УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998

ОЛЕНА КОЦЕВА: ЗАСРАМЕТЕ СЕ, ГОСПОДА ОТ ГДБОП!
Ще се изкачвам на Шипка с украинско и българско знаме! А ако ми ги конфискувате, ще ушия нови!

София, 29 март 2018.- Абревиатурата ГДБОП означава: Главна дирекция за борба с организираната престъпност. Странно, но именно тази структура прояви интерес към лидера на украинците в България Олена Коцева, която е председател на Сдружението на украинските организации в България (СУОБ). Във Фейсбук пани Олена «си позволи» да разкритикува позицията на руския патриарх Кирил по «украинския въпрос» в интервюто за Българската национална телевизия.
Напомним, че руснакът, известен още като полковник от КГБ Гундяев, е бил в България за 3 март, когато страната отбеляза 140 г. от Освобождението от османското иго, и се е държал доста надменно, поучавайки българския държавен глава, как правилно да се увековечава паметта на тези народи, чиито представители са загинали за свободата на България.
Та, другарите от ГДБОП са открили пани Олена и са я привикали за разпит. Впрочем, преди нея още една украинска и няколко български граждани са били удостоени от особено внимание на полицията.

Ето какво Олена Коцева е споделила в съобщението си, публикувано във Фейсбук:
«Уважаеми господа от ГДБОП! Да, не съм сбъркала, пиша специално за вас, за тези, които много внимателно следят моят Фейсбук-профил и четат всички мои постове и коментари.
До вчера се чувствах малко засегната от факта, че сте ме подминали и не сте ме привикали за даване на обяснения по повод моите публикации на страниците на социалната мрежа! Но ето че вчера тази «несправедливост» беше поправена! Точно в 10:40 ми се обади на мобилния телефон някой си г-н Цветан Димитров и любезно покани да дойда във II РПУ в София да дам сведения (най-накрая лявата ръка на МВР разбра какво прави неговата дясна ръка и след като съм дала мобилния си номер във връзка с последния митинг, който организирахме на 18.03.2018 г., вече нямаше как да не ме намерят – все пак не съм игла в копа сено!) . На въпроса ми във връзка с какво ме «канят» във II РПУ, получих лаконичен отговор: «Във връзка с вашето поведение!».
Стана ми любопитно: какво толкова съм направила… Проявих добра воля и се отзовах на любезната покана да обсъдим «моето поведение». В 11:32 вече бях във II РПУ и се обадих на г-н Димитров.
Всичко потръгна, както трябва: записаха ме в дневника, провериха личната ми карта, дадоха ми пропуск и придружена от г-н Димитров се качих до кабинета на въпросния господин.
Тук започва интересното. Отговориха ми на въпроса, защо са ме «поканили» (да знаете, приятели, че нямате право да откажете такава «покана за сведение» по някой си член от Закона за МВР, иначе ви довеждат принудително). Повечето от вас вече се сетиха - да, пак по повод визитата на руския г-н Гундяев, по съвместителство патриарх на РПЦ, и моя възмутен коментар във връзка с неговото нагло и пълно с лъжи интервю пред БНТ! Повтарям специално за ГДБОП - нагло, арогантно, възмутително и пълно с лъжи интервю на ваш колега (второразрядно ченге в КГБ – по думите на г-н Валери Симеонов - вицепремиер на България), а едва след това по съвместителство патриарх на РПЦ. Репоствайки публикацията от ФАКТОР.БГ, бях направила следния коментар: «Като български гражданин и като украинка, възмутена съм до дъното на душата си от руската пропаганда, която се лееше вчера от ефира на БНТ. Интервюто с патриарха Кирил е 100% провокация срещу Украйна. Тя е и против България. Господа журналисти от БНТ, засрамете се! След като задавате въпроси, свързани с агресията на РФ срещу Украйна, да бяхте поне се ограмотили малко как се оценяват действията на РФ против Украйна по света. Или не виждате по-далеч от носа си? Поздравления на колегите от Фактор!» (http://www.faktor.bg)
Оказа се, че в тези думи ГДБОП вижда заплаха за съществуването си и разпорежда или «моли» колегите си от ГДНП с писмото с изх. №513р-21091 /2018 г. да защитят честта на мундира и да призоват мен - гражданка на България, която застрашава сигурността на... Русия! Или аз, като филолог, доктор на филологическите науки, не разбирам написаното!
Естествено, следващото действие, което трябваше, според служителя на МВР да направя, е да напиша писмено обяснение по повод този пост и че аз, лошото момиче, повече няма да правя така.
Това вече ме възмути окончателно и казах на г-н Цветан Димитров, че разговорът ни е приключил и че аз нямам намерение да участвам в противозаконните действия на българската полиция (милиция). Щом няма законово основание (закон, член, параграф, точка), поради което от мен се изисква писмено обяснение, отказвам да давам такова и да пиша и подписвам каквото и да е било. Станах и тръгнах към вратата. Г-н Димитров започна да крещи, скочи от стола си и с една крачка стигна до мен, вкопчи се в ръката ми и започна да ме дърпа, викайки, че никъде няма да ходя и че той ще ме задържи за 24 часа! Казах му, че е редно да се осъзнае, че той е служебно лице, намираме се в служебно помещение, в сградата на МВР и никой не му е давал правото да се държи гаменски с гражданина, който е проявил добра воля и е дошъл при него за разговор!
