Шануймося, браття, бо ми того варті. (Тарас Шевченко)

КАКВО ОЗНАЧАВА ДУМАТА "УКРАЙНА"

ЛАСКАВО ПРОСИМО!

УБВісті виходять з червня 1998

УБВести излизат от юни 1998


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Васил Данов, Съюз на офицерите в отставка "Атлантик":

Уважаеми украински приятели,
Скъпи сънародници,
Днес съм тук, за да подкрепя приятелска Украйна, където завърших военна журналистика точно преди 40 години. Където срещнах истински приятели, щедри и добродушни хора, искрено обичащи България.
Тук съм главно, за да застана на страната на Истината. Защото ако Украйна бе агресорът, а Руската федерация - невинна жертва, категорично бих бил на страната на онеправдана Русия. Но това е безсмислена хипотеза. Защото режимът на Путин повтаря столетната геополитическа матрица, установена по времето на Иван Грозни и следвана от всички царе, генерални секретари и президенти на империята, на СССР и на Руската федерация: да поробват, да тъпчат по-малките народи, да избиват елита им, да купуват продажните им политици, да ги лъжат, че са ги освободили от братска обич и че тези народи им дължат вечна признателност, послушание и покорство.
Днес в Източна Украйна отново летят снаряди, загиват мирни, невъоръжени хора, а диктаторът Путин отрича каквато и да била причастност на страната си към сраженията.
Путин и прислугата му страдат от странно дефазиране на паметта. В края на краищата те винаги признават престъпленията си, но с известно закъснение от 12 до 24 месеца. През 2014 г. Путин и Кремъл яростно отричаха участието си в агресията и в анексирането на Крим, което Путин подробно описа година по-късно в документален филм. Във филма руският неофюрер се похвали, че лично е ръководил операцията по завземането на Крим и че даже е поставил ракетно-ядрените сили на страната си в готовност, ако някой се опита да осуети агресията му.
На 12 октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие две резолюции: “Политически последици от руската агресия в Украйна» и «За нарушенията на човешките права в неконтролираните от украинската страна територии в Донбас в Крим».
Документите формулират принципната позиция на ЕС за събития, които повече от две години бяха тълкувани по противоречив и нечестен начин:
- през 2014 г. Руската федерация извърши агресия срещу суверенна Украйна;
- руските войски трябва да се изтеглят от територията на Украйна;
- при сегашните условия избори в Донбас са невозможни, тъй като не е гарантирана сигурността на избирателите и на самия изборен процес, а насрочването им противоречи на протокол ЕТв 9 от Европейската конвенция за защита на правата на човека;
- в Крим и Донбас бе извършена военна интервенция;
- така наречените Донецка и Луганска "народни" републики (ДНР и ЛНР) са нелигитимни, а. дейността им се контролира от Русия, която носи отговорност за ситуацията;
- потвърдени са резултатите на Съвместния следствен комитет за катастрофата на малайзийския пътнически самолет, летящ по курс МН 17. Самолетът „Боинг 777” е свален от ракета на зенитна установка „БУК”, вкарана от Русия на окупираната украинска територия е изтеглена веднага след инцидента. Виновните лица следва да понесат отговорност за това престъпление.

