УБВісті виходять з червня 1998


УБВести излизат от юни 1998

УКРАИНСКАТА ДИАСПОРА В СТОЛИЦАТА ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА НЕБЕСНА СОТНЯ
София, 23 февруари 2020.- Точно преди шест години Майдан  - украинско въстание против режима на бившия президент Виктор Янукович, даде най-много жертви. Между 18 и 21 февруари в центъра на Киев загиват 84 души, след тази дата – още 18. Преди 18 февруари те бяха 9. Загиналите на Майдана влиза в украинската история т като Герои от Небесната Сотня (стотица).
Днес в тяхната памет украинската диаспора в столицата и посолството на Украйна в църквата Св.Неделя за пореден път организираха панихида. Службата за невинно убиенните беше отслужена от отец Кирил и отец Петър.
Към присъстващите се обърнаха посланикът на Украйна Виталий Москаленко и лидерът на украинците в България Олена Коцева.
Майдан пламва в края на ноември 2013 г. като съпротива против решението на Янукович да се откаже от интеграцията на Украйна към Европейския съюз и продължава до началото на март 2014 г. Тогава Русия анексира Крим и прави опит да дестабилизира цялата Източна и Южна Украйна, но успява само в част от Донецка и Луганска област. От април 2014 г. води началото си и руска-украинска война, която продължава до ден днешен, отнела живота на над 3 хил. наши войници.(УВести)

Снимки: Васил Жукивский