След като му повторих едно и същото няколко пъти, защото, очевидно, казваното не стигаше до него, той успя да се овладее, въпреки, че повтаряше, че ще ме затвори за 24 часа! На което аз му отговорих: «Добре, да видим как ще стане това! Но без адвокат няма повече да говоря с Вас. Или ми осигурете служебен адвокат, или аз ще извикам моя!». «Нямаме служебен адвокат. А вие щом имате пари, викайте своя!» - това беше отговорът. Обадих се по телефона на съпруга ми, казах какво става в кабинета на «милиционера». След което мъжът ми поговори с него по телефона около 5 минути. В резултат на разговора постигнахме консенсус: ще ми връчат писмена призовка за явяването ми, в която да бъде цитирано, на какво основание ме призовават. Така се сдобих с номера на писмото от ГДБОП . Ако не се съглася да напиша собственоръчно, че отказвам да давам показания (нали уж бях привикана за справка?), «милиционерът» сам ще го напише и ще извика двама свои колеги като свидетели да подпишат въпросното негово писание. Така и стана. Дойдоха колегите му, разбира се, не се представиха, не носеха значки с личните си номера за идентификация, но се държаха любезно. След репликата на единият от тях : “Какво толкова се иска от вас? Напишете, че отказвате да давате показания и се подпишете. Защо ни създавате проблеми?”, казах, че не желая да участвам в противозаконни действия от страна на полицията, действаща по разпореждане на ГДБОП. Това противоречи на принципите ми и човешкото ми достойнство. С това веселбата във II РПУ приключи. Във въпросният протокол г-н Цветан Димитров написа, че съм предупредена да не застрашавам сигурността на страната и да спазвам действащото законодателство (общо казано). Разбира се, протокола не ми дадоха – уж защото не съм била го подписала. Доколкото знам от други хора, които са били посетени по домовете им или като мен са посетили различни РПУ-та, и на тях не са им дали копие от протоколите, които те са подписали. Направих неуспешен опит да направя снимка на писмото, но изслушах куп приказки, че това е било забранено…
Накрая, все пак ще благодаря на ГДБОП, че оцениха скромният ми принос България да бъде една правова и достойна държава, надежден и предвидим партньор на ЕС и НАТО и оценявам този интерес на ГДБОП към моята скромна личност като висока оценка на моята гражданска позиция. И, господа от ГДБОП, моля да запомните много добре: аз съм добросъвестен гражданин и данъкоплатец. Ще направя всичко зависещо от мен всички ние да живеем в мирна, европейска и процъфтяваща България! Не съм съгласна с вашите сталински методи и съветски похвати – това вече остана зад гърба ми отдавна - няма да премълчавам, когато се нарушава българското и европейско законодателство!
Ще се изкачвам на Шипка с украинско и българско знаме! А ако ми ги конфискувате, ще ушия нови! Ще почитам българите, украинците, румънците и други народи, дали живота си за свободата на България.
А вие господа, вместо да ловите мухите в облаците и да защитавате интересите на чужда държава , при това призната от всички страни в Европа и САЩ като източник на заплаха и агресия, по-добре да насочите усилията си за опазване на сигурността на България и гражданите й.
Впрочем, крайно време «милиционерите» да станат полицаи и да служат на гражданите, да защитават възрастните хора, пребивани от крадци и бандити. И не на последно място, да намират убийците, престъпниците, да разкриват публични убийства, станали в България за последните 20 години, а не да ме обявяват за заплаха за България! Нали колегата ви Гундяев си замина от България без да има поне един протестен митинг?
Разочарована съм, възмутена съм, че на 11-та година от настъпването на демокрацията в България, пълноправното членство на страна ни в ЕС (2007 г. – б.«УВести») и НАТО (2003 г.- б.«УВести»), в годината, когато България е поела европредседателството и когато на официално ниво правителството се опитва да убеди Европа, че България е надежден партньор на ЕС, вие, господа от ГДБОП и МВР, продължавате да служите на чужди интереси! Срам, позор не само за вас, като държавни структури, които се изхранвате с парите от нашите данъци. за разлика от нас, които плащаме въпросните данъци, вие сте на космически разстояния от защита на интересите на България!
Бъдете сигурни: продължение на този фарс ще има!

УКРАИНСКОТО ПОСОЛСТВО Е ВЪЗМУТЕНО ОТ ЛЪЖИТЕ НА РУСКИЯ ПАТРИАРХ ПО БНТ

ОТРОВА, РАСО, МИКРОФОН

ПОСЛАНИКЪТ НА УКРАЙНА ПОЛОЖИ ЦВЕТЯ ДО ДОКТОРСКИЯ ПАМЕТНИК В СОФИЯ