот и е мост между нашите две страни. Убеден съм, че нашето сътрудничество ще продължава да се развива и да е основа за създаването на още по-тесни връзки между народите ни в различни сфери на живота», се казва в поздравлението.
Емоционално слово на украинката Олена Генова припомни пътя на Украйна през годините и трудностите. «Днес, празнувайки Деня на независимостта, всеки от нас трябва да си даде сметка по какъв начин е била постигната тази независимост, да разбере нейната стойност и да направи всичко възможно, за да запазим нашата държава и единството на нацията. Само така ще можем да се развиваме успешно в новото технологично общество, базирайки се на принципите на приятелство, диалог и хуманизъм», призова тя.
Специално за празника в Бургас пристигнаха украинската поетеса Галина Онацка, която рецитира свои стихове, посветени на Украйна, и Людмила Шумейко - автор на съвременни украински песни. Публиката бурно аплодира рецитаторката Людмила Куликивска, чудесните изпълнения на украинските формации «Бургас войсес» и «Бюти войсес», както и на солистите Марина Мороз, Юлия Кононенко, Вероник Сидоренко. Прекрасно настроение създаде представянето на Лидия Ничипорук, която си акомпанираше на народния инструмент бандура.
Музикален поздрав към украинските си приятели за техния празник отправи българската народна певица Милка Андреева.
Тържествената украинска вечер премина на фона на картини, нарисувани от учениците на художничката Юлия Красовска в Културно-образователен център «Бургас». Те са пресъздали на хартия някои от украинските замъци, съобщава бургаският сайт gramofona.com.(УВести)