Защо ли този толкова важен документ, колкото бе и обявяването на комунизма за престъпен режим, не бе оповестен и подробно тълкуван по българските медии? Събитието бе разгласено като треторазрядна делнична новина, за чието отсъствие не би съжалявала нито една солидна медия.
Тук стигаме до политическата и медийната среда у нас, които все повече се отличават от европейските стандарти. Все повече заприличват на бившите съветски републики в Средна Азия където шепа олигарси начело с некоронован султан, преизбиран като пожизнен президент, се разпореждат с живота на поданиците си, както овчар дои и коли кроткото си стадо.
За разлика от нас украинският народ се оказа храбър, издръжлив и несломим срещу Путиновите рубли, Путиновото хибридно проникване и Путиновата открита агресия. За две години под огъня на руската артилерия украинската държава наново изгради боеспособни и жертвоготови въоръжени сили, нанесе сериозни поражения на нашественика, спря настъплението му и установи военно равновесие.
Предстои да бъде направено още много, но главното вече е сторено: Путиновият блицкриг вече е провален. Времето, световното обществено мнение, икономическите санкции и още редица фактори работят в полза на приятелска Украйна.
В рамките на ЕС и НАТО официална България гласува със съюзниците ни и поддържа справедливата украинска кауза.
Но това не е достатъчно. У нас отдавна съществуват спящи и вече събудени клетки на КГБ и на ГРУ, които бяха активирани след февруари 2014 г. и които облъчват обществото с фалшива, антиукраинска и пропутинска дезинформация. Десетки платени сайтове, вестничета, блогчета и големи електронни и печатни медии, както и стотици платени тролове ежедневно ни облъчват с нагли Соболеви акции, които целят да промият мозъка на обикновения българин, да му внушат сталинските тези, че без вековния си освободител, без могъщия дядо Иван страната ни ще стане лесна плячка на "американския империализъм", на "турския великодържавен шовинизъм" или на прословутата "мигрантска вълна".
Освен психоатаките, страната ни е подложена и на икономическ проникване от страна на руския бизнес. Икономически експерти смятат, че проникването на руския бизнес у нас надхвърля критичните 12 % от БВП. Икономическото присъствие на Русия в България е толкова силно, че "граничи с похищение на държавата" в полза на руските интереси и в ущърб на българите и евроатлантическите структури. Затова години наред плащаме най-скъпия газ в Европа, най-скъпия бензин и други горива.
Проучването на сериозни аналитични центрове в САЩ и в Западна Европа стига до извода, че Русия води кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия, да дискредитира западния либералнодемократичен модел и да подкопае трансатлантическите отношения.
През последните 15 години руското икономическо влияние никога не е слизало под 16.9% (2005 г.). Този показател се движи в рамките на 22-24%, а пикът му е през 2012 г. - 27.5%. Никоя друга от петте проучвани бивши комунистически страни не е в толкова силна зависимост.
Най-силно е руското влияние в енергийния сектор на България. Чрез него Кремъл разполага с мощен инструмент за натиск над настоящи и бъдещи политически решения в София. Другите зависими сектори са финанси, телекомуникации, имоти и медии.
Четири партии директно са свързани с руското влияние:
откровено проруската "Атака", най-старият руски шпионин БСП, следван усърдно от АБВ и ДПС.
Мнозина от т. нар. бизнесмени у нас, стартирали с прословутите куфарчета на Луканов, се оказват обикновени Кириак-Стефчовци, превербувани, авансирани и дирижирани от Кремъл. "С придобиването на значително влияние над българската икономика Русия използва доминиращата си позиция в стратегически сектори, за да засили съществуващите връзки и да изгради нови с корумпирани бизнесмени и местни олигарси. От своя страна тези бизнесмени са свързани с известни политици, върху които оказват значителен контрол. Политиците сключват сделки, облагодетелстващи тези бизнесмени и засилващи властта им в корупционните мрежи в страната и над държавните институции. Все по-често средното звено в тази верига се премахва и проруски местни бизнесмени директно влизат в политиката и заемат важни позиции в държавните институции, за да прокарват проруски бизнес интереси и политики.
С помощта на спонсорирани от Кремъл политически партии и бързо създавани организации в подкрепа на конкретни руски политики проруските играчи успяват да влияят върху дебата за националната политика в България и върху българското правителство, така че Русия да извлича пряка полза”.
Руското правителство води пропаганда с цел да разруши демократичните ценности в Европа, като целенасочено обработва отделни журналисти и политици. Това пише в резолюция на Комисията по външна политика на Европарламента, приета тази седмица.
"Руското правителство по агресивен начин използва широк спектър от различни средства: мозъчни тръстове, многоезични телевизионни канали (като „Russia Today”), фалшиви новинарски агенции, социални медии, тролове в интернет. Целта е да се атакуват демократичните ценности, да се разцепи Европа, да се получи повече подкрепа в самата Русия и да се създаде впечатлението, че край източните граници на ЕС има провалени държави", смятат евродепутати.
Превербувани и активизирани от новите си господари, стари агенти на ДС отново приплакват за съдбата на България и разказват басни за дядо Иван и за Василиса Прекрасна.
Повод за особена тревога е вчерашното позорно решение на Конституционния съд, с което бяха обявени за противоконституционни законовите разпоредби, които обявяват за престъпления без давност зверствата на комунистическия режим. По искане на „безценния” гл. прокурор с 11 гласа „За” и само 1 „Против” на Филип Димитров КС се опозори с решението да постави политически чадър над най-жестоките убийства и издевателства, извършени в Европа след края на Втората световна война. КС, гл. прокурор и Гоце Първанов, чийто креатури гласуват автоматично в КС, се покриха с вечен позор с това античовешко, антиевропейско и антибългарско решение.
За 26 години преход именно прокуратура беше институцията, която така и не успя да доведе нито едно дело от престъпленията на комунизма до успешен край, отказвайки да търси справедливост за жертвите. Така Газдов, Гогов, Ръжгева и десетки други убийци от лагерите на смъртта си отидоха необезпокоявани от този свят и завещаха мръсотията от ампутираните си съвести на Цацаров и на онези, които го назначиха.
Буди тревога фактът, че в момента в държавната администрация все още работят 11 000 агенти на ДС.
Буди тревога фактът, че в Светия Синод все още 85 % от митрополитите са агенти на ДС.
Буди тревога фактът, че в ядрото на имунната система на държавата ДАНС повече от половината служители са работили или са школувани в ДС.
С такъв КС, с такъв главен прокурор, с такива прокурори, професори, бизнесмени, служители на сигурността и генерали от Българската армия, които се тревожат повече за интересите на РФ, отколкото на българската държава, членоството ни в ЕС и НАТО ще става все по-фалшиво, а призивите да вървим към несъстоялия се Евразийски съюз ще звучат все по-силно.
Но ние, както и украинските ни приятели, имаме правото на Майдан!
Днес сме тук, за да кажем силно и категорично, че колкото и да е слаб гласът на евроатлантическа България, ние сме заедно с нашите украински приятели. Заедно сме, защото Правдата е с нас. Заедно сме, защото ако храбра Украйна бъде премазана, следващият обект на открита агресия ще бъдем ние.
Затова искам да завърша с думите:
Хай живе вільна и самостійна Україна!
Хай живе відважний и непереможний український народ!
Слава українським героям! Слава Україні!

Тази реч е произнесена на митинга в София, организиран от Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" и българите - приятели на Украйна, на 14 октомври 2016 г.