Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
АНТИУКРАИНСКА ПРОВОКАЦИЯ НА ВРЪХ ШИПКА
Диаспората и посолството остро протестират, имат подкрепа на демократично мислещите българи
София, 28 август 2017.- На 26 август 2017 г. по време на тържествата, свързани със 140 годишнина от отбраната на Шипка, наред с националните знамена на България, Украйна и Русия – страните, чиито войници са пролели кръв за Освобождение на България, се развя и "знамето" на т.н. Донецка народна република ("ДНР") – призната единствено от Северна Осетия – грузинска територия, окупирана от Руската Федерация. И всичко това стана пред очите на президента Румен Радев. Кадрите с "ДНР" бяха излъчени и в репортажа на Българската национална телевизия.

Това показа Българската национална телевизия в репортажа си от връх Шипка на 26 август 2017

На 28 август т.г. в сутрешен блок на Нова телевизия министърът на външните работи на България Катерина Захариева окачестви случката с т.н. знаме на "ДНР" само като "неприятна" и че "в България всеки може свободно да изразява мнението си".
Пред "УВести" Олена Коцева – лидер на украинците в България, от името на украинската диаспора изрази остър протест против популяризиране на една организация, която заедно с т.н. Луганска народна република още на 16 май 2014 г. са признати от украинския парламент като терористични. За съжаление, всички усилия "ДНР" и "ЛНР" да бъдат признати наравно с ИДИЛ за терористи и в световен мащаб се бойкотират в ООН от Русия, която не само политически подкрепя сепаратистите в Донецк и Луганск, но и ги снабдява с оръжия, включително с най-новите образци, изпраща там своите войници и офицери и ги финансира.
За сведение: според официалните данни на ООН, от май 2014 г. досега в Донбас са загинали над 10 хил. души, като над 3 хил. от тях са военнослужещи от украинската армия и МВР. Почти 20 хил. са ранени.
Това не е първия случай, когато в София се развява "знамето" на сепаратистите от "ДНР". На 14 септември 2014 г. то се появява на митинга, организиран от русофилите пред Народното събрание. След това, на 3 март 2017 г., същите русофили го използват на митинга си пред украинското посолство в София.

14 септември 2014 - пред Народното събрание


03 март 2017 - пред посолството на Украйна в София

Политологът Огнян Минчев е категоричен, че "въпрос е на държавническа отговорност да не допуснеш това да се случва пред очите ни". И още от него: "У българските русофили - особено от болшевишки произход, не се наблюдава наличието на орган за морални чувства. Но не мога да оставя настрана прякото жертване на българския национален интерес - потребността от развитие на дългосрочно сътрудничество и уважение между народите и държавите на България и Украйна. Вие как ще се почувствате, ако на официално събитие в Киев, в присъствието на президента на Украйна, бъде развят байрак на - недай си Боже - агресивна сепаратистка организация срещу България? Какви чувства ще изпитате към Украйна и дали ще искате да се сближите с нея?"
Позицията на украинците също така е подкрепена от някои български интелектуалци и демократично настроени сайтове, като "Клуб Z", Фактор.бг, Дневник и др. А украинското посолство настоява да има разследване по случая.
Същевременно украинската диаспора призовава на държавно ниво да бъде взето решение публичните изяви на привържениците на такива терористични организации, като "ДНР" и "ЛНР", почернили хиляди украински майки, оставили хиляди сирачето и осакатили десетки хиляди украинци, да бъдат забранени и строго да се наказват.
Украинската диаспора в България наброява над 5 хил. души, като половина от тях са български граждани. Тя има своите структури, освен в София, също така във Варна, Добрич, Бургас, Пловдив, Силистра. Тя е лоялна към българската държава и прави всичко възможно между Украйна и България да има приятелски и взаимноизгодни отношения във всички сфери.(УВести)

На най-долната снимка: Този украински ветеран е на 30 г. и е един от 20 хил., осакатени на фронта в Донбас.