УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

СУОБ: МЕЖДУНАРОДНАТА ОБЩНОСТ ДА НЕ ЗАИГРАВА СЪС СЕГАШНИЯ АГРЕСОР
София, 09 май 2020.- Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) изпрати писмо до президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и министъра на външните работи на България Екатерина Захариева, в което ги поздравява със 75-та годишнина от победата над нацизма и Деня на Европа. Също така СУОБ подкрепя съвместната декларация на министрите на външните работи на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и САЩ, в която, в частност, се казва, че краят на Втората световна война не донесе, за съжаление, свобода за част от Европа.
В писмото на СУОБ, в което то се позовава на декларацията на Световния конгрес на украинците (СКУ, със седалище в Торонто) по случай на 75 години от края на Втората световна война, се отбелязва:
«На 8 май Световният конгрес на украинците  заедно с международната общност почита паметта на милионите жертви на тази война и се покланя през онези, които са дали живота си за свободния свят.
Втората световна война, която започна през 1939 г. с нацистко-съветското нашествие в Полша, стана най-жестоката война в човешката история.
Днес ние отдаваме почит на милиони украинци, достойно воювали във Втората световна война, включително и на 250 хил. наши сънародници, служили в армиите на Полша, Франция, Великобритания, САЩ и Канада.
В онази войната украинският народ се озова между две тоталитарни и смъртоносни империи - на Хитлер и Сталин, но смело се бори с тези окупационни режими. Но краят на Втората световна война донесе не свобода на Украйна и други страни от Източна Европа, включително България, а потисничество и тирания.
През 1991 г. Украйна стана независима и суверенна държава. Но днес украинският народ отново е принуден да се бори за своята земя и свобода, да се противопоставя на руските неоимперски амбиции. Кремъл - днешен агресор, се опитва да използва символите на Втората световна война, за да оправдае и прослави окупацията на Крим и нахлуването в украинския Донбас. Чрез финансираните от Москва кампании като «Безсмъртния полк» Русия се опитва да представи съветския тоталитаризъм в положителна светлина, да избелва ужасяващите зверства на съветския комунизъм и да възвръща култа на Сталин, преувеличава приноса на СССР във Втората световна война, като използва тези пропагандистки трикове за милитаристките си цели.
Като почита паметта на жертвите от Втората световна война и борците за свободния свят, СКУ призовава международната общност да извлече поуки от историята и да не се стреми да заиграва със сегашния агресор, който се опитва от наследството на Сталин и Съветския съюз да възроди руската империя», се казва в писмото на СУОБ, разпространено от лидера на украинците в България Олена Коцева.(УВести)