УБВісті виходять з червня 1998

 
УБВести излизат от юни 1998

ПЕТ ГОДИНИ ОТ НАХЛУВАНЕТО НА РУСИЯ В УКРАЙНА: ТЪЖНА ГОДИШНИНА, ПОУКИ И ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ЕВРОПА И СВЕТА
Олена Коцева – лидер на украинците в България, за електронното издание “Приоритети” и “Украински вести”

София, 18 март 2019.- По този повод в столицата се проведе митинг, организиран от украинската диаспора и Атлантическия съвет на България.
Към присътващите се обърнаха Олена Коцева - лидер на украинците у нас, Димитрин Вичев и Кирил Чуканов от Атлантическия съвет, и бившият председател на Народного събрание Александър Йорданов. Общото в изказванията на всички оратори беше: “Крим е Украйна, и нито България, нито Европа, нито светът никога няма да признаят анексията му от Русия! И рано или късно Кремъл ще го върне”.
Видеото от проявата може да се види ТУК
Фоторепортаж на Васил Жукивский

Пред “Приоритети” и Украински вести Олена Коцева сподели:

“Някои хора в България смятат, че Украйна и войната са твърде далеч и не ги засягат. Че това си е украински проблем. Илюзия и самозаблуда. Защото анексираният Крим е на една ръка разстояние, което съвременен изтребител изминава за петнайсетина минути.
Навършиха се пет години от началото на руската агресия срещу независима Украйна, от незаконната анексия на Крим и от началото на горещата фаза от хибридната война на Руската федерация срещу украинската държава.
През февруари 2014 г. за първи път в следвоенната история на Европа една държава нахлу и завзе част от територията на друга суверенна страна, с което дестабилизира европейската и глобалната система за сигурност. Точно в тези мартенски дни преди пет години под дулата на автоматите бе организиран т. нар. референдум за присъединяване на Крим към Руската федерация (РФ), а на 18 март бяха обявени „резултатите“. Малко по-късно руски войски без опознавателни знаци („учтиви зелени човечета“) нахлуха в Донецка и Луганска област и започнаха необявени военни действия, които продължават вече пет години.
Тези престъпни деяния отнеха живота на над 13 хиляди украински граждани,доведоха до огромни разрушения в региона, превърнаха около 1 500 000 украинци във вътрешно разселени лица.
В окупираните територии на Крим, на Донецка и Луганска области руските власти напълно погазват нормите на международното право, нарушават правата на човека, прилагат сплашване и репресии спрямо несъгласните. Агресорите вземат като заложници мирни граждани. В резултат от изфабрикувани и фалшифицирани дела десетки украински граждани незаконно са задържани в Русия и във временно окупираните територии. Тяхното освобождаване остава един от основните приоритети на Украйна и на международната общност. Защото всеки глас в подкрепа на това искане ще помогне да бъдат спасени човешки животи.
Някои хора в България смятат, че Украйна и войната са твърде далеч и не ги засягат. Че това си е украински проблем. Илюзия и самозаблуда. Защото анексираният Крим е на една ръка разстояние, което съвременен изтребител изминава за петнайсетина минути. А  и  вътрешното Черно море не е чак толкова голямо.
Защо тогава Русия постоянно увеличава военния си контингент в Крим? След окупацията броят на военнослужещите нарасна повече от два пъти – от 12 500 до 32 000 с тенденция да достигне 43 000 души според официални данни.
Русия съществено усилва и модернизира сухопътния, въздушния и военноморския си компонент в Крим – от три до четири пъти е нараснал броят на системите за противовъздушна отбрана, с 6-7 пъти се е увеличил броят на бронираните машини и артилерийските системи с калибър, по-голям от 100 мм.
Особена тревога предизвиква подготовката на военната  инфраструктура в Крим за разполагане на ядрено оръжие. Кремъл  възстановява и модернизира някогашните съветски хранилища за ядрени бойни глави. На полуострова вече са разположени  носители на ядреното оръжие – кораби, наземни ракетни системи и самолети.
Пред очите на света днес и сега Кремъл превръща Крим в силно милитаризирана зона, в стратегически плацдарм за водене на настъпателни, а не на отбранителни бойни действия.
В тази обстановка няма как да мислим за „лодки и платноходки“ в Черно море, а да се грижим и да се тревожим за сигурността и за бъдещето си. Убедена съм, че като подкрепяме Украйна, ние и светът защитаваме самите себе си, нашата България, семействата, децата и внуците си. 
Да, все още  вярвам, че от нас зависи каква България ще оставим на деца и внуци. Дали това ще бъде някаква провинция на евразийската империя, или модерна, независима, европейска и натовска държава.
Нито играта на криеница, нито  шикалкавенето няма да доведат до нещо смислено и полезно за нас, за политиците, които ги прилагат, или за днешна и утрешна  България. Достатъчно е да си спомним най-важните уроци от българската история.
Затова днес говоря за Украйна. Не само защото съм украинка по произход, но и защото съм български гражданин. Ние заедно направихме избора си България да бъде член на НАТО и на ЕС. Това бе и  МОЯТ избор!  И след като е общ, този избор трябва да бъде отстояван.
Защото това, което днес се случва в Украйна, утре може да се случи на всяка държава от ЕС.
Анексирането на Крим от Руската федерация задвижи процеси с огромни мащаби, чиито последици все още не осъзнаваме напълно. Но всички адекватни политици, анализатори и юристи са съгласни, че Москва грубо наруши нормите на международното право. И вече никой не се съмнява, че от правна гледна точка Крим принадлежи на Украйна.
Международната общност единодушно осъди противоправните действия на руския агресор. Доказателство са многобройните решения на международни институции и на държавите-партньори на Украйна: ООН, Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Европейския съюз, Организацията на Северноатлантическия договор и много други. 
България също е сред държавите, които подкрепят териториалната  цялост на Украйна и не признават анексията на Крим. Но днес са необходими по-категорични и по-твърди решения и действия.  Защото, когато за „вътрешна консумация“ политици и други официални лица шикалкавят или се „снишават и изчакват“, България се превръща в „троянски кон“ (или  по-скоро в „троянска кобила“) на Русия, което не бива да допускаме.
От името на Сдружението на украинските организации в България „Мати Украина“ се обръщам с призив към българското правителство:
–  да бъде засилен натискът върху държавата-агресор, за да спре да нарушава човешките права във временно окупирания Крим;
– да бъдат въведени санкции срещу конкретните лица, отговорни за нарушаване на правата на човека в Крим, в Донецка и Луганска област; 
– да бъдат освободени незаконно задържаните граждани на Украйна, в това число и украинските моряци, арестувани в края на миналата година в Керченския проток. Сред тях е и етническият българин Володимир Варимез;
– да бъде възстановена териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници.
Руската федерация трябва да изпълни в пълен обем резолюциите на Общото събрание на ООН „Положението с правата на човека в Автономна република Крим и гр. Севастопол, Украйна“ от 19 декември 2016 г., от 19 декември 2017 г. и от 22 декември 2018 г., както и разпоредбата на Международния съд на ООН за превантивни мерки по делото на Украйна срещу Руската федерация относно прилагането на Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация”.(УВести)

Фоторепортаж на Васил Жукивский